Κόντρα μεγατόνων ΓΣΕΕ με Αχτσιόγλου για τον κατώτατο

Κόντρα μεγατόνων ΓΣΕΕ με Αχτσιόγλου για τον κατώτατο22.11.2018Οικονομία

Αναψε φωτιές η διαδικασία μισθολογικής αναθεώρησης. Για προεκλογικό «βεγγαλικό» μιλά η ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας

Με φόντο τις διαδικασίες αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, η κόντρα της ΓΣΕΕ με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου συνεχίζεται και, όπως όλα δείχνουν, πολύ δύσκολα θα κλείσει

(τουλάχιστον πριν από τις εθνικές εκλογές).

Η ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας έδωσε χθες σκληρή απάντηση στην κυρία Αχτσιόγλου, με αφορμή τις πρόσφατες αιχμές της ενώ την ίδια ώρα στις τάξεις των υπόλοιπων κοινωνικών εταίρων επικρατούν διαφορετικές απόψεις, με την Κομισιόν να ζητεί από όλους να βάλουν «χαμηλά τον πήχη» των προσδοκιών.

Με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε πριν από δύο μέρες η υπουργός Εργασίας στον «κομματικό» -όπως χαρακτηρίζεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ- ραδιοφωνικό σταθμό Στο κόκκινο (η κυρία Αχτσιόγλου χαρακτήρισε «λυπηρή την άρνηση της ΓΣΕΕ να εκπροσωπήσει τους Ελληνες εργαζόμενους στη διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό» και τόνισε ότι είναι προειλημμένη κυβερνητική απόφαση «συμμετέχουσας της ΓΣΕΕ ή μη, να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού»), η ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας απάντησε σε οξείς τόνους. Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αναφέρεται: «Η δήλωση της υπουργού έρχεται να επιβεβαιώσει τους λόγους για τους οποίους ομόφωνα αποφάνθηκαν τα όργανα της ΓΣΕΕ να μην αποσταλούν εκπρόσωποί μας ενώπιον της ειδικής επιτροπής διαβούλευσης για τον καθορισμό -με κυβερνητική απόφαση- του κατώτατου μισθού».

Οι επικεφαλής της ΓΣΕΕ επανέλαβαν ότι ήταν κατά της σημερινής διαδικασίας αναθεώρησης του κατώτατου μισθού από το 2012, οπότε και νομοθετήθηκε. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβαν ότι η Συνομοσπονδία διεκδικεί πίσω τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, χωρίς διάκριση σε βάρος των νέων εργαζομένων, καθώς και τη συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων. «Αντιλαμβανόμαστε», καταλήγει η ΓΣΕΕ, «το άγχος της προεκλογικής προετοιμασίας, αλλά στις δημοκρατίες η διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων διεξάγεται ελεύθερα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, δίχως περιοριστικά μέτρα».

Επί του συγκεκριμένου ζητήματος και ειδικά ως προς το ποσοστό της αναμενόμενης αύξησης του κατώτατου μισθού, διαφορετικές απόψεις επικρατούν στις τάξεις των υπόλοιπων κοινωνικών εταίρων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα πιο θετικοι σε μια ικανοποιητική αύξηση, σταδιακά, στέκονται οι έμποροι (ΕΣΕΕ). Αντίθετα, σημαντικές αντιρρήσεις έχει εκφράσει η ηγεσία του ΣΕΒ (βιομήχανοι), που υπερτονίζει μέσα από δηλώσεις και αναλύσεις την ανάγκη να παραμείνουν χαμηλά οι ελάχιστες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα.

Με τη θέση του ΣΕΒ συντάσσονται και οι Βρυξέλλες. Είναι ενδεικτικό ότι χθες στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται: «Κρίσιμο οι κοινωνικοί εταίροι και οι ελληνικές Αρχές να λάβουν αποφάσεις ευθυγραμμισμένες με την πορεία της παραγωγικότητας, ώστε να προστατεύσουν τα μνημονιακά οφέλη στην ανταγωνιστικότητα της απασχόλησης».

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες αναθεώρησης του κατώτατου μισθού (του νόμου 4172/2013) άρχισαν τέλη Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα