«Κόψτε τις συντάξεις»! Νεοφιλελεύθερο αμόκ Πισσαρίδη

Στο στόχαστρο της (δήθεν επιστημονικής) επιτροπής συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι

Ένα νεοφιλελεύθερο σχέδιο με επιστημονικό προσωπείο φέρνει η κυβέρνηση, στη χειρότερη στιγμή για τη χώρα. Χωρίς καμιά διαβούλευση έρχεται ένα πακέτο μελλοντικών μέτρων που, αν δεν γνωρίζαμε ότι αφορούν την αξιοποίηση των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν θα είχε να ζηλέψει σε τίποτα τα Μνημόνια του παρελθόντος.

Στο στόχαστρο βρίσκονται οι συντάξεις (όπως γινόταν την προηγούμενη δεκαετία), αλλά και οι μικρομεσαίοι. Πρόκειται για τις εισηγήσεις της ομάδας «ειδικών»

υπό τον νομπελίστα Πισσαρίδη, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Πίσω από αυτές τις προτάσεις κρύβεται το πραγματικό πρόσωπο και πρόγραμμα της κυβέρνησης (κατάργηση οκταώρου, επταήμερη εργασία, μειώσεις αποδοχών κ.λπ.), αν και προεκλογικά όσοι έβλεπαν τέτοιους κινδυνους (μεταξύ αυτών ήταν και η εφημερίδα μας) είχαν συκοφαντηθεί ως φορείς παραπληρόφορησης και fake news… Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τέτοια μέτρα ζητούν με εμμονή νεοφιλιλελεύθερα στελέχη που έχουν στενές σχέσεις με την κυβέρνηση αλλά και την εν λόγω επιτροπή, όπως η Μιράντα Ξαφά, η οποία επιμένει διαχρονικά να ζητά τη μείωση των συντάξεων.

Στο σχέδιο Πισσαρίδη αναφέρεται χαρακτηριστικά (στην παράγραφο για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας) το εξής: «Η δημοσιονομική ισορροπία προτείνεται να έχει διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά από ό,τι τα τελευταία χρόνια. Το μείγμα των δημοσίων δαπανών και εσόδων θα πρέπει να είναι διαφορετικό, ώστε να στηρίξει το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα. Στην πλευρά των δαπανών θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σε αντιδιαστολή με τις γενικές λειτουργικές ή συνταξιοδοτικές δαπάνες». Δηλαδή… ετοιμαστείτε για νέες περικοπές συντάξεων και δικαιωμάτων, αν θέλετε δημόσιες επενδύσεις.

Όσον αφορά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το λιανεμπόριο (που έχει βάλει ξανά λουκέτο μέσα σε διάστημα οχτώ μηνών και στενάζει) αναφέρεται ότι στο νέο μοντέλο της οικονομίας πρέπει να μειωθεί δραστικά. Αρα οι μεγάλες αλυσίδες να αποκτήσουν το προβάδισμα, αφού διαθέτουν τη ρευστότητα για να κάνουν ηλεκτρονικά καταστήματα, να πληρώσουν εμπορεύματα και υποχρεώσεις.

Η επιτροπή Πισσαρίδη ζητά να μην υπάρχουν τόσες μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και οι αυτοαπασχολούμενοι να γίνουν… μισθωτοί, δηλαδή υπάλληλοι των πολυεθνικών, επειδή δεν μπορούν να αναπτυχθούν, δεν συνεισφέρουν στην οικονομία, δηλώνουν εικονικά εισοδήματα και αυξάνουν τη «μαύρη οικονομία».

Επειδή το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει αυτά τα φαινόμενα και να βάλει κανόνες, πρέπει να τους… εξαφανίσει.

Η επιτροπή Πισσαρίδη ζητεί επίσης την ενοποίηση όλων των επιδομάτων σε ένα, εκτός αυτού της ανεργίας και των αναπηρικών, «εξορθολογισμό» (με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει) των κανόνων αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων και μια σειρά από άλλα γενικόλογα, θεωρητικά δήθεν μέτρα, που ακούγονται κατά καιρούς εδώ και δεκαετίες και μοιάζουν περισσότερο με ευχολόγια.

«Αντι-σχέδιο» ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σκληρή επίθεση από το ΚΙΝ.ΑΛ., την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25

Ως προάγγελο ενός νέου, «εσωτερικού» αυτή τη φορά, Μνημονίου αντιμετωπίζουν σε γενικές γραμμές στην αντιπολίτευση το σχέδιο Πισσαρίδη για τις εθνικές προτεραιότητες στην οικονομία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διά του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα προανήγγειλε χθες ότι εντός των προσεχών ημερών σκοπεύει να καταθέσει το δικό του «αντισχέδιο», το οποίο, όπως προϊδεάζει, θα κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση, επιμένει στην αρχική προσέγγιση Τσακαλώτου «πιο ΔΝΤ δεν γίνεται». Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «τη στιγμή που αλλάζει ο κόσμος γύρω μας, δεν μπορούμε να συζητάμε για αποτυχημένα μοντέλα του παρελθόντος» και σημειώνει ότι «η χώρα έχει ανάγκη από ένα αναπτυξιακό σχέδιο που δεν θα βλέπει την εργασία ως βάρος αλλά ως κεντρικό μοχλό ανάπτυξης και θα αντιμετωπίζει τις ανισότητες εισοδήματος και πλούτου για να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται, επιχειρούν στη χώρα».

Υποστηρίζει ακόμα, μεταξύ άλλων, ότι «στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και στα κερδοσκοπικά funds θα οδηγηθεί από το 2021 η επικουρική ασφάλιση». Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ τα διανεμητικά και εγγυημένα στοιχεία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με βάση το σχέδιο θα κατρακυλήσουν από το 70%-75% στο 25%-30%, ενώ το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα που προτείνει η Ν.Δ. σημαίνει επιπλέον δαπάνη 1% του ΑΕΠ». Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, το συγκεκριμένο μοντέλο εφαρμόστηκε πειραματικά και βίαια στη Λατινική Αμερική.

Το ΚΙΝ.ΑΛ. παρατηρεί, μεταξύ άλλων, ότι «αναλύεται η δυσκολία της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση αλλά οι προτάσεις περιορίζονται για την κεφαλαιαγορά στην οποία δεν έχουν πρόσβαση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Για την Ελληνική Λύση το σχέδιο «συνιστά έναν οδικό χάρτη μετατροπής της Ελλάδος σε αποικία χρέους και αποικία παράνομων μεταναστών. Είναι ένα σχέδιο καθαρού ακραιονεοφιλελευθερισμού χωρίς πραγματική πρόταση ανάπτυξης που θα στηρίζει στα πλεονεκτήματά μας, στον πρωτογενή τομέα».

«Βγαλμένο από τα πιο σκοτεινά εγχειρίδια του νεοφιλελευθερισμού» το χαρακτηρίζει το ΜέΡΑ25, σχολιάζοντας ότι «η ιδιωτικομανία του κ. Μητσοτάκη και η “επιθετική της ατζέντα δήθεν μεταρρυθμίσεων” απορρυθμίζει δικαιώματα και εργασιακές σχέσεις, ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και επιτίθεται σε μια κοινωνία που έχει βιώσει ήδη 10 χρόνια Μνημονίων».

Keywords
Τυχαία Θέματα