Μέγα μπέρδεμα με το τάνκερ!

Μέγα μπέρδεμα με το τάνκερ!21.08.2019Άρθρα

Ανησυχεί την Αθήνα η πληροφορία ότι το ιρανικό πλοίο πάει... Καλαμάτα

Σε μεγάλο πονοκέφαλο για την ελληνική κυβέρνηση εξελίσσεται το ζήτημα με το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya 1» (πρώην «Grace 1»).

Από προχθές η Αθήνα βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με φόντο τις πληροφορίες ξένων ΜΜΕ ότι το ιρανικό πλοίο πλέει προς την Καλαμάτα.

Κι αυτό, καθώς το ζητούμενο σε αυτό το... μπέρδεμα είναι να μην εμπλακεί η χώρα μας σε μια διένεξη που εν τέλει δεν την αφορά, με κίνδυνο να έχει... παράπλευρες απώλειες. 

Για την ώρα, πάντως, παραμένει γρίφος ο πλους του «Adrian Darya 1», ενώ οι Ιρανοί αποφεύγουν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσει. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας, πάντως, διαμηνύουν ότι προσώρας δεν υπάρχει κανένα αίτημα κατάπλου του πλοίου.

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον έσπευσε, καλού κακού, να στείλει προειδοποιητικά μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση να μη δεχθεί το τάνκερ. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε την «αυστηρή θέση» της αμερικανικής κυβέρνησης προς την ελληνική, καθώς και προς όλα τα λιμάνια της Μεσογείου, σχετικά με την παροχή διευκολύνσεων στο ιρανικό τάνκερ, δηλώνοντας ότι «η παροχή βοήθειας στο πλοίο μπορεί να θεωρηθεί υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση».

Οπως είναι φυσικό, το θέμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην ελληνική πλευρά, καθώς η χώρα μας δεν επιδιώκει να υπάρξει εμπλοκή στις άριστες έως σήμερα ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Πολύ περισσότερο σε αυτή την κρίσιμη φάση, όταν αναμένουμε από τους Αμερικανούς την έμπρακτη υποστήριξή τους όσον αφορά την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν, από την πλευρά τους, ότι το υπουργείο Εξωτερικών «παρακολουθεί στενά το ζήτημα» που έχει προκύψει με το τάνκερ. Οπως σημείωσαν, «το ΥΠΕΞ βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά, της οποίας οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και έχουν κοινοποιηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου».

Το Ιράν, από την πλευρά του, έχει διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε κίνηση για νέα σύλληψη του πλοίου θα έχει «σοβαρές συνέπειες», ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει «περαιτέρω κλιμάκωση».

Από την άλλη, ο Μάικ Πομπέο τα έβαλε με... τα «ξαδέλφια» και χαρακτήρισε «ατυχή» την απόφαση των Βρετανών να αφήσουν το πλοίο να αποπλεύσει από το Γιβραλτάρ, εξηγώντας ότι, εάν το Ιράν αποκομίσει κέρδη από την πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει, «το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, (σ.σ.: οι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν) θα έχει στη διάθεσή του περισσότερα χρήματα, περισσότερο πλούτο, περισσότερους πόρους για να συνεχίσει την τρομοκρατική εκστρατεία του».

 

Keywords
Τυχαία Θέματα