Μαύρα σύννεφα (ξανά) πάνω από την οικονομία!

«Καμπανάκια» από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για πανδημία, ακρίβεια και κόστος δανεισμού

Τον έντονο προβληματισμό του για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον εκφράζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σε νέα έκθεσή του για την πορεία της οικονομίας κατά το γ’ τρίμηνο του 2021.

Όπως επισημαίνει, η νέα

μετάλλαξη του κορονοϊού αυξάνει την αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και τις αδυναμίες στο σύστημα υγείας, ενώ καταγράφει και την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, υπό τη σκιά της «έκρηξης» των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι κίνδυνοι

Συγκεκριμένα, οι κίνδυνοι, σύμφωνα με το ΓΠΒ, είναι:

• Η διατήρηση των κρουσμάτων και των θανάτων σε υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, μπορεί να οδηγήσει σε λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, που θα καθυστερήσουν την επαναφορά στην ισορροπία.

• Οι ανατιμήσεις της ενέργειας, των πρώτων υλών και των μεταφορών, πέρα από την επίπτωση στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, μπορούν να προκαλέσουν ανατροφοδοτούμενες πληθωριστικές πιέσεις που, εφόσον υπερβούν εκείνες των εμπορικών εταίρων, θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα.

• Η ταχύτερη της αναμενόμενης μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να αυξήσει το κόστος δανεισμού και εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Ο κίνδυνος αυτός έχει για την ώρα μετριαστεί, δεδομένου ότι οι αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα συνεχιστούν ως τα τέλη του 2024.

Για τον Προϋπολογισμό του 2022 επισημαίνει πως προβλέπει σημαντική μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος, που θα προέλθει από τη μερική απόσυρση των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, τα μέτρα αυτά αναλογούσαν σε περίπου 9% του ΑΕΠ ετησίως για το 2020 και 2021, και θα περιοριστούν σε 2,2% του ΑΕΠ για το 2022.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, μια δυσμενής εξέλιξη της πανδημίας καθώς και μια συνέχιση των αυξήσεων του κόστους ενέργειας μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, που θα μπορούσαν να περιορίσουν την έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Keywords
Τυχαία Θέματα