Μείωση πλεονασμάτων (αλλά το 2021) βλέπει ο Σταϊκούρας

Μείωση πλεονασμάτων (αλλά το 2021) βλέπει ο Σταϊκούρας04.12.2019Οικονομία

Εκτιμήσεις για ανάπτυξη 2,8%, με λιτότητα όμως στις δημόσιες δαπάνες. Στοίχημα αποτελεί η μείωση των «κόκκινων» δανείων

Την εκτίμηση ότι από το 2021 θα ανοίξει ο δρόμος για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, τόνισε πως για το 2020 η κυβέρνηση αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,8%, ενώ ξεκαθάρισε

ότι η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει αυστηρή στο σκέλος των δαπανών, ώστε η χώρα να είναι συνεπής με τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε πως θα επέλθει μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021.

Ο υπουργός ανέλυσε τα οφέλη που αναμένει η κυβέρνηση από την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.
«Η κυβέρνηση προωθεί συστημική λύση για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων με τη δημιουργία Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού (APS)» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι στόχος είναι η νομοθέτηση του «Ηρακλή» την επόμενη εβδομάδα. Με το σχήμα αυτό εκτίμησε ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα μειωθούν ίσως και άνω του 40% του συσσωρευμένου αποθέματός τους στα τέλη του 2019.

Εξάλλου έκανε ειδική αναφορά και στο φορολογικό νομοσχέδιο και εστίασε στην καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα.

Στις Βρυξέλλες

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, με τον «αέρα» της ιδιαιτέρως θετικής 4ης έκθεσης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, θα βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Η χώρα μας και η έγκριση της επιστροφής των κερδών από τα ομόλογα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να εγκριθεί η επιστροφή 767.000.000 ευρώ στην Ελλάδα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFAs) και από την ακύρωση της αύξησης επιτοκίου που είχε επιβληθεί σε μέρος του δανείου του 2ου Μνημονίου (SMPs).

Ωστόσο τα χρήματα αυτά, όπως και το 1 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Μάιο θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους, καθώς οι αποφάσεις σχετικά με την αξιοποίηση των ANFAs και των SMPs για επενδύσεις θα πάρουν χρόνο.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης τόνισε χθες ότι η όποια συζήτηση για πιθανή αλλαγή χρήσης των επιστροφών κερδών που αποκόμισαν από ελληνικά ομόλογα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα διεξαχθεί τη νέα χρονιά και θα αφορά μελλοντικές εκταμιεύσεις και όχι αυτή που θα εγκριθεί σε επίπεδο Eurogroup και τις επόμενες εβδομάδες σε έξι Κοινοβούλια της ευρωζώνης (μεταξύ των οποίων και το γερμανικό). «Παρότι η ίδια η δανειακή συμφωνία της Ελλάδας δίνει τη δυνατότητα αυτή, θα χρειαστούν ακόμα πολλές τεχνικές συζητήσεις προετοιμασίας» πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης ο κ. Σταϊκούρας θα έχει συνάντηση με τον Πάολο Τζεντιλόνι, τον νέο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, με τον Ιρλανδό ομόλογό του Πασκάλ Ντόναχιου και με αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα