Κι άλλη «κεραμίδα» για τα αναδρομικά

Κι άλλη «κεραμίδα» για τα αναδρομικά23.11.2019Άρθρα

Πάει πίσω η επιστροφή των «κλεμμένων»: Ακυρώνονται οι προσφυγές συνταξιούχων
Το ΣτΕ αποφάσισε να εξετάσει το σύνολο των διεκδικήσεων σε νέα ειδική συνεδρίαση
«Παγώνουν» οι δίκες, «αχρηστεύονται» οι θετικές ετυμηγορίες

Η Θέση μας: Το ΠΑΣΟΚ κλείνει τον κύκλο του

Nέα ανατροπή σε χιλιάδες υποθέσεις συνταξιούχων που διεκδικούν αναδρομικά από τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων,

δώρων και επιδομάτων φέρνει η απόφαση της Τριμελούς Επιτροπής του ΣτΕ για τη διεξαγωγή πρότυπης δίκης στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα κρίνει -οριστικά πια- αν, ποιοι και πόσοι θα δικαιωθούν, αλλά και για ποιες περιόδους των διαδοχικών μειώσεων που έχουν υποστεί στα χρόνια της κρίσης στις συντάξεις τους.

Με χθεσινή απόφασή της η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποτελούμενη από την πρόεδρο Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και τους αντιπροέδρους Αθανάσιο Ράντο και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, έκανε δεκτό το αίτημα που υπέβαλε στα μέσα Νοεμβρίου ο ΕΦΚΑ, με το οποίο ζητούσε να οδηγηθεί σε δίκη-πιλότο η αγωγή 46 συνταξιούχων -εκκρεμεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο-, που διεκδικούν αποζημίωση για τις παράνομες, όπως υποστηρίζουν, περικοπές που υπέστησαν το 2012 αλλά και για κατάργηση των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας το 2013.

Απαιτήσεις

Ειδικότερα, οι εν λόγω ενάγοντες ζητούν να τους καταβληθούν «νομιμοτόκως, τα αναλυτικώς εκτιθέμενα στην αγωγή ποσά ως αποζημίωση λόγω των παράνομων περικοπών στην καταβολή της κύριας και επικουρικής σύνταξής τους που έλαβαν χώρα με βάση τις διατάξεις των ν. 4051/2012 και 4093/2012, αλλά και για την παράνομη κατάργηση από 1/1/2013 των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας, όπως τα ζητήματα αυτά κρίθηκαν με τις ΣτΕ 2287/2015 και 2288/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, και επικουρικώς ως αδικαιολόγητος πλουτισμός με βάση το άρθρο 904 του ΑΚ.».

Μάλιστα, τα ανωτέρω ζητήματα, όπως επισημαίνει ο ΕΦΚΑ, επικαλούμενος σημεία του σκεπτικού της απόφασης 1891/2019 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, άπτονται γενικότερου ενδιαφέροντος, καθώς δεν αφορούν μόνο τους συγκεκριμένους 46 προσφεύγοντες, αφού μόνο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.

Οι αντιφατικές αποφάσεις των δικαστηρίων το προηγούμενο διάστημα αλλά και τα κενά που άφηναν προγενέστερες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας οδηγούν σε νέα κρίση την Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, που καλείται να δώσει οριστική λύση όχι μόνο για τα διεκδικούμενα αναδρομικά από τις περικοπές του 2012 σε κύριες επικουρικές και δώρα (περικοπές που κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγματικές από το ΣτΕ), αλλά και για σειρά ερωτημάτων που θέτει στην αίτησή του ο ΕΦΚΑ.

Μεταξύ αυτών, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο εάν επί της ουσίας υπάρχουν ή όχι αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή από 12/5/2016 έως τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά και τι θα ισχύσει για το επίμαχο δεκάμηνο μεταξύ της προηγούμενης απόφασης του ΣτΕ τον Ιούλιο του 2015 και της ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Μάλιστα, το αυτό διάστημα θεωρούνταν μέχρι πρότινος και το... επικρατέστερο για επιστροφές, όμως και αυτές φαίνεται πως «παγώνουν» μέχρι νεωτέρας.

Άλλωστε, σύμφωνα με την απόφαση της Τριμελούς Επιτροπής, όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις αναστέλλονται μέχρι την τελική κρίση του ΣτΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια μπαίνουν στον πάγο -άγνωστο για πόσο-, ενώ νομικές πηγές εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι ακόμα και για περιπτώσεις συνταξιούχων που έχουν δικαιωθεί από πρωτοβάθμια δικαστήρια.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνταξιούχοι που ήλπιζαν πως το προσεχές διάστημα θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους θα χρειαστεί να επιστρατεύσουν όσα αποθέματα υπομονής τούς έχουν απομείνει μέχρι η Ολομέλεια του ΣτΕ να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η εξέλιξη αυτή πάντως, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, δεν θα είναι άμεση, καθώς, ακόμα κι αν η πρότυπη δίκη προσδιοριστεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, η έκδοση της απόφασης αναμένεται να παρατείνει την αγωνία χιλιάδων συνταξιούχων επί σειρά μηνών.

Παρατείνεται η αγωνία των απομάχων της εργασίας

Μια νέα «κεραμίδα» για τους συνταξιούχους επεφύλασσε η κυβέρνηση σε σχέση με τα αναδρομικά. Η απόφαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ, κατόπιν «άνωθεν εντολής» προφανώς, να αιτηθεί στο ΣτΕ την έκδοση απόφασης που θα οριστικοποιεί τι «μέλλει γενέσθαι» όσον αφορά τυχόν επιστροφές από τις μνημονιακές περικοπές, παρατείνει την αγωνία των απομάχων της εργασίας, αφήνοντας να διαφανεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου και οι αρμόδιοι υπουργοί δεν προσβλέπουν στην άμεση απόδοση μιας δίκαιης κοινωνικά πολιτικής λύσης.

Όπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο επικεφαλής της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) Αλέξης Μητρόπουλος, το αίτημα που έκανε η διοίκηση του ΕΦΚΑ προς το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 15 Νοεμβρίου '19, για να κριθεί εκ νέου σε επίπεδο Ολομέλειας «τι ισχύει σε σχέση με τυχόν επιστροφές αναδρομικών» (μετά και τις αποφάσεις που εκδόθηκαν στις 4 Οκτωβρίου 2019 για τον νόμο 4387 του 2016), διαιωνίζει περαιτέρω αυτό το εκκρεμές -εδώ και περίπου πεντέμισι χρόνια- πρόβλημα.

Ο καθηγητής τονίζει ότι η κοινωνία θα περίμενε, μετά την αδιανόητη ταλαιπωρία που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια οι συνταξιούχοι, η σημερινή κυβέρνηση να έδινε λύση με πολιτική απόφαση και να έκλεινε το ζήτημα. Ομως, η εξέλιξη αυτή, τονίζει ο καθηγητής, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Η απόφαση του ΣτΕ θα γίνει γνωστή στην καλύτερη περίπτωση έως τον Φεβρουάριο και στη χειρότερη… το επόμενο φθινόπωρο.

Άρα, εξελίξεις για τους συνταξιούχους θα υπάρξουν τουλάχιστον έπειτα από έναν χρόνο. Δεδομένου ότι στον Προϋπολογισμό για το 2020 δεν υπάρχει κανένα κονδύλι για αναδρομικά, ενδεχόμενες επιστροφές θα αρχίσουν να αποδίδονται από το 2021. Σημαντική μερίδα νομικών θεωρεί ότι εάν δοθούν -μικρά- διορθωτικά ποσά, αυτά θα αφορούν τη χρονική περίοδο από τις 4 Οκτωβρίου '19 και μετά, δηλαδή από την ημερομηνία έκδοσης των αποφάσεων του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα