Κωστής Χατζηδάκης: Αποκαθήλωσε τον μύθο της ισχυρής οικονομίας!

Ομολογία-σοκ του Χατζηδάκη λίγο πριν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού: «Αν μειώσουμε τον ΦΠΑ, δεν θα έχουμε να πληρώσουμε τις συντάξεις»

Ο υπουργός Οικονομικών κάθε χώρας είναι αυτός που κρατά τα κλειδιά του ταμείου. Ο θεσμικός του ρόλος είναι να γνωρίζει καλύτερα ακόμα κι από τον πρωθυπουργό την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Οι δηλώσεις του λαμβάνονται πάντα τοις μετρητοίς.

Από
τον Βασίλη Γαλούπη

Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε χθες, μιλώντας στον ΑΝΤ1, μια εικόνα χάρτινου πύργου. Είπε, δίχως περιστροφές, πως αν μειωθεί ο ΦΠΑ της ακρίβειας, τότε το κράτος δεν θα έχει να πληρώσει τις συντάξεις.

Ακόμα κι αν επιδιώκει να λειτουργήσει τρομολαγνικά, η τοποθέτησή του για να φοβερίσει όσους επαναφέρουν το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ σε τρόφιμα – ενέργεια είναι μια παραδοχή-σοκ, που δείχνει ότι η οικονομία κρέμεται από μια κλωστή.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ανοιχτά τη δημοσιονομική απάτη. Η χώρα «τρέχει» με βασικό καύσιμο τα υπερέσοδα της ακρίβειας από τον ΦΠΑ. Η υποτιθέμενη οικονομική ανάπτυξη που λανσάρει η κυβέρνηση σημαίνει πρακτικά περισσότερο πόνο για τους ψηφοφόρους, αφού το εξοντωτικό κόστος ζωής είναι που «στηρίζει» την υπουργική καρέκλα του Χατζηδάκη.

Ο Κωστής Χατζηδάκης είπε επί λέξει:

• «Ολα αυτά τα καταλαβαίνω, αλλά θα παρακαλούσα να γίνει κατανοητό ότι κάθε Ελληνας υπουργός Οικονομικών ξεκινάει την προσπάθειά του με μερικά γκολ από τα αποδυτήρια που δεν τα έχουν οι άλλοι υπουργοί της Ε.Ε.»

• «Ποια είναι τα γκολ αυτά; Πρώτον, η εξυπηρέτηση του χρέους, που, παρά τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει και παρά τη μείωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ, παραμένει μεγάλο».

• «Το δεύτερο είναι οι αμυντικές δαπάνες. Οι φρεγάτες, τα αεροπλάνα στοιχίζουν. Από κάπου πρέπει να βρεθούν τα χρήματα».

• «Το τρίτο έχει να κάνει με τις συντάξεις. Αν δείτε τώρα στον Προϋπολογισμό, δίνουμε 30-31 δισ. ευρώ ετησίως για τις συντάξεις. Τα μισά από αυτά είναι από τους φορολογουμένους, από τους φόρους. Αν επομένως πάμε και μειώσουμε τον ΦΠΑ αλόγιστα, στο τέλος δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε βασικές ανάγκες».

• «Με μείωση ΦΠΑ, αν ένα μπλουζάκι κοστίζει 124 ευρώ, θα κατέβει στα 122. Στο τέλος μπορεί και να μην κατέβει».

Η αποκαλυπτική δήλωση του υπουργού καταρρίπτει μια σειρά από κυβερνητικά αφηγήματα. Οπως ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν γίνεται επειδή δήθεν το μέτρο κρίνεται ως αναποτελεσματικό. Ο Χατζηδάκης, όμως, μας ενημέρωσε χθες ότι, αν μειωθεί ο ΦΠΑ, οι συνταξιούχοι θα μείνουν απλήρωτοι. Κι έδειξε πόσο εκτός πραγματικότητας είναι όταν χρησιμοποίησε το παράδειγμα με το μπλουζάκι. Ο υπουργός έχει την εντύπωση ότι ο κόσμος σήμερα μπορεί να αγοράζει t-shirts των 124 ευρώ…

Ολος ο επικοινωνιακός μηχανισμός της διακυβέρνησης Μητσοτάκη επί 4,5 χρόνια στηρίζεται στη μαγική εικόνα μιας οικονομίας που βελτιώνεται διαρκώς. Μας παρουσιάζει για να αποδείξει τις επιτυχίες της ότι:

• Η εκτός Μνημονίων Ελλάδα έχει πλέον την άνεση να εξοφλεί ακόμα και… πρόωρα με κάμποσα δισ. το ΔΝΤ και τις δανείστριες χώρες. Καταφέραμε να πάρουμε επενδυτική βαθμίδα. Το ΑΕΠ αυξάνεται και το ποσοστό χρέους μειώνεται.

• Η ανεργία έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 10% ύστερα από 14 χρόνια, άρα, αναπόφευκτα, και οι ασφαλιστικές εισφορές προς το κράτος αυξάνονται.

• Οι μισθοί επί των ημερών της ανεβαίνουν ξανά.

• Ο πληθωρισμός έπεσε στο διαχειρίσιμο 3%, σε σχέση με το περσινό 9%.

• Τα κρατικά ταμεία γεμίζουν. Το 2022 ανήλθαν σε 31,6 δισ. ευρώ, τάση που συνεχίστηκε και το 2023, όταν το 2020 ήταν μόλις 23,9 δισ.

Το οικοδόμημα των «χρυσών αριθμών» γκρεμίστηκε από τον ίδιο τον Χατζηδάκη, που επανέφερε την κουβέντα στα πιο σκληρά χρόνια της τρόικας και της χρεοκοπίας. Ηταν τότε που όλα τα μέτρα απανθρωπιάς «περνούσαν» με τον μπαμπούλα ότι το κράτος δεν θα έχει να πληρώσει συντάξεις – μισθούς.

Να, όμως, που στην πραγματικότητα στην ίδια περίπου κατάσταση βρισκόμαστε και σήμερα, όπως μας πληροφόρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών. Προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει ακόμα και για τα εξοπλιστικά, όταν είναι γνωστό ότι η χώρα μας έτσι κι αλλιώς είναι πάντα πρώτη στις αμυντικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ – σταθερά άνω του 2% του ΑΕΠ. Ακόμα και τα μαύρα χρόνια των Μνημονίων οι δαπάνες παρέμειναν υψηλές, λόγω της παγιωμένης τουρκικής επιθετικότητας.

Ο Χατζηδάκης μίλησε χθες για «γκολ από τα αποδυτήρια», όμως ο ίδιος πέτυχε αυτογκόλ στον πυρήνα του κυβερνητικού αφηγήματος. Παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση βασίζεται -και πρακτικά συντηρεί- την ακρίβεια για να μην υπάρξει κραχ και βρεθεί σε θέση αδυναμίας να πληρώσει δανεικά και συντάξεις. Η απάθεια της κυβέρνησης απέναντι στην αισχροκέρδεια τροφίμων κι ενέργειας έχει αιτία. Θα της αποφέρει το 2024 περαιτέρω αύξηση εσόδων κατά 9 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ σε σχέση με το 2020.

Με λίγα λόγια, αν δεν φτάσουν το μακαρόνι 2 ευρώ και το λάδι 15, η ελληνική οικονομία παραμένει σε μνημονιακά χάλια. Δεν θα έχει να πληρώνει τις δόσεις στους δανειστές, να αγοράζει όπλα και να δίνει τα 600 ευρώ σύνταξης. Ζήτω η ακρίβεια, λοιπόν!

Είναι σαφές πως ο φορομπήχτης… μεταρρυθμιστής και η κυβέρνησή του είναι ανίσχυροι να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και να εδραιώσουν ένα οικονομικό μοντέλο κανονικής χώρας, εκτός από υπηρεσίες σε τουρίστες. Αντ’ αυτού, κοιτάνε να ανακατανείμουν τη μιζέρια, «πουλώντας» εικονική πραγματικότητα.

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Υπουργός Οικονομικών

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1965 στο Ρέθυμνο. Φοίτησε στη Νομική Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επικοινωνία στο Κεντ της Αγγλίας. Εντάχθηκε από νεαρή ηλικία στη ΔΑΠΝΔΦΚ και το 1987 έγινε γενικός γραμματέας της. Το 1992 αναδείχθηκε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και από το 1994 εξελέγη τρεις φορές ευρωβουλευτής. Στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι από το 2007. Εχει διατελέσει υπουργός Ανάπτυξης δύο φορές (το 2009 και το 2012), υπουργός Περιβάλλοντος το 2019, υπουργός Μεταφορών το 2007 και υπουργός Εργασίας το 2021-2023. Τον Ιούνιο διορίστηκε υπουργός Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα