Κατάργηση οκταώρου και υπερωρίες χωρίς αμοιβή!

«Βόμβα» στα εργασιακά φέρνει το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τη δεκάωρη εργασία. Θα δίνονται γονικές άδειες και στον πατέρα

Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά φέρνει η κυβέρνηση πριν από το τέλος του έτους, καθώς το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο Γιάννης Βρούτσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την de facto κατάργηση του οκταώρου με τη θεσμοθέτηση δεκάωρης εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Την ίδια στιγμή μεταφέρει σημαντικές αρμοδιότητες από το ήδη διαλυμένο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας προς τον ΟΜΕΔ,

ενώ θεσπίζει πρόσθετες άδειες (τοκετού και γονική) για τους πατέρες.

Το σχέδιο νόμου, που υποστηρίζει ότι προωθεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρει ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου εξαμήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας, ενώ προβλέπεται ταυτόχρονα αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών.

Επίσης προχωρά ένα βήμα παραπέρα την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, προσθέτοντας επιχειρήσεις στη λίστα όσων ήδη επιτρέπεται η εργασία την Κυριακή. Σε ό,τι αφορά την Επιθεώρηση Εργασίας, το νομοσχέδιο βλέπει την αφαίρεση της αρμοδιότητας τω εργατικών διαφορών και τη μεταφορά της διαδικασίας στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ενώ την ίδια στιγμή καταργείται ο β΄ βαθμός διαιτησίας.

Στα θετικά του σχεδίου νόμου προσμετράται η ενσωμάτωση οδηγίας περί ισορροπίας προσωπικής – επαγγελματικής ζωής, σύμφωνα με την οποία θεσπίζονται άδεια τοκετού στον πατέρα 14 εργάσιμες και πρόσθετη εξάμηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει οκτώ ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την εξάμηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Επίσης, για πρώτη φορά θεσμοθετείται η προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί δύο μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, τέσσερις για το 2ο και έξι για κάθε επόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού προωθούνται σημαντικές αλλαγές και στον συνδικαλιστικό νόμο. Μεταξύ άλλων καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο, στην προειδοποίηση για απεργία θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν, ορίζεται προσωπικό ασφαλείας 40%, απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας, ενώ αν λάβουν χώρα η απεργία καθίσταται παράνομη.

Keywords
Τυχαία Θέματα