Μετά την ιλαρά, επιστρέφει και η παρωτίτιδα

Μετά την ιλαρά, επιστρέφει και η παρωτίτιδα26.03.2018Πρόληψη

Μόνο στο 2018, 304 κρούσματα στις ΗΠΑ και 122 στη Βρετανία

Εκτός από την ιλαρά, που έχει επανακάμψει με επιδημικές εξάρσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, στις ΗΠΑ αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει σημειωθεί ακόμη μία «επιστροφή», αυτή της παρωτίτιδας.

Τα κρούσματα της παρωτίτιδας από το 2006, οπότε η νόσος επανεμφανίστηκε στις ΗΠΑ, βαίνουν

ολοένα αυξανόμενα. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί 304 κρούσματα παρωτίτιδας στις ΗΠΑ και 122 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Βρετανία.

Κάποιοι έσπευσαν να αποδώσουν την επανεμφάνιση της νόσου στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, νέα μελέτη του Harvard University ωστόσο έδειξε ότι η εξήγηση είναι πολύ πιο απλή: Οφείλεται στο ότι η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο δεν διαρκεί για πάντα.

Σε έναν στους δύο ανθρώπους, περίπου 19 χρόνια μετά τον εμβολιασμό, η προστασία του εμβολίου έχει πια εξασθενήσει, ενώ για το 25% των συμμετεχόντων στη μελέτη, η προστασία που πρόσφερε το εμβόλιο διήρκεσε μόλις οκτώ χρόνια!
Ο εμβολιασμός κατά της παρωτίτιδας γίνεται σε δύο δόσεις, μία στην ηλικία των 12-15 μηνών και μία επαναληπτική στα τέσσερα πέντε χρόνια της ζωής του παιδιού. Με αφορμή τα νέα ευρήματα, οι επιστήμονες συστήνουν μία επαναληπτική δόση του εμβολίου στην ηλικία των 18 ετών.

Μεταδοτικότητα

Η παρωτίτιδα -όπως και η ιλαρά- διακρίνεται για την πολύ υψηλή μεταδοτικότητα. Προσβάλλει τους σιελογόνους αδένες των παιδιών, προκαλεί πυρετό, απώλεια όρεξης και χαρακτηρίζεται από το οίδημα που προκαλεί στα μάγουλα του πάσχοντος. Ομως, μπορεί να προκαλέσει και σοβαρές επιπλοκές, από κώφωση και μηνιγγίτιδα έως εγκεφαλικές βλάβες, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Η εισαγωγή του μαζικού εμβολιασμού κατά της παρωτίτιδας κατά τη δεκαετία του 1960 μείωσε δραστικά τα κρούσματα της νόσου και την είχε σχεδόν εξαφανίσει.

Μία επανεμφάνιση της νόσου τη δεκαετία του 1980 οδήγησε στην εισαγωγή της επαναληπτικής δόσης του εμβολίου στα τέσσερα πέντε χρόνια, ενώ οι νέες επιδημίες ενδέχεται να αλλάξουν εκ νέου τις οδηγίες, με την προσθήκη ακόμη μίας αναμνηστικής δόσης του εμβολίου στα 18 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα