Κορονοχρέη: Σεπτέμβριο θα ανοίξει η πλατφόρμα

Η ρύθμιση προβλέπει 36 άτοκες ή 72 χαμηλότοκες δόσεις, με επιτόκιο έως 2,5%, όμως περιλαμβάνει και «κρυφά» σημεία

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για τα κορονοχρέη, τα οποία θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 36 άτοκες ή 72 χαμηλότοκες δόσεις, με επιτόκιο έως 2,5%, από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές στην Εφορία που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή

κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, στο νέο πλαίσιο αναμένεται να ενταχθούν περίπου 800.000 οφειλέτες.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων έως 1.000 ευρώ, και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων άνω των 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ οι αιτήσεις ένταξης θα πρέπει να υποβάλλονται έως την 31η Δεκεμβρίου του 2021.

Ωστόσο, όπως τονίζουν φοροτεχνικοί, σε περίπτωση που η πλατφόρμα ενεργοποιηθεί με μεγάλη καθυστέρηση, θα υπάρχει κίνδυνος οι οφειλέτες που θα θελήσουν να ρυθμίσουν τα χρέη, π.χ. του Ιουλίου του 2021, να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και να γίνουν απαιτητά από την Εφορία, με ορατό το ενδεχόμενο κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει η ΑΑΔΕ να ανοίξει άμεσα την πλατφόρμα για να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πληττόμενοι φορολογούμενοι.

Το Δημόσιο και μετά την υπαγωγή και συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση διατηρεί το δικαίωμα:

• να επιβάλλει κατασχέσεις και να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένων των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη,

• να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για τη μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επί αυτού στα ανωτέρω πρόσωπα, ακόμη και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη,

• να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου και του ύψους των οφειλών του.

Η παραγραφή των οφειλών, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, αναστέλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της ρύθμισης και δεν συμπληρώνεται προτού παρέλθει ένα έτος από τη λήξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα