Με ώρα... ΠΑΣΟΚ στη βουλή ο Σπίρτζης!

Με ώρα... ΠΑΣΟΚ στη βουλή ο Σπίρτζης!03.05.2018Παρασκήνιο

Αστραψε η αντιπολίτευση τόσο για το «στήσιμο» από τον υπουργό όσο και για το ν/σ για την Αθήνα

Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχθηκε η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για την ίδρυση Α.Ε. με σκοπό την ανάπλαση της Αθήνας, όχι μόνο επί της ουσίας του νομοσχεδίου, αλλά και λόγω της καθυστέρησης της έναρξης της συνεδρίασης

εξαιτίας του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος, υιοθετώντας, όπως συνηθίζει συχνά, την ώρα… ΠΑΣΟΚ, προσήλθε στη Βουλή με 45 λεπτά καθυστέρηση.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αποχώρηση του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη (προφανώς λόγω αλληλεγγύης στον Καμίνη), αλλά και την έντονη αντίδραση της βουλευτού της Ν.Δ. Ντόρας Μπακογιάννη. «Είναι εξόχως προσβλητικό για τους βουλευτές οι υπουργοί να προσέρχονται με τεράστια καθυστέρηση» είπε ο κ. Μανιάτης, τονίζοντας ότι είναι μια τακτική που γίνεται συστηματικά και προσβάλλει βαθύτατα την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Την ίδια ώρα, η κυρία Μπακογιάννη σημείωσε ότι «δεν είναι αργόσχολοι οι βουλευτές», δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι εκ μέρους της Ν.Δ. «δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτήν τη συμπεριφορά». Πάντως, πέρα από τις αντιδράσεις για την αργοπορία του κ. Σπίρτζη, τα κόμματα διαφώνησαν και επί της ουσίας του νομοσχεδίου, με κοινό επιχείρημα ότι αυτή η παρέμβαση θα «καπελώσει» τον Δήμο Αθηναίων. Ο εισηγητής της Ν.Δ. Θανάσης Μπούρας έκανε λόγο για ακόμη ένα πραξικόπημα της κυβέρνησης προς την Αυτοδιοίκηση, ενώ για μια «άχρηστη, παράλληλη, κρατική δομή που θα σπατάλα αδιαφανώς δημόσιο χρήμα» μίλησε η κυρία Μπακογιάννη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με αυτό το νομοσχέδιο και το αντίστοιχο που ετοιμάζει για την απλή αναλογική ετοιμάζει μια παρέμβαση «για να διαλύσει την Αυτοδιοίκηση και να την ελέγξει».

Απαντώντας, ο Χρήστος Σπίρτζης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία αρμοδιότητα που φεύγει από τον δήμο και πηγαίνει στη νέα Αρχή», ενώ ο συναρμόδιος υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι φέρει «100% την ευθύνη για την Αθήνα όσο ήταν δημοτική Αρχή».
Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής του από την αρμόδια επιτροπή μόνο με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ., καθώς Ν.Δ., ΚΚΕ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν, ενώ η ΔΗ.ΣΥ. δεν εκπροσωπήθηκε, αφού ο κ. Μανιάτης είχε αποχωρήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα