Κόβουν τα επιδόματα

«Μην περιμένετε ελαφρύνσεις και παροχές» είπε ο Χατζηδάκης

Ακατανόητη και δυσβάσταχτη είναι η κεντρική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να μη συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών με το νέο έτος, παρά το γεγονός ότι οι τιμές στα βασικά αγαθά αυξάνονται σχεδόν καθημερινά και όλες οι προβλέψεις μιλούν για υψηλά ποσοστά ακρίβειας για πολλούς ακόμα μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη σημείωσε πως είναι «δύσκολο έως και απίθανο» να διατηρηθεί το market

pass και τη νέα χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός στα τρόφιμα «τρέχει» με διψήφια ποσοστά ανόδου, μετατρέποντας σε εφιάλτη την καθημερινότητα των καταναλωτών.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνεντεύξεις του φρόντισε και αυτός με τη σειρά του να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για το «καλάθι της ΔΕΘ», λέγοντας πως φέτος θα είναι μικρό. Μάλιστα, προϊδέασε τους πολίτες πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα έχουν κυρίως μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα και δεν θα περιέχουν παροχές και ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Απαντώντας για τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, που δείχνουν συνεχώς υπέρβαση των φορολογικών εσόδων πάνω από 2,3 δισ. ευρώ, αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει πλεόνασμα σε σχέση με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, αλλά είναι ταμειακό, όπως λέγεται.

Το πλεόνασμα είναι στο επίπεδο των στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα αποτελέσματα της δεκαετούς κρίσης που βίωσε η χώρα μας, ότι πρέπει να έχουμε σταθερά δημοσιονομικά θεμέλια. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις αντοχές του Προϋπολογισμού και της οικονομίας. Η Ελλάδα πρέπει να είναι αντάξια των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων και να στείλει ένα θετικό μήνυμα σε αυτούς που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας και να ανοίξουν καινούργιες θέσεις εργασίας».

Στην πράξη ο υπουργός Οικονομικών έκλεισε την πόρτα για νέες παροχές, ενώ, διαβάζοντας πίσω από τα λεγόμενά του, γίνεται αντιληπτό πως η κυβέρνηση, ακόμα και αν υπάρξει διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, θα τον κρατήσει στο… συρτάρι, μέχρι η χώρα να ανακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, κι αυτό για να μη δοθεί -όπως ισχυρίζονται στελέχη του οικονομικού επιτελείου- λάθος μήνυμα στις αγορές ότι η χώρα δαπανά χρήματα σε παροχές, την ώρα που το χρέος της έχει σπάσει κάθε ιστορικό ρεκόρ και βρίσκεται πάνω από τα 400 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα