Καταστροφική για την Ελλάδα η αλλαγή φρουράς στην Ε.Ε.

Καταστροφική για την Ελλάδα η αλλαγή φρουράς στην Ε.Ε.03.07.2019Πρόσωπα

Η Frau Μέρκελ γερμανοποιεί (!) ακόμα περισσότερο την Ευρώπη. Απουσίαζε από τη μεγάλη μάχη των Βρυξελλών ο Τσίπρας

Από την
Ελενα Στάθου -Ελευθερόγλου

Το τελευταίο τριήμερο η γερμανοκρατούμενη Ευρώπη έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, γεμάτο διχασμό, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, μυστικές συμφωνίες και ατελείωτα παζάρια, τα οποία χθες έφεραν

την καταστροφή!

Διότι ναι μεν βγήκε «λευκός καπνός» από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα πρόσωπα που θα προταθούν για τις κορυφαίες θεσμικές θέσεις της Ε.Ε., ωστόσο οι επιλογές αυτές είναι εφιαλτικές τόσο για την Ελλάδα που θα βρεθεί περικυκλωμένη από επιλογές της Μέρκελ (απόντος του Τσίπρα) όσο και για το σύνολο της Ευρώπης που θα βρεθεί (ολοκληρωτικά) στις δαγκάνες του Βερολίνου.

Για το ανώτατο από τα κορυφαία αξιώματα της Ενωσης, εκείνο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έως τώρα κατείχε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προτάθηκε ομόφωνα μία γυναίκα: η νυν υπουργός Αμυνας της Γερμανίας και σύμμαχος της καγκελαρίου Μέρκελ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αν ο διορισμός της Γερμανίδας υπουργού υπερψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο, τότε θα γίνει η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που θα αναλάβει το τιμόνι της Ενωσης. Για τη θέση του Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προτάθηκε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, ενώ για τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. -επίσης κορυφαίο αξίωμα- προτάθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέπ Μπορέλ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ

Τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται πως θα αναλάβει επίσης μια γυναίκα, η... παλιά γνώριμή μας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αμέσως μετά την πρόταση για τον διορισμό της έγραψε στον λογαριασμό της στο twitter: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα η υποψηφιότητα μου για τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ. Υπό αυτό το πρίσμα και σε διαβούλευση με την Επιτροπή Δεοντολογίας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, αποφάσισα να παραιτηθώ προσωρινά από τις ευθύνες μου ως διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ για την περίοδο του διορισμού μου».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας η Γερμανία απείχε. Οπως εξήγησε αργότερα η καγκελάριος Μέρκελ, η αποχή της χώρας της βασίστηκε στη συμφωνία μεταξύ του CDU και του SPD, που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με την οποία όταν ένας εκ των δύο εταίρων διαφωνεί, τότε η κυβέρνηση απέχει.

Η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε επίσης ότι προσπάθησε να βρει μια «δίκαιη λύση» σε ό,τι αφορούσε τον Φρανς Τίμερμανς και τον Μάνφρεντ Βέμπερ, κάτι που ωστόσο δεν κατέστη δυνατό. Η επιλογή Τίμερμανς είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση πολλών συντηρητικών ηγετών, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, της Ιρλανδίας Λίο Βάραντκαρ και της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη προεδρία Τίμερμανς «ντροπιαστική», ενώ υποστήριξε ότι ο Ολλανδός σοσιαλιστής υποψήφιος βρίσκεται «υπό την επιρροή του Τζορτζ Σόρος».

Βαριά ήττα για τον (γνωστό) ανθέλληνα Βέμπερ

Ο μεγάλος χαμένος της χθεσινής -τρίτης- ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν χωρίς αμφιβολία ο ανθέλληνας Μάνφρεντ Βέμπερ (φωτό), ο σκληρός Γερμανός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επειτα από ώρες διαβουλεύσεων και έντονου παρασκηνίου, κατά το οποίο ο Βέμπερ από πρόεδρος της Κομισιόν φαινόταν να αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, τελικά ο Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής ανακοίνωσε μέσω του εκπροσώπου του ότι αποσύρεται από τη διεκδίκηση του κορυφαίου ευρωπαϊκού αξιώματος ως υποψήφιος του ΕΛΚ. «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για μια δημοκρατική Ευρώπη» ανέφερε στην ανακοίνωσή του. «Ηταν τιμή μου να αναλάβω αυτό το καθήκον για το ΕΛΚ και την Ευρώπη». Το πρώτο «χαστούκι» για τον Βέμπερ είχε έρθει πριν από λίγες ημέρες, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής του G20 έπεισαν την καγκελάριο Μέρκελ να συναινέσει στην απόσυρση του επικεφαλής του ΕΛΚ από τη διεκδίκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του κορυφαίου από τα ανώτατα αξιώματα της Ενωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν ένας από τους ηγέτες που είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα Βέμπερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα