Μειώθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα Αθήνας – Θεσσαλονίκης! Προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο σε άλλους περιφερειακούς νομούς, προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εικόνα από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα παίρνουν οι επιστήμονες εδώ και καιρό από τα λύματα των μεγάλων πόλεων. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας χθες το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή για τα αποτελέσματα από τη μελέτη των λυμάτων τόσο στο ΕΚΠΑ όσο και στο ΑΠΘ για την Αθήνα

και τη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, έδωσε μια αχτίδα αισιοδοξίας.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ τόνισε ότι έρχονται κάποια πρώτα θετικά μηνύματα από τις μετρήσεις των λυμάτων για τη συγκέντρωση κορονοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο κ. Δημόπουλος, αναφερόμενος στα στοιχεία από τις καθημερινές μετρήσεις του ιού στα λύματα, όπου υπάρχει συγκροτημένη προσπάθεια τόσο από το ΕΚΠΑ όσο και από το ΑΠΘ, εξήγησε ότι οι ειδικοί επιστήμονες έχουν αναφέρει ότι εδώ και μία εβδομάδα υπάρχει μια αισθητή μείωση στον αριθμό του ιικού φορτίου. Εκτός από αυτό, όπως είπε, διαφαίνεται μια αναστολή αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, δεν διαπιστώνεται μείωση κρουσμάτων στον ίδιο βαθμό σε περιφερειακές ενότητες της ελληνικής περιφέρειας, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πλημμελή εφαρμογή των μέτρων σε αυτές τις περιοχές.

Πρόσθεσε δε πως οποιαδήποτε μείωση των κρουσμάτων θα έχει άμεσο αποτύπωμα στον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών έπειτα από αρκετές μέρες, ενώ ακόμη περισσότερες μέρες θα χρειαστούν για να φανεί μείωση στον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ισως μάλιστα για μερικές μέρες να παρατηρηθεί το παράδοξο φαινόμενο ενώ μειώνονται τα κρούσματα να αυξάνουν οι νοσηλευόμενοι.

«Καλά νέα για το εμβόλιο»

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα και από τα εμβόλια, σημείωσε ο κ. Δημόπουλος και πλέον καλούμαστε να εφαρμόσουμε μέτρα με την προοπτική ότι σε ένα σύντομο και εύλογο χρονικό διάστημα θα έχουμε στη διάθεσή μας όχι μόνο ένα αλλά πιθανώς και τρία εμβόλια.

Οταν έρθει το εμβόλιο, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει για το υγειονομικό προσωπικό και παράλληλα για τις ευπαθείς, ευάλωτες ομάδες. Ως προς τις εκτιμήσεις του για τη χαλάρωση των μέτρων και την άρση της καραντίνας, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε πως θα είναι απίθανο να επανέλθουμε στις 30 Νοεμβρίου στην προτέρα κατάσταση. Θα αξιολογηθεί πάντως αν θα υπάρξουν κάποια στοιχεία που θα επιτρέψουν μια μικρή και σταδιακή άρση κάποιων εκ των περιοριστικών μέτρων. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν πότε θα χαλαρώσει η καραντίνα» σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα