Μειώσεις στις εισφορές των μη μισθωτών μετά την αφαίμαξη!

Μειώσεις στις εισφορές των μη μισθωτών μετά την αφαίμαξη!14.09.2018Βουλή

Οι αλλαγές αποτελούν έμμεση παραδοχή για τις υφιστάμενες επιβαρύνσεις-μαμούθ

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Οφέλη για περίπου 1.500.000 μη μισθωτούς ασφαλισμένους υποστήριξε χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου ότι προκαλούνται με το «πακέτο» των πρόσφατων εξαγγελιών Τσίπρα από τη ΔΕΘ, σε συνδυασμό με το νέο Ασφαλιστικό. Η κυρία Αχτσιόγλου ανέλυσε τις ελαφρύνσεις

που προκαλούνται από το 2019 και μετά για μερίδα ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών, επιβεβαιώνοντας έμμεσα ότι οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μέχρι στιγμής επιβαρύνονται με υπέρογκες εισφορές.

«Από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα πλέγμα μέτρων και παρεμβάσεων που αφορούν συγκεκριμένες φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις» ανέφερε η αρμόδια υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας: «Με αυτήν την κεντρική στόχευση μετά την 21η Αυγούστου υλοποιούμε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας».

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Αχτσιόγλου προχώρησε στην εξειδίκευση του μέτρου της ασφαλιστικής ελάφρυνσης μερίδας μη μισθωτών ασφαλισμένων (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι). Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, από την 1η Ιανουαρίου 2019, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά, μειώνεται η ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη ανά κατηγορία ασφαλισμένων ως εξής:

1 Των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων μειώνεται κατά 33,3%, δηλαδή από 20% περιορίζεται σε 13,33% και

2 Των αγροτών, επίσης, κατά 33,3% (από 18% που θα ήταν από τις αρχές του 2019 σε 12,66%). Σημειώνεται ότι για τους αγρότες υπήρχε ένα μεταβατικό διάστημα, το οποίο διαμορφώνεται πλέον ως εξής: το 2020 η εισφορά θα είναι 12,66%, το 2021 θα είναι 13% και το 2022 θα είναι 13,33%.

Συνολικά, όπως υποστήριξε η υπουργός, με τις νέες παρεμβάσεις περίπου 250.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι θα έχουν πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις. Η κυρία Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια που εστάλησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα και όχι με εκτιμήσεις ή προβλέψεις, ήδη το 88% των μη μισθωτών πληρώνει χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Λιγότερα

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, αυτό σημαίνει: «Περίπου 1.250.000 μη μισθωτοί ήδη πληρώνουν λιγότερα και άλλοι 250.000 έχουν τις σημαντικές ελαφρύνσεις». Ουσιαστικά, λοιπόν, εκτίμησε η κυρία Αχτσιόγλου, «το σύνολο των μη μισθωτών (περίπου 1.500.000) ευνοείται με το νέο Ασφαλιστικό και τις πρόσθετες ελαφρύνσεις του 2019».

Φυσικά, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει τις συγκεκριμένες ελαφρύνσεις γι' αυτές τις κατηγορίες μη μισθωτών ασφαλισμένων επιβεβαιώνει ότι σημαντική μερίδα των μη μισθωτών ασφαλισμένων έχει επιβαρυνθεί με υπέρογκες εισφορές. Η κυβέρνηση προχωρά σε αυτήν τη σχετική ελάφρυνση λόγω του δημοσιονομικού χώρου που πλέον υπάρχει, θυμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε από το 2016 και μετά.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη διετία παρακρατήθηκαν σε γνώση των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών παράνομα οι εισφορές υπέρ ΑΚΑΓΕ από τις επικουρικές. Τελικά τα αναδρομικά από τις παράνομες παρακρατήσεις επιστράφηκαν μόλις φέτος το καλοκαίρι, οπότε -σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της κυρίας Αχτσιόγλου στην ΕΡΤ- υπήρχαν πλέον τα κονδύλια, για να αρθεί αυτή η αδικία.

Παραδείγματα: Μεγαλύτερα οφέλη για τα υψηλά εισοδήματα

Ετήσιο όφελος από 200 έως 600 ευρώ για τη μεγάλη πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, των γιατρών, των δικηγόρων, των μηχανικών και των αγροτών και έως περίπου 3.755 ευρώ για όσους από αυτούς δηλώνουν ιδιαίτερα υψηλά εισοδήματα (άνω των 40.000 ευρώ τον χρόνο) προκύπτει από τις εξαγγελίες Τσίπρα, σύμφωνα με τα παραδείγματα τα οποία έδωσε χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Συγκεκριμένα, από την ανάλυση των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια υπουργός διαπιστώνεται ότι, με την εφαρμογή των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού περί μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τις συγκεκριμένες κατηγορίες μη μισθωτών ασφαλισμένων (ανάλογα με το επάγγελμα), θα υπάρξουν τα εξής οφέλη:

1 Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με συνολικό ετήσιο εισόδημα 9.032 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 400 ευρώ, ενώ εκείνοι με ετήσιο εισόδημα 30.032 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 2.003 ευρώ.

2 Οι αγρότες με συνολικό ετήσιο εισόδημα 8.022 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 481 ευρώ, ενώ με ετήσιο εισόδημα 14.022 ευρώ το ετήσιο όφελος φτάνει τα 841 ευρώ.

3 Οι δικηγόροι και οι μηχανικοί με συνολικό ετήσιο εισόδημα 10.032 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 450 ευρώ. Με ετήσιο εισόδημα 30.032 ευρώ, το ετήσιο όφελος διαμορφώνεται στα 2.491 ευρώ.

4 Οι γιατροί με συνολικό ετήσιο εισόδημα 16.032 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 720 ευρώ και με ετήσιο εισόδημα 40.032 ευρώ θα προκύπτει ετήσιο όφελος 2.396 ευρώ.

Δώρον άδωρον για γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς

Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα θα είναι για περίπου 250.000 αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς το «πακέτο Τσίπρα», αφού θα κληθούν να καταβάλουν τις νέες ελάχιστες εισφορές (64,5 ευρώ τον μήνα) για το επικουρικό και το εφάπαξ τους αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Συνολικά, καθένας από αυτούς θα επιβαρυνθεί με ένα επιπλέον ποσό 1.548 ευρώ.

Η κυρία Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «για αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017 στην ελάχιστη βάση υπολογισμού ανεξαρτήτως εισοδήματος και η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα». Οι αναδρομικές εισφορές της προηγούμενης διετίας θα καταβληθούν σε 36 δόσεις, ενώ παράλληλα οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα πρέπει από τις αρχές του 2019 να πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

«Διπλές»

Αυτό σημαίνει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ θα πρέπει κάθε μήνα να καταβάλλουν «διπλές» εισφορές ως εξής: α) 43 ευρώ τον μήνα για την εξόφληση των αναδρομικών εισφορών (συνολικά 1.548 ευρώ σε 36 δόσεις) και β) τις τρέχουσες, πλέον, εισφορές υπέρ επικουρικού και εφάπαξ.
Αρα, οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί, δικηγόροι και γιατροί θα πρέπει κάθε μήνα να αποδίδουν συνολικά 107,5 ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να συνυπολογίζονται οι εισφορές κύριας ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα