Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Κοτζιάς, βαθαίνοντας το ρήγμα με τη Μόσχα

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Κοτζιάς, βαθαίνοντας το ρήγμα με τη Μόσχα19.07.2018Πρόσωπα

Απάντηση με οξύτητα στους Ρώσους, που φωτογράφισαν «δάκτυλο» ΗΠΑ

Το ελληνικό ΥΠΕΞ οξύνει ακατανόητα την ένταση στις σχέσεις με τη Μόσχα την ώρα που το Μαξίμου προσπαθεί να ρίξει τους τόνους με στόχο την αποκλιμάκωση και ενώ η Ρωσία έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να προχωρήσει σε απελάσεις Ελλήνων διπλωματών. Η Αθήνα σε υψηλότατους

τόνους, κάτι που προκαλεί εύλογες απορίες, καθώς δυναμιτίζει το ήδη βαρύ κλίμα, απάντησε στην εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία νωρίτερα είχε αναφερθεί σε «συνέπειες» που θα έχει η χώρα μας και σε «βρόμικη πρόκληση της Ελλάδας», χωρίς πάντως να ανακοινώσει ισοδύναμες απελάσεις Ελλήνων, κάτι που έχει τη σημασία του σε αυτήν τη φάση.

Η υπερβολικά «θυμωμένη» ανακοίνωση του ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις της κυρίας Ζαχάροβα «δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα», καθώς και «έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».

Κάνει επίσης λόγο για «αρνητικές λογικές που παρακίνησαν τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους» και αναφέρει ότι υπάρχουν στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές Αρχές. «Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υπόθεσης» σημειώνει ακόμη το ΥΠΕΞ. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ερωτηθείσα για τις απελάσεις, είχε πει πως δεν γίνεται να μείνουν χωρίς συνέπειες και τόνισε ότι «οι Eλληνες θα έπρεπε να έχουν επικοινωνήσει με τους Ρώσους συνεργάτες τους και όχι να παρασυρθούν από τη βρόμικη πρόκληση, στην οποία, δυστυχώς, η Αθήνα σύρθηκε».

«Γνωρίζουμε τι έγινε»

Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση του Ελληνα δημοσιογράφου στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινού, η κυρία Ζαχάροβα φωτογράφισε «δάκτυλο» ΗΠΑ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η Αθήνα άντεξε το πρώτο κύμα πιέσεων για απελάσεις λόγω της υπόθεσης Σκρίπαλ. Ακολούθησαν πολλές πιέσεις, γνωρίζουμε τι έγινε με αυτές τις πρωτεύουσες, που δεν συναίνεσαν. Γνωρίζουμε ποιος έχει αναλάβει το έργο της σύγκρουσης ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα».

Το περίεργο της όλης ιστορίας και η νέα όξυνση σημειώνονται την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί το διπλωματικό επεισόδιο λήξαν και με τον Πάνο Καμμένο κινούμενο σε αυτή τη λογική να προχωρεί, χθες, στην παρασημοφόρηση του Ρώσου ακολούθου Aμυνας στη χώρα μας. Μια κίνηση που θεωρήθηκε άνοιγμα για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών. Ο υποστράτηγος Γκενάντι Μοζάεφ, η θητεία του οποίου ολοκληρώθηκε, τιμήθηκε με τη Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής.

Keywords
Τυχαία Θέματα