Κυρώσεις αλά Ιράν ετοιμάζει ο Τραμπ στον «σουλτάνο»

Κυρώσεις αλά Ιράν ετοιμάζει ο Τραμπ στον «σουλτάνο» 18.07.2019Ειδήσεις

Ολα τα σενάρια μετά την αγορά των S-400. Επιβεβαιώθηκε η τουρκική αποπομπή από το πρόγραμμα των F-35

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Τελικά, ποια στάση θα κρατήσουν οι ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις και τις συνεχιζόμενες παραδώσεις τμημάτων των S-400 στην Αγκυρα από τη Μόσχα; Πόσο αυστηρά μέτρα είναι διατεθειμένη

να λάβει η Ουάσινγκτον απέναντι στην Αγκυρα που, αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επιμένει να κάνει του... κεφαλιού της; 

Το μόνο που μπορεί κανείς να θεωρεί δεδομένο είναι πως όλο το φάσμα των κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος CAATSA (ο ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ, δηλαδή, που επέβαλε κυρώσεις σε Ιράν, Βόρεια Κορέα και Ρωσία και ταυτόχρονα προτείνει κυρώσεις στις χώρες που επωφελούνται από τη Μόσχα σε σημαντικές αμυντικές συμφωνίες) παραμένει στο τραπέζι των επιλογών. Επιλογές που επεξεργάζονται προσεκτικά τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προκειμένου να σταθμίσουν την απάντηση της Ουάσινγκτον απέναντι στην Αγκυρα.

Υπενθυμίζοντας ότι η αμερικανική πλευρά είχε επανειλημμένα καταστήσει σαφές ποιες μπορεί να είναι οι δυνητικές επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους αναφέρθηκε στην τοποθέτηση που έχει κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος Τραμπ, με την οποία έχει ουσιαστικά προαναγγείλει την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Συνέπειες

«Ο υπουργός και ο πρόεδρος εξετάζουν όλο το εύρος των επιλογών που περιλαμβάνονται στη νομοθεσία CAATSA. Νομίζω ότι από αυτό εδώ το βήμα έχουμε καταστήσει αρκετά σαφές ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες. Και νομίζω ότι είδατε αυτές τις συνέπειες σήμερα, όταν ο πρόεδρος μίλησε για την αδυναμία πλέον της Τουρκίας να έχει τα F-35. Οσον αφορά το ποιες κυρώσεις θα επιλεγούν, δεν τις ανακοινώνουμε εκ των προτέρων. Αλλά να γνωρίζετε ότι ο υπουργός προφανώς εξετάζει και εργάζεται σε αυτό το θέμα με τον πρόεδρο» σημείωσε η εκπρόσωπος.

Παράλληλα, και σε ερώτηση αν ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται κάποιο ενδεχόμενο πλάνο για μια πιθανή εξαίρεση (waiver) της Τουρκίας από τις επιπτώσεις του CAATSA, η Μόργκαν Ορτέιγκους ξεκαθάρισε ότι η απόφαση που θα ληφθεί θα σέβεται την αμερικανική νομοθεσία.

Αργά χθες βράδυ πάντως ο Λευκός Οίκος επανέλαβε τη θέση του πως η αγορά των S-400 από την Τουρκία καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή της στην παραγωγή των F-35.

Πίσω στην Τουρκία πάντως ο Ερντογάν συνεχίζει την επικοινωνιακή σπέκουλα αναφορικά με τους S-400, οδηγώντας έτσι τους πιο ακραίους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν την έλευση τμημάτων των πυραύλων.

Οπαδοί του «σουλτάνου», μάλιστα, από τα Αδανα όπου συγκεντρώθηκαν ζήτησαν να μπει «λουκέτο» στη βάση του Ιντσιρλίκ, απαιτώντας ταυτόχρονα την απομάκρυνση των νατοϊκών δυνάμεων από τη χώρα. Το σενάριο αυτό βέβαια η Τουρκία δεν φαίνεται να το αντιμετωπίζει σοβαρά.

Ωστόσο ερωτήματα προκαλεί η δήλωση που έκανε ο Ρώσος ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι και μέσω της οποίας σημείωσε πως δύο φορές που συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «μου είπε προσωπικά πως η Τουρκία είναι έτοιμη να βγει από το ΝΑΤΟ».

 

Keywords
Τυχαία Θέματα