Κίεβο: Φυγάδευσαν άρον άρον τον Νίκο Δένδια σε καταφύγιο!

Ηχησαν οι σειρήνες για πυραυλική επίθεση από τη Ρωσία ενώ βρισκόταν με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα. Σε υπόγειο ολοκληρώθηκε η συνάντησή τους

Επεισοδιακή ήταν η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κίεβο. Η ελληνική αποστολή βρέθηκε ουσιαστικά στην πρώτη γραμμή του πολέμου και ένιωσε με τον πλέον δύσκολο τρόπο τα αποτελέσματα του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία.
Την ώρα που ο Νίκος Δένδιας βρισκόταν στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό

του Ντμίτρο Κουλέμπα, ήχησαν σειρήνες, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε καταφύγιο.

Το Κίεβο δέχτηκε πυραυλική επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις και η συνάντηση των δύο υπουργών ολοκληρώθηκε στο δεύτερο υπόγειο του υπουργείου, το οποίο είναι και καταφύγιο. Από εκεί, από το καταφύγιο, έγιναν και οι τοποθετήσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Ο Έλληνας υπουργός έφτασε στο Κίεβο με τρένο μέσω Πολωνίας και εκτός από τον ομόλογό του έγινε δεκτός και από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο κ. Δένδιας μετά το πέρας των συναντήσεών του σε δηλώσεις του τόνισε ότι η επίσκεψη στην Ουκρανία ήταν σημαντική για τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας και τα προβλήματα που προκαλούνται από την τουρκική προκλητικότητα.

«Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον ομόλογό μου, τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, καθώς και τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εξετάσαμε όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, τη δυνατότητα της Ελλάδας να βοηθήσει την ουκρανική προσπάθεια, αλλά επίσης και τα ευρύτερα ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου. Γιατί, θέλω να είμαι σαφής, η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, και στο διμερές πλαίσιο αλλά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., έχει μία στέρεα βάση. Η βάση είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία όλων των κρατών, και στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Στη συνέχεια ανέδειξε τα προβλήματα που δημιουργεί στην Ελλάδα η Τουρκία: «Eίχα την ευκαιρία να αναδείξω το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις. Απειλείται από έναν μεγαλύτερο γείτονα κατά έναν τρόπο ο οποίος αντίκειται πλήρως στο Διεθνές Δίκαιο, και κατά συνέπεια η ελληνική κοινωνία μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει έναν λαό, ο οποίος μάχεται για την ανεξαρτησία και την εδαφική του κυριαρχία.

Επίσης, θα ήθελα να πω ότι ήταν συγκινητικό για μένα και ότι ο Ντμίτρο Κουλέμπα κατά την τοποθέτησή του μέσα σε καταφύγιο -διότι αναγκαστήκαμε να κατέβουμε στο δεύτερο υπόγειο, εφόσον ήχησαν οι σειρήνες και η πόλη δέχτηκε επίθεση από πυραύλους- επανέλαβε το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης “Ελευθερία ή Θάνατος”. Δείχνει αυτό ότι η ουκρανική κοινωνία προσλαμβάνει την πρόκληση με τον ίδιο τρόπο που κι εμείς την καταλαβαίνουμε».

Καυστικός απέναντι στον αναθεωρητισμό και στην προκλητικότητα της Τουρκίας ήταν και στην τοποθέτησή του στα καταφύγια ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Είπε στον ομόλογό του ότι οι Ελληνες καταλαβαίνουμε τους Ουκρανούς καλύτερα από όλους: «Γιατί οι Ελληνες έχουν επίσης έναν μεγάλο γείτονα στην Ανατολή. Εναν γείτονα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli εναντίον μας. Εναν γείτονα που ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της επικράτειάς μας, ενώ συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις ακριβώς απέναντι από τα σύνορά μας. Εναν γείτονα που παράνομα ισχυρίζεται ότι μέρος της επικράτειάς μας είναι δικό του. Εναν γείτονα που επανειλημμένα λέει ότι μπορεί να έρθει ξαφνικά ένα βράδυ. Εναν γείτονα που δηλώνει ότι αν δεν υποκύψουμε στις επιθυμίες του, θα έχουμε τη μοίρα της Ουκρανίας». Ο κ. Δένδιας είχε συναντήσεις και με άλλους Ουκρανούς αξιωματούχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα