Λευτέρης Αυγενάκης: Εκτός από τον κάμπο «ξέχασε» και το ΟΑΚΑ

Για την ανάγκη «συντήρησης των κατασκευών Καλατράβα» αρθρογραφούσε ο Λευτέρης Αυγενάκης τον Δεκέμβριο του 2022

Εκτός από μαύρη τρύπα εκατομμυρίων, το ΟΑΚΑ αποδεικνύεται και ρώσικη ρουλέτα για τους εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που έχουν περάσει τόσα χρόνια από τις κερκίδες του. Ολοι αυτοί έπαιζαν τη ζωή τους κορόνα γράμματα χωρίς να το ξέρουν.

Η ολική ανακαίνιση του ΟΑΚΑ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

του 2004 εκτιμάται ότι κόστισε πάνω από 400.000.000 ευρώ. Εκτοτε το Ολυμπιακό Στάδιο έχει μπει στη διαδικασία μιας διαρκούς φθοράς, ενώ εδώ κι έναν χρόνο, που δεν διεξάγονται πια ούτε καν ποδοσφαιρικοί αγώνες, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του.

Το κάποτε χρυσοπληρωμένο καμάρι των ελληνικών εγκαταστάσεων προκαλεί εδώ και χρόνια σοβαρές ανησυχίες. Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, δις ολυμπιονίκης της πάλης, είχε αναλάβει πρόεδρος του ΟΑΚΑ το 2012 κι από τότε προειδοποιούσε διαρκώς και αρμοδίως για επικίνδυνες φθορές λόγω έλλειψης συντήρησης.

Στα μέσα του 2014 ο Γαλακτόπουλος έκανε σοκαριστικές δηλώσεις: «Για να γίνει η συντήρηση πρέπει πρώτα να νομιμοποιηθεί, καθώς η στέγη Καλατράβα έγινε με άδεια πέργκολας»! Λίγο προτού αποχωρήσει από την εξουσία η κυβέρνηση Σαμαρά, τον Οκτώβριο 2014, βρήκε ένα παραθυράκι για να προχωρήσει σε φωτογραφική τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών του ΟΑΚΑ, νομιμοποιώντας εκτός από τη στέγη Καλατράβα και το στέγαστρο του Ποδηλατοδρομίου, που κι αυτό αποδείχτηκε τώρα ότι έχει πρόβλημα.

Ολο αυτό το θέατρο του παραλόγου έχει συνέχεια. Κάθε κυβέρνηση από το 2004 και μετά έχει ευθύνη για την έλλειψη συντήρησης των ολυμπιακών ακινήτων. Ολες οι κυβερνήσεις από το 2010 κι έπειτα έχουν γνώση για την εγκατάλειψη του ΟΑΚΑ. Το 2018, στο ματς της ΑΕΚ με την Μπάγερν, ανακινήθηκε θέμα στατικότητας του άνω διαζώματος, αλλά η μελέτη που έγινε επί της τότε διοίκησης του ΟΑΚΑ ήταν απόλυτα… καθησυχαστική.

Τα μεγάλα λόγια άρχισαν από τον Ιούλιο του 2019. Με το ΟΑΚΑ να οδεύει προς το ΤΑΙΠΕΔ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη άρχισε τις υποσχέσεις. Στις 20 Ιουλίου 2021, παρουσία του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο πρωθυπουργός παρουσίαζε το master plan «ΟΑΚΑ 2.0» για τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός έδειξε ότι ήταν σε γνώση του όλα τα προβλήματα που αποκαλύπτονται τώρα από τη μελέτη για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ. Δήλωσε τον Ιούλιο του 2021 ο Μητσοτάκης από το ΟΑΚΑ: «Δυστυχώς, ξεχάσαμε το ΟΑΚΑ, όπως, δυστυχώς, συνέβη και σχεδόν με το σύνολο σχεδόν των ολυμπιακών υποδομών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στοίχισαν στον Ελληνα φορολογούμενο σχεδόν 200.000.000 ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια, σε παρεμβάσεις, συντηρήσεις, που δυστυχώς -τουλάχιστον γι’ αυτόν τον χώρο (σ.σ.: ΟΑΚΑ)- απεδείχθησαν πλημμελείς».

Οταν πήρε τον λόγο ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι «με σκληρή δουλειά συντηρήσεων και αναβαθμίσεων, καθημερινά τα δύο τελευταία χρόνια, οικοδομήσαμε υγιείς βάσεις, ώστε σήμερα να οραματιζόμαστε το αύριο για ένα υπερσύγχρονο ΟΑΚΑ: Εναν υπερτοπικό πόλο μέσα από την εξασφάλιση 43.500.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Το ποιες ήταν ακριβώς οι συντηρήσεις και οι αναβαθμίσεις που έγιναν από το 2019 έως το 2021 στο ΟΑΚΑ για τις οποίες μίλησε ο τότε υφυπουργός καλείται να τις εξηγήσει τώρα, μετά τη συντριπτική μελέτη για την επικινδυνότητα μιας στέγης που «έβρεχε» όγκους από σίδερα, όπως έχει καταγγείλει από το 2012-14 ο Γαλακτόπουλος.

Η φαρσοκωμωδία είχε και συνέχεια πέρυσι. Δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2022 παρουσιαζόταν, διά του φιλοκυβερνητικού Τύπου, ολόκληρο το σχέδιο της κυβέρνησης για την… αναγέννηση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. Σύμφωνα με το σχέδιο, «το master plan για το ΟΑΚΑ προβλέπει έργα συντήρησης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ολυμπιακού συγκροτήματος, ενώ ως το τέλος του 2024 αναμένεται η ολοκλήρωση της συντήρησης των αρχιτεκτονικών κατασκευών Καλατράβα».

Το δημοσίευμα «κοσμούσε» μια κοινή φωτογραφία Μητσοτάκη – Αυγενάκη, ενώ φιλοξενούσε και δηλώσεις του συντονιστή γενικού διευθυντή του ΟΑΚΑ Κωνσταντίνου Χαλιορή: «Το ΟΑΚΑ αναγεννιέται και αναβαθμίζεται. Με ομαδική δουλειά, το εμβληματικό στάδιο ετοιμάζεται να μεταμορφωθεί σε ολυμπιακό πάρκο».

Ακολουθούσε κι ένα… βαρυσήμαντο άρθρο του Αυγενάκη σε εκείνο το δημοσίευμα, στις 23/12/2022, που τότε πέρασε στο ντούκου, αλλά σήμερα αποκτά σημασία:

«Σήµερα πια υλοποιούµε µε συνέπεια και µε απόλυτη προσήλωση στον στόχο που έχουµε θέσει ένα µελετηµένο πρόγραµµα. (…) Με κυρίαρχη, βέβαια, τη ριζική ανακαίνιση του ΟΑΚΑ (ενεργειακή αναβάθµιση, συντήρηση κατασκευών Καλατράβα, περιβάλλων χώρος, Ολυµπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου µε 11 πισίνες κ.ά.). Αξιοποιούµε όλα τα χρηµατοδοτικά εργαλεία, όπως π.χ. τα 54.000.000 από το Ταµείο Ανάκαµψης, η συνεργασία -χωρίς ταµπού και προκαταλήψεις- µε τον ιδιωτικό τοµέα (τη Lamda Development και άλλες εταιρίες) και την Περιφέρεια Αττικής κ.ά.»

Ο Μητσοτάκης, ο Αυγενάκης και η διοίκηση του ΟΑΚΑ ήταν όλοι τους ενήμεροι για τα προβλήματα στη στέγη Καλατράβα από την πρώτη ημέρα που ανέλαβαν. Εκαναν δηλώσεις για τις πλημμελείς συντηρήσεις και για την ανάγκη παρεμβάσεων, ενώ είχαν προειδοποιηθεί λεπτομερώς από προηγούμενες διοικήσεις.

Ομως, η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ τούς εκθέτει. Επειδή επέτρεπαν να συρρέουν εκατοντάδες χιλιάδες φίλαθλοι επί χρόνια και χρόνια, δίχως να έχει ληφθεί η παραμικρή πρόνοια. Το μόνο που έχουμε ακούσει είναι διογκωμένες και λαϊκιστικές φανφάρες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μια κυβέρνηση που τη χαρακτηρίζει μόνο το «πάμε κι όπου βγει». Από τύχη ζούμε.

Βασίλης Γαλούπης

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: 
Γεννήθηκε το 1972 στο Ηράκλειο. Σπούδασε μηχανικός τοπογραφίας στο ΤΕΙ Αθήνας. Εργάστηκε ως εργοδηγός και μελετητής σε δημόσια έργα και ως τραπεζικός στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Ενωση. Εντάχθηκε στην ΟΝΝΕΔ και πολιτεύτηκε για πρώτη φορά το 2004. Το 2007 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. και στις εκλογές της ίδιας χρονιάς έγινε βουλευτής στον νομό Ηρακλείου. Την προηγούμενη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν υφυπουργός Αθλητισμού, ξεσηκώνοντας διαρκώς θύελλα αντιδράσεων με αποφάσεις του. Στη νέα κυβέρνηση διορίστηκε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα