Μας δουλεύουν οι Σκοπιανοί και ζητούν από τους συριζαίους να κάνουν το... καθήκον τους

Μας δουλεύουν οι Σκοπιανοί και ζητούν από τους συριζαίους να κάνουν το... καθήκον τους14.01.2019Παρασκήνιο

Μας πήραν... στο ψιλό και οι Σκοπιανοί. Αφού επικύρωσαν τη Συμφωνία των Πρεσπών με πραξικοπηματικό τρόπο, αγνοώντας τη λαϊκή βούληση και εξαγοράζοντας βουλευτές, στράφηκαν τώρα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους λοιπούς προθύμους ζητώντας να πράξουν τον καθήκον τους και να επικυρώσουν τη συμφωνία

Είχαν προηγηθεί τα «μπράβο» στους Σκοπιανούς από τις ΗΠΑ,

την Ε.Ε. και, βεβαίως, τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Ελληνες βουλευτές θα αναγνωρίσουν τον σπουδαίο ρόλο τους σε αυτή την ιστορική στιγμή. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα επικυρώσει τη συμφωνία και θα είναι η πρώτη χώρα που θα υπογράψει το πρωτόκολλο για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ» είπε ο Ζόραν Ζάεφ, προσθέτοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ενημερώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω ρηματικής διακοίνωσης για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ενώ τα κείμενα της συμφωνίας και του εφαρμοστικού νόμου του Συντάγματος θα δημοσιευτούν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της χώρας του.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ, μετά την παραίτηση του Πάνου Καμμένου, έσπευσε να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Γιώργο Κατρούγκαλο και να του εκφράσει την αγωνία του, για να τον καθησυχάσει ο Ελληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ, διαβεβαιώνοντάς τον ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είχαν προηγηθεί τα εύσημα στα Σκόπια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλαγής του Συντάγματος από ξένους αξιωματούχους. Σε γραπτή δήλωσή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τόνισε: «Οι ηγέτες της “Μακεδονίας” επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην επιζήτηση μιας λύσης στο θέμα της ονομασίας, η οποία θα επιτρέψει στη “Μακεδονία” να πάρει τη θέση που δικαιούται στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ως “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”».

Για ιστορική συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για μια νέα σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ και για μια σταθερότερη βάση για την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια έκανε λόγο και ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ενώ ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι εξέφρασε την ελπίδα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει πρότυπο και για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

Keywords
Τυχαία Θέματα