Κυριαρχία της Ν.Δ., συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ

Εκκωφαντικός θρίαμβος με 20 μονάδες διαφορά. Αποδοκιμάστηκε η επιλογή της απλής αναλογικής. Αντεξε ο Βελόπουλος, τιμωρήθηκε ο Βαρουφάκης

Χωρίς αμφιβολία ήταν μεγάλη η χθεσινή εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αυτό που ζήτησε από το εκλογικό σώμα, μια καθαρή νίκη με μεγάλη διαφορά, το πέτυχε, ενώ το εύρος της διαφοράς ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες φωνές μέσα στη Ν.Δ., αλλά και κάθε άλλη πρόβλεψη.

Από τον Πάνο Σώκο

Η κυριαρχία της Ν.Δ. με το 40,8% είναι απόλυτη, καθώς:

• Συνετρίβη ο μεγάλος της αντίπαλος, ο ΣΥΡΙΖΑ,

που περιορίστηκε στο πενιχρό 20,1%.

• Πέτυχε τη μεγαλύτερη διαφορά (21 μονάδες) που είχε η Ν.Δ. και κάθε άλλο κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα σε σχέση με το δεύτερο από το 1977 και μετά.

• Αύξησε το ποσοστό της σε σχέση με την προηγούμενη νίκη της το 2019, κάτι πρωτοφανές, αφού κανένα άλλο κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα δεν το πέτυχε μετά τη Μεταπολίτευση.

• Κατέρρευσε το σύστημα της απλής αναλογικής, καθώς απεδείχθη ότι στο ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν υπάρχει έδαφος για να εφαρμοστεί.

• Εδειξε ότι είναι ένα μεγάλο και συμπαγές κόμμα στα δεξιά, ενώ, αντιθέτως, στον απέναντι χώρο υπάρχει μια πανσπερμία κομμάτων, με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο, αλλά πολύ τραυματισμένο.

Δημιούργησε μεγάλη ελπίδα από το 2012 και μετά, πλέον όμως έχει το χειρότερο ποσοστό από το 2015. Το εκλογικό αποτέλεσμα, ωστόσο, σηματοδότησε και σαφή συντηρητική στροφή του εκλογικού σώματος, καθώς τα κόμματα του χώρου αυτού προσέγγισαν συνολικά το 50%. Σηματοδότησαν ταυτόχρονα και μια πτώση της Αριστεράς, που σημειώθηκε τόσο με την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τον αποκλεισμό από τη Βουλή του ΜέΡΑ25. Η αύξηση των ποσοστών του ΚΚΕ και η αξιοσημείωτη παρουσία της Πλεύσης Ελευθερίας δεν αλλάζουν τη γενική εντύπωση ότι η Αριστερά συνολικά μείωσε τις δυνάμεις της και την επιρροή της κοινοβουλευτικά.

Ως προ τη νίκη της Ν.Δ. είναι σαφές ότι οι πολίτες έριξαν την ψήφο τους με γνώμονα τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης -αν ήταν δυνατόν-, ακόμα και με το σύστημα της απλής αναλογικής, χωρίς να χρειαστεί να γίνουν νέες εκλογές. Μια αυτοδυναμία που δεν επιτεύχθηκε για μόλις πέντε έδρες. Ο στόχος του πρωθυπουργού για αυτοδυναμία είναι δεδομένος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες στο μήνυμά του ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εντολή για αυτοδυναμία και ισχυρή κυβέρνηση, μια δήλωση που καθιστά σίγουρες τις νέες εκλογές τον Ιούνιο. Το χθεσινό αποτέλεσμα, εξάλλου, του δίνει κάθε δικαίωμα να καταθέσει τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα πάρει σήμερα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να οδηγήσει τη χώρα εκ νέου σε εκλογές, για μια ισχυρή αυτοδυναμία. Αν γίνουν νέες εκλογές και πάρει το ίδιο ποσοστό, τότε θα έχει μια κοινοβουλευτική ομάδα με περίπου 160-170 βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνετρίβη και το μέλλον του διαγράφεται αβέβαιο μετά το 20% που συγκέντρωσε. Εχασε 11,5% σε σχέση με το 2019. Το «διπλό σκορ» που πέτυχε η Ν.Δ. εις βάρος του θα τον οδηγήσει στις νέες εκλογές -αν αυτές γίνουν- αποδεκατισμένο, μέσα σε πρωτοφανή εσωστρέφεια και με τον κίνδυνο να πέσει ακόμα πιο κάτω να είναι ορατός. Πολλοί εκτιμούν ότι είναι πιθανόν αν δεν αντιδράσει ψύχραιμα να χάσει ακόμα και τη δεύτερη θέση από το ανερχόμενο ΠΑΣΟΚ. Η κατάρρευσή του θυμίζει ως έναν βαθμό την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012 και αυτό φαντάζει πλέον σαν εφιάλτης στην Κουμουνδούρου. Οι αλλαγές εν όψει της νέας αναμέτρησης, για τις οποίες μίλησε χθες ο Αλ. Τσίπρας, είναι αβέβαιο αν θα προλάβει να τις κάνει, και σε κάθε περίπτωση έπρεπε ήδη να τις είχε κάνει πολύ πριν από τις εκλογές, όχι μόνο σε επίπεδο προσώπων και πολιτικών, αλλά και αντιπολιτευτικής τακτικής.

Επεσε θύμα

Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε θύμα της απλής αναλογικής, που ο ίδιος είχε ψηφίσει το 2016. Η πρότασή του προς τους ψηφοφόρους για κυβέρνηση συνεργασίας αποδοκιμάστηκε, καθώς ήταν θολή, δεν έδινε προοπτική και ήταν εξαιρετικά αδύναμη σε σχέση με την καθαρή πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για κυβέρνηση αυτοδυναμίας.

Αυτή ήταν και η βασική αιτία της αποδοκιμασίας που του επιφύλαξε το εκλογικό σώμα. Πολύ περισσότερο που οι δυνάμει εταίροι του (ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25) τού γύρισαν την πλάτη. Προβληματική αποδείχθηκε και η αρχική του πρόταση να συμπεριλάβει στη συνεργασία και το ΜέΡΑ25, που εξακολουθεί να αμφισβητεί επί της ουσίας το ευρωπαϊκό νόμισμα. Εξάλλου και το ίδιο το χαμηλό ποσοστό του ΜέΡΑ25, που έμεινε εκτός Βουλής, δείχνει ότι τέτοιες θέσεις δεν έχουν ανταπόκριση στο εκλογικό σώμα και η αρχική θέση του Αλ. Τσίπρα, να το θεωρήσει δυνάμει κυβερνητικό εταίρο, απεδείχθη καταστροφική, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αξιοποίησε, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ημέρες του 2015. Δύσκολη η θέση του κ. Βαρουφάκη στο μέλλον.

Στους κερδισμένους και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ περίπου κατά 3,5% (11,7% είχε στο 50% της καταμέτρησης από 8,1%) το επιβεβαιώνει και δικαιώνει την προεκλογική ρητορική του. Πολλοί στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τον δρόμο να αναδειχθεί ξανά το ΠΑΣΟΚ στο αντίπαλον δέος της Ν.Δ. Ακόμα και χθες, και παρά τη μεγάλη νίκη της Ν.Δ., η θέση της Χαριλάου Τρικούπη να μη συνεργαστούν μαζί της, ακόμα και στην απίθανη περίπτωση να δεχθούν πρόταση, παραμένει σε ισχύ.

Εντύπωση προκάλεσε η ενίσχυση του ΚΚΕ, που κινείται σταθερά πάνω από το 7%, μια ενίσχυση που ήρθε από ψηφοφόρους τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΜέΡΑ25. Σε συνθήκες κατάρρευσης του μεγάλου πόλου της Αριστεράς, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, εύλογο ήταν να ενισχυθεί το ΚΚΕ, όμως το μεγάλο του στοίχημα θα είναι να κρατήσει αυτό το ποσοστό και στις επόμενες εκλογές. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, μπήκε ξανά στη Βουλή αυξάνοντας τις δυνάμεις του, και προσέγγισε το 4,5% από 3,7%, παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. αύξησε τις δικές της δυνάμεις εντυπωσιακά.

Δείτε επίσης: Τσίπρας: Σε δεινή θέση έπειτα από τη συντριβή

Keywords
Τυχαία Θέματα