Κύκλωμα υποκλέπτει κωδικούς e-banking

Κύκλωμα υποκλέπτει κωδικούς e-banking05.08.2019Ρεπορτάζ

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η νέα απάτη από επιτηδείους που «αλιεύουν» τηλεφωνικά τα θύματα

Καμπανάκι κρούει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για νέο κύκλωμα διαδικτυακής απάτης, τα μέλη του οποίου τηλεφωνούν σε υποψήφια θύματα, προσποιούνται τους

τεχνικούς υπολογιστών, αποκτούν πρόσβαση σε κωδικούς e-banking... και ξαφρίζουν τραπεζικές καταθέσεις! 

Συγκεκριμένα, οι επιτήδειοι που έχουν εντείνει τη δράση τους το τελευταίο διάστημα παριστάνουν τους... πρόθυμους τεχνικούς σε κέντρα υποστήριξης -δήθεν- μεγάλων εταιριών λογισμικού, που υπόσχονται να επιλύσουν ενδεχόμενα τεχνικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι χρήστες στους οικιακούς υπολογιστές τους.

Αντί να διορθώσουν τα προβλήματα όμως, βρίσκουν την ευκαιρία να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα από τους υπολογιστές και στη συνέχεια να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανυποψίαστων χρηστών.

Για να πετύχουν τον στόχο τους ζητούν από τους ανυποψίαστους χρήστες να εγκαταστήσουν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης.

Με αυτόν τον τρόπο αποκτούν πλήρη έλεγχο στον υπολογιστή τους και φυσικά στο σύνολο των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν.

Ετσι οι δράστες μπορούν να «δουν» από μακριά αλλά... εκ των έσω, εκτός από φωτογραφίες και βίντεο των χρηστών, τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τους κωδικούς πρόσβασης σε εφαρμογές και στο e-banking, με αποτέλεσμα να μπορούν μέσα σε δευτερόλεπτα να αδειάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς μεταφέροντας χρήματα κατά βούληση!

Καταγγελίες-βροχή

Σε ανακοίνωσή της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνει ότι οι καταγγελίες για τέτοια περιστατικά έχουν αυξηθεί επικίνδυνα και συνιστά στους χρήστες υπολογιστών να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να μην εκχωρούν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα σε αγνώστους.

Σε περίπτωση που έχουν αποκαλύψει προσωπικά δεδομένα προτείνονται μεταξύ άλλων η άμεση κατάργηση των εφαρμογών που οι κυβερνοεγκληματίες ζήτησαν να εγκαταστήσουν, επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στις συσκευές όπου τυχόν απέκτησαν πρόσβαση, εκτέλεση πλήρους σάρωσης ασφαλείας για τον εντοπισμό μολυσμένων ή επικίνδυνωνπρογραμμάτων, αλλαγή κωδικών πρόσβασης και χρήση ισχυρών κωδικών αλλά και άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο -κατά περίπτωση- τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών - μεταφορών χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα