Κυρίαρχοι ΔΕΠΑ και Gastrade στην αγορά φυσικού αερίου!

Κυρίαρχοι ΔΕΠΑ και Gastrade στην αγορά φυσικού αερίου!11.09.2018Επιχειρήσεις

Η συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου θα μετατρέψει την Αλεξανδρούπολη σε ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων!

Και επισήμως, η ΔΕΠΑ είναι πλέον μέτοχος στην εταιρία που θα διαχειριστεί τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, καθώς την προηγούμενη Παρασκευή υπεγράφη

στη Θεσσαλονίκη συμφωνία με την Gastrade του ομίλου Κοπελούζου. Στην Gastrade συμμετέχει ήδη ο όμιλος Gaslog του Π. Λιβανού.

Στο πλαίσιο του Southeast Europe Energy Forum, το οποίο διοργανώνεται από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία, υπέγραψαν τη σχετική σύμβαση o διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης και ο πρόεδρος της Gastrade Ιωάννης Αράπογλου. Η συμφωνία υπογράφηκε παρόντος και του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.

Ο πλωτός σταθμός επαναεριοποίησης LNG της Αλεξανδρούπολης είναι ένα σημαντικό έργο, το οποίο αναμένεται να διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη διεύρυνση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και την ενεργειακή ασφάλεια. Ο κ. Τζώρτζης σημείωσε από την πλευρά του ότι «χρειάστηκε χρόνος για να ολοκληρωθεί η συμφωνία η οποία υπεγράφη. Εχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε από εδώ και πέρα».

Oσον αφορά την πορεία του έργου, μέσα στο επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να ξεκινήσει το market test και η λειτουργία του έργου αναμένεται στα τέλη του 2020.

Η επένδυση

Oπως ανέφερε o δρ Ανδριοσόπουλος, πρόεδρος της HAEE (Hellenic Association for Energy Economics) και συνδιοργανωτής του Southeast Europe Energy Forum, σχολιάζοντας την υπογραφή της συμφωνίας, «η συγκεκριμένη επένδυση θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να βρουν καταρχάς μια δίοδο και εναλλακτικούς αγοραστές σε μια περιοχή η οποία είναι αρκετά κλειστή για άλλους ανταγωνιστές.

Μιλώ για την περιοχή των Βαλκανίων, για τις άλλες χώρες οι οποίες βρίσκονται βόρεια της Ελλάδας (Βουλγαρία, Σερβία), οι οποίες δεν προμηθεύονται αυτή τη στιγμή άλλο αέριο, πλην του ρωσικού, το οποίο έρχεται μέσω αγωγού από την Ουκρανία.
Το project της Αλεξανδρούπολης θα δώσει τη δυνατότητα και στους δυνητικούς αγοραστές σε αυτές τις χώρες των Βαλκανίων να διαφοροποιήσουν λίγο και τις πηγές προμήθειας».

Keywords
Τυχαία Θέματα