Κτηματολόγιο: Καταργούν τις κρυφές χρεώσεις και τα τέλη

Κτηματολόγιο: Καταργούν τις κρυφές χρεώσεις και τα τέλη04.03.2019Οικονομία

Με νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος γίνεται λιγότερο «τσουχτερή» η κατοχύρωση της περιουσίας. Διαδικασίες εξπρές στην εξέταση των ενστάσεων

Καταργούνται οι κρυφές χρεώσεις και τέλη στο Κτηματολόγιο που έκαναν ακόμη πιο «τσουχτερή» την κατοχύρωση της περιουσίας των πολιτών! Νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει την κατάργηση των τελών και των λοιπών χρεώσεων που

επιβάλλονταν σε ορισμένες περιπτώσεις διόρθωσης στοιχείων των αρχικών εγγραφών.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι καταργείται το τέλος των 5 ευρώ για την υποβολή αίτησης διόρθωσης-ένστασης των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων της ανάρτησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί πολίτες είχαν χρεωθεί ακόμη και... ανά σελίδα για τα απαιτούμενα έγγραφα, προκειμένου να προβούν σε μεταβολές στοιχείων σε δηλώσεις περιουσίας που έχουν ήδη κατατεθεί και αφορούν δικαιώματα ή σφάλματα των γεωμετρικών στοιχείων. Από εδώ και εμπρός οι πολίτες θα απαλλαγούν από την πληρωμή του τέλους των 5 ευρώ για την υποβολή αίτησης διόρθωσης-ένστασης για τη διόρθωση των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων της ανάρτησης.

Για έγγραφα

Ομως, το σχέδιο νόμου καταργεί και κάθε άλλη χρέωση για έγγραφα, δηλαδή πιστοποιητικά, αντίγραφα αποσπασµάτων που εκδίδονται από τα υποθηκοφυλακεία ή τα κτηµατολογικά γραφεία ύστερα από αίτηση του ενδιαφεροµένου, ώστε να συνυποβληθούν µε την αίτηση εξέτασης πρόδηλου σφάλµατος. Σε ορισµένα άµισθα υποθηκοφυλακεία τα συγκεκριμένα έγγραφα χρεώνονταν έως και 3,5 ευρώ ανά σελίδα, γεγονός που οδηγούσε σε μεγάλες χρεώσεις, αν συνυπολογίσει κανείς ότι τα συμβόλαια ενός διαμερίσματος σε πολυκατοικία είναι πολυσέλιδα - και αυτό δεν ήταν το μοναδικό έγγραφο που χρειάζονταν οι αιτούντες. Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει επίσης:

• Την εξωδικαστική λύση για μια σειρά προβλημάτων, όπως είναι οι γεωμετρικές μεταβολές, για τις οποίες, αν και η δικαστική οδός δεν είναι ούτε τώρα μονόδροµος, πολλοί πολίτες κατευθύνονταν λανθασμένα σε αυτή. Πλέον ορίζεται ότι θα δίνεται εξουσιοδότηση στον τοπογράφο που καταθέτει το τοπογραφικό διάγραμμα να αναλαμβάνει την ευθύνη ως προς το αν η αλλαγή είναι υλοποιήσιμη, ώστε να αποσυμφορηθούν και οι υπηρεσίες του φορέα.

• Την απλοποίηση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων διόρθωσης και την επιτάχυνση της συγκρότησης των σχετικών επιτροπών. Ετσι, ορίζεται προθεσμία δύο μηνών για την εξέταση των ενστάσεων, με δυνατότητα παράτασης για ακόμη δύο μήνες ύστερα από συγκεκριμένη αιτιολόγηση. Επιπλέον, δίνεται δεκαπενθήμερη προθεσμία για τη σύνθεση των επιτροπών με τακτικά και αναπληρωματικά μέλη. Να σημειωθεί ότι η αδυναμία συγκρότησης επιτροπών και η έλλειψη προθεσμίας εξέτασης των ενστάσεων οδηγούσαν σε καθυστερήσεις που ξεπερνούσαν ακόμη και τον έναν χρόνο σε πολλές περιπτώσεις.

• Τη δυνατότητα παράτασης των προθεσμιών που σχετίζονται με την κτηματογράφηση σε περιπτώσεις έκτακτων φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες κ.λπ.), ώστε να μη θεωρούνται εκπρόθεσμες οι δηλώσεις, καθώς το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι πολύ σφιχτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα