Λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για να δοθεί κοινωνικό μέρισμα!

Λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για να δοθεί κοινωνικό μέρισμα!17.09.2019Πρόσωπα

Αισιοδοξία από τον Σκυλακάκη για επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος

Λεφτά μπορεί να υπάρχουν στον Προϋπολογισμό (και να περισσεύουν), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα διατεθούν για το κοινωνικό μέρισμα που περιμένουν -φέτος- οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες!

Από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού το οκτάμηνο διαφαίνεται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος περίπου 500.000.000 ευρώ για τη φετινή χρονιά. Ομως, όπως ξεκαθάρισε χθες

υψηλόβαθμο στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εφόσον προκύψει έξτρα χώρος, τα όποια θετικά μέτρα θα έχουν εφάπαξ χαρακτήρα, αλλά αποκλείεται η διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Εκτιμάται ότι στα μέσα Οκτωβρίου θα φανεί εάν θα υπάρξει επιπλέον χώρος, ενώ το εύρος του θα προκύψει στο τέλος του έτους, οπότε και θα ληφθούν αποφάσεις για την αξιοποίησή του.

Την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ φέτος, ο οποίος «αποτελεί δέσμευσή μας», εξέφρασε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης, βασιζόμενος στην υπέρβαση των εσόδων κατά 468.000.000 ευρώ στο οκτάμηνο του 2019, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόνο τον Αύγουστο τα καθαρά έσοδα ξεπέρασαν τον στόχο κατά 287.000.000 ευρώ, φτάνοντας τα 4,539 δισ. ευρώ.

Η αναλυτική εξέταση των δαπανών των υπουργείων κατά τη φετινή χρονιά έχει οδηγήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε «εξοικονομήσεις» 248.000.000 ευρώ από εγγεγραμμένες ελαστικές δαπάνες των υπουργείων, οι οποίες, κατά δήλωσή τους, δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν.

Επίσης, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαπιστώνει ότι στο τέλος της φετινής χρονιάς θα «περισσέψουν» πάνω από 148.000.000 ευρώ, εξαιτίας της μειωμένης έως σήμερα αποδοτικότητας της ρύθμισης προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Για τον σκοπό αυτόν έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό 150.000.000 ευρώ, αλλά, ακόμα κι αν η ρύθμιση ανεβάσει κατακόρυφα ταχύτητα τους τελευταίους μήνες του έτους, είναι πρακτικά αδύνατον να δοθούν περισσότερα από 2.000.000 ευρώ στους δικαιούχους, δεδομένου ότι η καταβολή των πρώτων επιδομάτων (για τις τρεις πρώτες αιτήσεις) θα αρχίσει τον Οκτώβριο.

Επιπροσθέτως, εκτιμάται ότι θα προκύψει πρόσθετη υποεκτέλεση δαπανών που θα ξεπεράσει τα 100.000.000 ευρώ από άλλους κωδικούς του τακτικού Προϋπολογισμού για τους οποίους οι υποεκτελέσεις δεν έχουν υπολογιστεί ακόμα.

Παράλληλα, πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επιβεβαίωσαν ότι το «σάρωμα» των οροφών δαπανών των υπουργείων για τη φετινή χρονιά, το οποίο ζήτησε ο κ. Σκυλακάκης, αποκάλυψε συστηματική υπερεκτίμηση δαπανών από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με την πρακτική του «φουσκώματος» των δαπανών επιβλήθηκε το διάστημα 2016-2018 επιπλέον περιοριστική πολιτική, δηλαδή αχρείαστη λιτότητα, ύψους 11,4 δισ. ευρώ, μετά τη διανομή των κοινωνικών μερισμάτων. Η λιτότητα αυτή ισοδυναμεί με «τέσσερις ΕΝΦΙΑ και κάτι»!

Keywords
Τυχαία Θέματα