Κόντρα με το «καλημέρα» για την αναθεώρηση!

Κόντρα με το «καλημέρα» για την αναθεώρηση!26.09.2019Άρθρα

Διαφωνίες για το περιεχόμενο των αλλαγών στο Σύνταγμα

Με το «καλημέρα» τορπιλίζεται η προοπτική συμφωνίας των κομμάτων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με το στοίχημα της απαιτούμενης συναίνεσης να χάνεται ήδη από την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής.

Σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί -μεταξύ άλλων- το ζήτημα της δέσμευσης της σημερινής αναθεωρητικής Βουλής

από την απόφαση της προηγούμενης ως προς το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων, πρόταση την οποία εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η κυβέρνηση αλλά και το ΚΙΝ.ΑΛ. διαφωνούν.

Πρόκειται -αν μη τι άλλο- για μια εξαντλημένη συζήτηση, η οποία δεν βγάζει πουθενά, καθώς υπάρχουν ένθεν κακείθεν απόψεις και επιχειρήματα. Τελικώς, βέβαια, θα επικρατήσει η «γαλάζια» ερμηνεία, καθώς η Ν.Δ. είναι που έχει την εξουσία.

Αντιπαράθεση

Επί της ουσίας η αντιπαράθεση έγκειται στο αν η κυβέρνηση θα μπορεί να διατυπώσει τις προτάσεις της κατά το δοκούν ή θα πρέπει να ακολουθήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος, ζήτησε να γίνει σεβαστή η κατεύθυνση που έδωσε η προηγούμενη Βουλή, με τον «γαλάζιο» εισηγητή Κώστα Τζαβάρα να υποστηρίζει πως η τωρινή Βουλή «μπορεί αποκλειστικά και αδέσμευτα να διατυπώσει το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων χωρίς να δεσμεύεται από τις κατευθύνσεις και τις υποδείξεις για το περιεχόμενο της προηγούμενης», θέση με την οποία συντάχθηκε το ΚΙΝ.ΑΛ.

Τους τόνους ανέβασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που σημείωσε πως η αναθεώρηση δεν είναι «κουλοχέρης», κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι υφάρπαξε τη συναίνεση από την προηγούμενους Βουλή, εξαπατώντας το Κοινοβούλιο και εκφυλίζοντας την αναθεώρηση.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «βόμβα» στα θεμέλια της διαδικασίας οποιαδήποτε απόπειρα ανατροπής της ελάχιστης πλειοψηφίας που απαιτείται για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ κάλεσε τη Ν.Δ. να μην προχωρήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 βουλευτές.

Σήμερα επί τάπητος τίθενται τα ζητήματα των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας, που θα ανεβάσουν κι άλλο το θερμόμετρο, λόγω και της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ αναφορικά με το μάθημα των Θρησκευτικών.

Εν προκειμένω, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την προσθήκη στο άρθρο 3 περί ουδετερόθρησκου κράτους, ωστόσο η Ν.Δ. δεν αναμένεται να προχωρήσει σε καμία απολύτως αλλαγή, θεωρώντας πως η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν ήδη την απόλυτη συνταγματική κατοχύρωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα