Λύση για τα δασικά αυθαίρετα

Λύση για τα δασικά αυθαίρετα06.06.2018Πρόσωπα

Χθεσινή τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος

■ Αποχαρακτηρίζονται οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που οικοδομήθηκαν έως το 1975
■ Οσοι κατεδαφίσουν μόνοι τους τα παράνομα κτίσματα θα πληρώσουν πρόστιμο 500 € και θα γλιτώσουν κάθε άλλη επιβάρυνση
■ Νόμιμα τα μοναστήρια, οι ναοί και τα μετόχια σε περιοχές Natura 2000

Η Θέση μας: Ισπανικές παραιτήσεις και καθεστώς ΠΑΣΟΚ

Διαβάστε επίσης:

►Ολοι
στους δρόμους για τη Μακεδονία►Αλαζονικό παραλήρημα Κοτζιά για το Σκοπιανό!►Κυριάκος: Η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση για να φτάσει σε συμφωνία►Επιβεβαιώθηκε το λάθος στις φορολογικές δηλώσεις 80.000 συνταξιούχων. Τι θα γίνει►«Απόλυτη εμμονή στον αλυτρωτισμό»►Καμμένος: Η Ελλάδα σύντομα πρόκειται να επεκτείνει (!) τα χωρικά της ύδατα►Ποιες παραλίες προτιμούν φέτος οι τσούχτρες!►«Μασάζ» από Τσακαλώτο για την αύξηση στον ΕΝΦΙΑ►Ευθύνες στο Μαξίμου για το Σκοπιανό από Ιερώνυμο

Αποχαρακτηρίζονται «δασικοί οικισμοί»

Ψηφίστηκε τροπολογία που απεγκλωβίζει χορτολιβαδικές εκτάσεις οι οποίες είχαν αλλάξει χρήση και οικοδομηθεί νόμιμα έως το 1975

Από τον
Βασίλη
Παπακωνσταντόπουλο

Τον δρόμο για τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων οικισμών από τις «δαγκάνες» της δασικής νομοθεσίας ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη θαλάσσια χωροταξία, που υπερψηφίστηκε χθες από την Ολομέλειας της Βουλής, αποχαρακτηρίζονται όλες οι χορτολιβαδικές εκτάσεις οι οποίες είχαν αλλάξει χρήση και οικοδομηθεί έως το 1975.

Ετσι, ακίνητα εκτός σχεδίου και εντός οικισμών, που δεν διαθέτουν εγκεκριμένο σχέδιο ή που το σχέδιο βρίσκεται υπό έγκριση, για τα οποία όμως έχουν εκδοθεί νόμιμες οικοδομικές άδειες πριν από την 11η Ιουνίου 1975, δεν θα υπόκεινται ουσιαστικά πια στη δασική νομοθεσία και δεν θα μπορούν να χαρακτηριστούν αναδασωτέες οι εκτάσεις που καταλαμβάνουν.

Με τον τρόπο αυτόν, το υπουργείο Περιβάλλοντος στρώνει κατ' ουσίαν το «χαλί» για το επικείμενο σχέδιο νόμου που θα αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις, δίνοντας λύση στο ακανθώδες ζήτημα των δασικών αυθαιρέτων.

Kατεδάφιση

Παράλληλα, επεκτείνεται και στα καινούργια αυθαίρετα η ευνοϊκή μεταχείριση όσων αποφασίσουν να τα κατεδαφίσουν μόνοι τους. Αν το πράξουν έως τις 31 Δεκεμβρίου, θα καταβάλουν μόνο πρόστιμο 500 ευρώ και θα γλιτώσουν το πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης, όπως και τις ποινικές διώξεις που προβλέπονται. Η ψηφισθείσα τροπολογία ορίζει ότι οι ευνοϊκές διατάξεις για αυθαιρετούχους αφορούν «και εκθέσεις αυτοψίας που έχουν συνταχθεί μεταξύ 28/07/2011 και της ημερομηνίας του παρόντος», δηλαδή ισχύει και για ακίνητα που ανεγέρθηκαν ή έπεσαν στα δίχτυα της Πολεοδομίας με έκθεση αυτοψίας και μετά τις 28 Ιουλίου 2011, που ήταν η αρχική ημερομηνία.

Οι ιδιοκτήτες που θα προβούν με δικά τους έξοδα στην κατεδάφιση αυθαιρέτου ενημερώνουν εγγράφως την Πολεοδομία, που πραγματοποιεί αυτοψία για να διαπιστώσει την κατεδάφιση και την αποκατάσταση της αυθαιρεσίας. Εν συνεχεία, με βάση την έκθεση αυτοψίας κατεδάφισης, ακολουθείται διαδικασία διαγραφής των ανείσπρακτων και βεβαιωθέντων προστίμων αυθαιρέτων, και παράλληλα αναστέλλονται όλες οι ποινικές διώξεις και οι κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τον ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου.

Εξαιρέσεις

Σημειώνεται ότι από τις ρυθμίσεις οικειοθελούς κατεδάφισης αυθαιρέτου εξαιρούνται πρόχειρες ή προσωρινές κατασκευές, καθώς και λυόμενες κατασκευές, όπως ορίζονται στις παραγράφους 75, 74 και 45, αντίστοιχα, του άρθρου 2 του νόμου 4067/2012.
Η οικειοθελής κατεδάφιση ισχύει και για όσους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων εντοπιστούν στο εξής από τους ελέγχους των ελεγκτών δόμησης. Θα κληθούν εντός 30 ημερών από τότε που θα λάβουν γνώση της έκθεσης αυτοψίας (μέχρι σήμερα έπρεπε να το πράξουν 30 ημέρες από τη σύνταξη της έκθεσης αυτοψίας) να υποβάλουν αίτηση οικειοθελούς κατεδάφισης στο Τοπικό Παρατηρητήριο Δόμησης.

Νόμιμες οι μονές σε περιοχές «Νatura» - Τι άλλο προβλέπεται

Με άλλη διάταξη δίνεται η δυνατότητα σε ιερούς ναούς με τους βοηθητικούς χώρους τους, σε μετόχια, ησυχαστήρια, μονές με τους βοηθητικούς χώρους τους, σε παρεκκλήσια και προσκυνήματα, που έχουν εγκατασταθεί σε περιοχές «Natura 2000», να λάβουν έγκριση από τη Δασική Υπηρεσία ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν. Αυξάνεται επίσης το ανώτερο όριο ηλικίας για τις προσλήψεις θηροφυλάκων από τα 35 στα 40 χρόνια, με την προϋπόθεση να έχουν τουλάχιστον τριετή σχετική εμπειρία.

Στο νομοσχέδιο συμπεριελήφθησαν και οι τροπολογίες για τις παρατάσεις σε διάφορες προθεσμίες που αφορούν τους δασικούς χάρτες. Ετσι, παρατείνονται έως τις 31 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων στους ήδη αναρτημένους δασικούς χάρτες, έως τις 16 Ιουλίου η υποβολή οικιστικών ορίων επί των δασικών χαρτών από τους δήμους και έως το 2020 η δυνατότητα εξαγοράς καταπατημένων δημόσιων δασικών εκτάσεων από αγρότες.

Keywords
Τυχαία Θέματα