Κόντρα για τις εκκρεμείς συντάξεις!

Κόντρα για τις εκκρεμείς συντάξεις!23.10.2019Οικονομία

Μονομαχία Βρούτση - Αχτσιόγλου για 1.058.748 αιτήματα που συνεχίζουν να «βαλτώνουν» στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Συνολικά 1.058.748 εκκρεμή αιτήματα τόσο για συντάξεις και εφάπαξ όσο και για διάφορα ζητήματα «βάλτωναν» στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ μέχρι τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που

έδωσε στη δημοσιότητα, χθες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, επιρρίπτοντας ευθύνες για τραγικά λάθη και παραλείψεις στην προηγούμενη κυβέρνηση. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την αντίδραση της προκατόχου του Εφης Αχτσιόγλου, η οποία δήλωσε ότι «προσβάλλοντας τη νοημοσύνη όλων, ο κ. Βρούτσης πολλαπλασιάζει κάθε δεύτερη μέρα στα χαρτιά τα νούμερα των εκκρεμών συντάξεων, προσθέτοντας απροσδιόριστες “ασφαλιστικές υποθέσεις''».

Ο υπουργός Εργασίας, με αφορμή σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει στη Βουλή οι βουλευτές της Ν.Δ. Ζωή Ράπτη, Βασίλης Γιόγιακας και Ζήσης Τζηκαλάγιας, υποστήριξε ότι τα αρμόδια στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης «έκρυβαν για χρόνια την αλήθεια και αδιαφορούσαν για την ταλαιπωρία και τους κόπους ζωής των απομάχων του εργασιακού βίου». «Η πραγματική κατάσταση των συνολικών εκκρεμοτήτων των ασφαλιστικών ταμείων», πρόσθεσε ο Γ. Βρούτσης, «εξηγεί για ποιους λόγους η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας απέφευγε συστηματικά να δώσει σαφείς απαντήσεις και αγνοούσε επιδεικτικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο».

Αντιπαράθεση

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019 εκκρεμούσαν 189.851 αιτήσεις για κύρια σύνταξη, 87.591 για επικουρικές, 2.688 για συντάξεις χηρείας, 82.012 για επανυπολογισμό συντάξεων χηρείας, 222.989 για επανυπολογισμό κύριων συντάξεων (όσων δεν υπήρχαν τα στοιχεία για να επανυπολογιστούν στα τέλη του 2018, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου), 375.626 για εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις (όπως για αναγνώριση πλασματικών ετών), 61.926 λοιπές εκκρεμότητες και 36.064 για εφάπαξ.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι, όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση και διαπιστώθηκε το χάος που επικρατούσε (με αποκλειστικά δημοσιεύματα, η «δημοκρατία» από το 2018 είχε επισημάνει ότι «βάλτωναν» στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ χιλιάδες αιτήματα), έλαβε πρωτοβουλίες για να επισπευσθούν οι ρυθμοί διεκπεραίωσής τους. Μεταξύ άλλων, επανήλθαν στα τμήματα απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ 86 υπάλληλοι.

Οι δηλώσεις Βρούτση προκάλεσαν την αντίδραση της τέως υπουργού Εργασίας και νυν βουλευτού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Εφης Αχτσιόγλου. Η κυρία Αχτσιόγλου ανέφερε ότι είναι «ασυμβίβαστη η σοβαρότητα με τον κ. Βρούτση». «Επομένως», πρόσθεσε η τέως υπουργός Εργασίας, «η απάντησή μου απευθύνεται αποκλειστικά στους πολίτες, οι οποίοι δικαιούνται να γνωρίζουν την αλήθεια».

Οι ληξιπρόθεσμες συνταξιοδοτικές παροχές στα τέλη Ιουνίου του 2019, όπως υποστήριξε η Εφη Αχτσιόγλου, «σύμφωνα με τα ίδια τα Ταμεία ήταν 107.000 (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), ήταν δηλαδή μειωμένες κατά 73% σε σχέση με τις 400.000 που ο κ. Βρούτσης μάς παρέδωσε στις αρχές του 2015». «Αξίζει να μας πει, ωστόσο, ο κ. Βρούτσης», κατέληξε η τέως υπουργός, «πόσες συντάξεις έβγαλε ο ίδιος. Ηταν τον Σεπτέμβριο λιγότερες κατά 1/3 από αυτές που είχαν βγει πέρυσι τον ίδιο μήνα; Μήπως, αντί για φτηνά επικοινωνιακά παιχνίδια, θα ήταν καλύτερο να κάτσει να δουλέψει;»

Keywords
Τυχαία Θέματα