Κύπρος: Πιάνει δουλειά το γεωτρύπανο-γίγαντας

Κύπρος: Πιάνει δουλειά το γεωτρύπανο-γίγαντας12.11.2018Πρόσωπα

Εντονη η παρουσία δυνάμεων στην περιοχή, ιδίως αμερικανικών, για την αποφυγή τουρκικών «τσαμπουκάδων»

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Στην κυπριακή ΑΟΖ και στο τεμάχιο 10, όπου αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κάνει την πρώτη γεώτρηση, έφτασε το γεωτρύπανο-γίγαντας «Stena IceMax» του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil. Η Κύπρος

έχει εκδώσει NAVTEX, με την οποία όρισε ζώνη απαγόρευσης προσέγγισης τα 500 μ. γύρω από το γεωτρύπανο, ενώ έντονη είναι η παρουσία ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, ιδίως αμερικανικών, για την αποφυγή τουρκικών «τσαμπουκάδων», αν και τα μηνύματα έχουν σταλεί και σε πολιτικό - διπλωματικό επίπεδο στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας αναμένεται στη Λευκωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας Φράνσις Φάνον, του οποίου η παρουσία συνεπάγεται την ξεκάθαρη στήριξη της Ουάσινγκτον στην Κύπρο προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της. «Προχωράμε με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και δεν χρειάζονται πολλές δηλώσεις» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, όπου είχε συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο. Η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Ελλάδα, καθώς και με άλλες γειτονικές χώρες (Ισραήλ, Αίγυπτος) υπό τον φόβο τουρκικών προκλήσεων.

Το γεωτρύπανο «Stena IceMax», αντί τελικά να κατευθυνθεί στο λιμάνι της Λεμεσού, προσέγγισε το Οικόπεδο 10 προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες σταθεροποίησής του. Ηδη τα συνοδευτικά πλοία βρίσκονται στο σημείο, ενώ το προσωπικό θα επιβιβαστεί με πλωτά μέσα στο γεωτρύπανο της ExxonMobil, το οποίο θα προχωρήσει σε δύο γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 10. Η πρώτη αναμένεται να αρχίσει την Πέμπτη και θα διαρκέσει ως τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ η δεύτερη θα αρχίσει σχεδόν αμέσως μετά και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Σε απόσταση 500 μ. από το γεωτρύπανο απαγορεύεται να πλησιάσει οποιοδήποτε πλωτό ή εναέριο μέσο (θεωρείται ποινικό αδίκημα), ενώ στην περιοχή πλέουν ισχυρές ναυτικές δυνάμεις, με τις ΗΠΑ να διατηρούν τουλάχιστον ένα αντιτορπιλικό. Πολεμικά πλοία έχει στην περιοχή η Γαλλία, ενώ η παρουσία της Ελλάδας είναι στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ. Ερώτημα αποτελεί τι θα πράξει η Τουρκία, που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και διεκδικεί χώρο για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα