«Κατασκήνωση» των Τούρκων υπουργών στα Κατεχόμενα!

«Κατασκήνωση» των Τούρκων υπουργών στα Κατεχόμενα!24.01.2019Παρασκήνιο

Πυκνώνουν τις επισκέψεις κλιμακώνοντας την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ και αξιώνοντας ίση μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου

Πυκνώνουν οι επισκέψεις Τούρκων υπουργών στα Κατεχόμενα τους τελευταίους μήνες, όσο κλιμακώνεται παράλληλα η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, με την Αγκυρα να αξιώνει δικαιώματα

συνδιαχείρισης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και να απειλεί τη Λευκωσία με στρατιωτική παρουσία.

Σήμερα επισκέπτεται τα Κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο 6μηνο, κάτι που προκαλεί προβληματισμό στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς η Αγκυρα φαίνεται να έχει επιβάλει τη θέση της στους Τουρκοκυπρίους πως δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο Κυπριακό χωρίς συνέχεια στο καθεστώς των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων. Η Τουρκία μπαίνει επίσης μπροστά στην αξίωση της «ίσης μοιρασιάς» του φυσικού αερίου και του πετρελαίου της κυπριακής ΑΟΖ.

Απειλές

Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή, εκβιάζει και απειλεί με στρατιωτικές ενέργειες. Το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, κάνει βόλτες στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ και συχνά πυκνά την παραβιάζει, ενώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», το τουρκικό Ναυτικό παρεμπόδισε επτά πλοία διαφορετικών χωρών που συμφώνησαν με την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες φυσικού αερίου δυτικά της Κύπρου. «Ο πολεμικός στόλος σταμάτησε επτά πλοία» υποστηρίζει η εφημερίδα. Πρόκειται για πλοία υπό σημαία Ιταλίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας και Μάλτας.

«Το πρώτο πλοίο που εμποδίστηκε ήταν το γεωτρύπανο “Saipem 12000” της ιταλικής ΕΝΙ» γράφει η εφημερίδα και προσθέτει πως στη συνέχεια παρεμποδίστηκαν άλλα έξι πλοία. Τον Δεκέμβριο του 2017 το ιταλικό «Odin Finder», τον Μάρτιο του 2018 το γερμανικό «Maria S Merian», τον Ιούνιο του 2018 το γαλλικό «Thetys II», τον Αύγουστο του 2018 το βρετανικό «Song of Whale», τον Οκτώβριο του 2018 το γαλλικό «L’Αtalante» και τον Δεκέμβριο του 2018 το υπό σημαία Μάλτας «Nautical Geo».

Στο μεταξύ, κόντρα προέκυψε μεταξύ Λευκωσίας και Κομισιόν αναφορικά με το καθεστώς χορήγησης υπηκοότητας. Ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για «στοχοποίηση», αποδίδοντάς τη σε σκοπιμότητες και ανταγωνισμό. «Κάποια ώρα, επιτέλους, θα πρέπει τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά να τερματιστούν» ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος. «Δεν έχουμε σκοπό να κατηγορήσουμε. Στέλνουμε όμως ένα ισχυρό μήνυμα σε όλα τα κράτη-μέλη που διαθέτουν αυτά τα σχήματα» απάντησε ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Είναι προφανές πως η Κύπρος μπαίνει και πάλι στο στόχαστρο λόγω Ρωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα