«ΜΑΝΔΡΑ» ΟΛΗ Η ΑΤΤΙΚΗ

«ΜΑΝΔΡΑ» ΟΛΗ Η ΑΤΤΙΚΗ03.12.2017Άρθρα

Στο κόκκινο κι άλλες περιοχές στο λεκανοπέδιο

Από τη
Βάσω Κόλλια

Ο πως έχω αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο μου στη «δημοκρατία», με τίτλο «Ζώντας με τον πύρινο τρόμο στη βορειοανατολική Αττική» (19/8/2017), η χώρα μας είναι από τα μέρη εκείνα που επηρεάζονται περισσότερο από την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

Στην κλιματική αλλαγή περιλαμβάνονται και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο καύσωνας και η ξηρασία, τα οποία συνοδεύονται από πυρκαγιές και έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Σίγουρα τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Μάνδρα και

τη Νέα Πέραμο ήταν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά οι καταστροφές που ακολούθησαν ήταν ανθρώπων έργα. Η φύση δεν εκδικήθηκε κανέναν, απλά διεκδίκησε τον χώρο της.

Στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο δεν ζήσαμε την εκδίκηση της φύσης αλλά τις εγκληματικές όσο και διαχρονικές ευθύνες των ανθρώπων και της Πολιτείας: μπαζωμένα ρέματα, απουσία αντιπλημμυρικών έργων και πλήρης απουσία πολεοδομικού σχεδιασμού. Το κράτος για ακόμη μία φορά απόν ή με λανθάνουσα και εγκληματική παρουσία.

Αντί να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές που απαιτούνται, έρχεται και νομιμοποιεί την όποια αυθαιρεσία, αρκεί αυτή να έχει εισπρακτικό ενδιαφέρον. Οι ιθύνοντες δεν φοβούνται τίποτα, δεν ανησυχούν για τίποτα, απλά μπαλώνουν τα όποια προβλήματα και φροντίζουν να είναι μονίμως «ευχάριστοι». Τα δασαρχεία, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, οι πολεοδομίες κινούνται σε ένα παράλληλο σύμπαν. Μάλλον είναι πιο εύκολο να βλέπεις αρχαία στο Ελληνικό ή να χαρακτηρίζεις ολόκληρες νόμιμα κατοικημένες περιοχές μέσα στην Αθήνα δασικές γιατί ήταν δάσος πριν από έναν αιώνα, από το να κάνεις τη δουλειά για την οποία έχεις προσληφθεί και σε πληρώνει ο ελληνικός λαός με τους υπέρογκους φόρους του. Η κατάσταση όμως είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για όλη την Αττική. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας θα έπρεπε να αποτελεί τη βασική προτεραιότητα στην πολιτική των δημόσιων έργων.

Χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω, στο κόκκινο βρίσκονται: α) Οι παράκτιες περιοχές Σαρωνίδας, Αναβύσσου, Παλαιάς Φώκαιας, β) τα Μεσόγεια, γ) η χαμηλή ζώνη Μεγάρων - Νέας Περάμου, δ) η χαμηλή ζώνη Ασπροπύργου - Ελευσίνας, ε) η χαμηλή ζώνη της Λίμνης Μαραθώνα καθώς και η παράκτια πεδινή περιοχή Μαραθώνα - Νέας Μάκρης, στ) οι παράκτιες περιοχές Βάρης και Αγίας Μαρίνας Κορωπίου, ζ) η λεκάνη του ποταμού Κηφισού.

Οι αιτίες της καταστροφής στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση για το σύνολο της Αττικής. Αλλωστε, όλοι ήξεραν ότι κάποια στιγμή κάτι θα συμβεί. Η περίοδος της αθωότητας για το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει τελειώσει. Ολοι πια ξέρουμε γιατί δεν λειτουργεί αυτό το κράτος. Τι δεν κάνουμε καλά. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν πια. Αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα, είναι πολύ πιθανό να θρηνήσουμε κι άλλα θύματα, να καταστραφούν κι άλλες περιοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα