Με συνταγή... Μαξίμου η προπαγάνδα του Ζάεφ

Με συνταγή... Μαξίμου η προπαγάνδα του Ζάεφ19.09.2018Παρασκήνιο

Εκβιαστικό βίντεο από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Η Ευρώπη και ο αμερικανικός παράγοντας συνεχίζουν να στηρίζουν τους Σκοπιανούς και την προκλητική παραχάραξη της ελληνικότητας της Μακεδονίας, την ώρα που ο Ζόραν Ζάεφ χρησιμοποιεί (προφανώς σε ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα) τεχνογνωσία... Μαξίμου για

να περάσει το «ναι» στο δημοψήφισμα στη χώρα του.

Στο πλευρό του προστρέχουν οι επικυρίαρχοι της περιοχής, θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα και ενώ η ΠΓΔΜ εμφανίζεται διχασμένη. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σε σποτ αλά ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό σύνθημα μια «Ευρωπαϊκή Μακεδονία», καλεί τους πολίτες να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για συμβιβασμό με την Ελλάδα που διασφαλίζει ένα «ασφαλές μέλλον για τις νέες γενιές».

Μέσα σε αυτό το κλίμα που ναρκοθετεί τα εθνικά μας δίκαια, ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν με συνέντευξή του στην DW, υπό μορφή εκβιασμού, απευθύνθηκε στους Σκοπιανούς λέγοντας ότι «θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι συνέπειες». Τόνισε δε ότι «εάν το δημοψήφισμα αποτύχει, την οριστική απόφαση θα κληθεί να λάβει το Κοινοβούλιο, γιατί το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτική ισχύ».

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις και του γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για ρωσική ανάμειξη στο δημοψήφισμα υπέρ του «όχι». Εξάλλου, δημοσκόπηση της εταιρίας Μarket Vision για λογαριασμό της σκοπιανής ιστοσελίδας Mkd.mk δείχνει οριακό προβάδισμα του «ναι».

Στο ερώτημα, όπως αυτό διατυπώνεται στο δημοψήφισμα, δηλαδή «Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., αποδεχόμενοι τη Συμφωνία των Πρεσπών;» το 51,1% των ερωτηθέντων απαντά «ναι», ενώ 48,9% δηλώνει «όχι». Ομως, το χάσμα μεταξύ Σλάβων και Αλβανών είναι αγεφύρωτο. Μόνο το 33,5% των Σλάβων τάσσεται υπέρ της συμφωνίας και το 66,5% αντιτίθεται. Αντίθετα, το 95% των Αλβανών δηλώνει «ναι» στη συμφωνία.

Στο ειδικότερο ερώτημα «Είστε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για αλλαγή του ονόματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”» προηγείται το «όχι» με 52,6%, έναντι 47,4% του «ναι». Σήμερα συνεδριάζει το συνταγματικό δικαστήριο των Σκοπίων για να κρίνει προσφυγές πολιτών κατά του δημοψηφίσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα