Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Μεγαλόχαρης!

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Μεγαλόχαρης!16.08.2018Πρόσωπα

Εκατοντάδες εκκλησίες σε όλη τη χώρα χτύπησαν χαρμόσυνα καμπάνες και δέχτηκαν τους χριστιανούς που τίμησαν τη Θεομήτορα

Μέσα σε κλίμα χαράς αλλά και ευγνωμοσύνης, καθώς συνέπεσε με την ευχάριστη -ύστερα από καιρό- είδηση της επιστροφής στα πάτρια εδάφη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έμειναν άδικα επί πεντέμισι μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης, εορτάστηκε χθες σε όλη τη χώρα το «Πάσχα του καλοκαιριού», η Κοίμηση της Θεοτόκου.

Εκατοντάδες εκκλησίες και ξωκλήσια

αφιερωμένα στην Παναγία με αμέτρητα προσωνύμια χτύπησαν τις καμπάνες τους για να τιμήσουν τη Μητέρα της Ορθοδοξίας.

Στην Τήνο, όπως κάθε χρόνο, χιλιάδες προσκυνητές ασπάστηκαν τη θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης και άνθρωποι κάθε ηλικίας έφτασαν μπροστά στη χάρη της ανεβαίνοντας με τα γόνατα από το λιμάνι για να εκπληρώσουν το τάμα τους.

Ο ναός της Ευαγγελίστριας έλαμπε από περηφάνια και στη θέα του πολλοί πιστοί δάκρυζαν με το που τον αντίκριζαν, ακόμα και από το πλοίο που έμπαινε στο λιμάνι, το ίδιο λιμάνι όπου ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο του 1940 τορπιλιζόταν ύπουλα το καταδρομικό «Ελλη» από ιταλικό υποβρύχιο.

Με μεγαλοπρέπεια

Στη λιτάνευση της ιερής εικόνας της Θεοτόκου συμμετείχαν χιλιάδες πιστοί που ήρθαν απ' όλη τη χώρα, ακόμα και από το εξωτερικό, για να την προσκυνήσουν και να ζητήσουν την ευλογία της.

Στην Πάρο η Εκατονταπυλιανή, που είναι από τους αρχαιότερους ναούς, βρέθηκε στο επίκεντρο, με το νησί να κατακλύζεται από πιστούς. Από την παραμονή άρχισαν οι εορτασμοί με λαμπρότητα και κατάνυξη. Πολλά θαύματα έχουν καταγραφεί στη μακραίωνη ιστορία του ναού.
Στη Μυτιλήνη συγκέντρωσε αμέτρητους πιστούς η Παναγία της Αγιάσου, με τα πολλά θαύματα που αποδίδονται στην αρχαία εικόνα, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, την οποία η ορθόδοξη πίστη έχει διαφυλάξει από κάθε επιβουλή εδώ και περίπου 1.100 χρόνια.

Εκατοντάδες πιστοί προσκύνησαν και φέτος την Παναγία των Βελλιανιτών ή Μαντόνα των Παξών, όπως τη λένε οι ντόπιοι. Το μικρό μοναστήρι, που είναι ορατό από το λιμάνι του Γάιου, δεσπόζει στη νησίδα της Μαντόνα από τα τέλη του 19ου αιώνα. Το όνομα Παναγία των Βελλιανιτών το πήρε η μονή όταν οι Ηπειρώτες, θέλοντας να σώσουν τη θαυματουργή εικόνα από την καταστροφική μανία των οθωμανών, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, τη μετέφεραν από τα μέρη τους και την έκρυψαν στην άγονη και ακατοίκητη βραχονησίδα. Mεγαλοπρεπώς εορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Παναγία τη Σκοπιώτισσα, στην κορυφή του όρους Σκοπός, στη Ζάκυνθο.

Στο μοναστήρι, που χτίστηκε το 1624, πλήθος πιστών συνέρρευσε και παρακολούθησε με κατάνυξη τη θεία λειτουργία και στη συνέχεια τη λιτάνευση της εικόνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα