Μικρόβια, η πανώλη της νέας εποχής

Μικρόβια, η πανώλη της νέας εποχής07.11.2017Υγεία

Πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως θα αποτελούν ως το 2050 οι λοιμώξεις που προκαλούν τα ανθεκτικά στελέχη

Από τη
Ρίτα Μελά

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από πολυανθεκτικά μικρόβια θα αποτελούν μέχρι το 2050 την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μελέτη του βρετανικού υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμικροβιακή αντοχή, σε 33 χρόνια, θα έχουμε 10.000.000 θανάτους παγκοσμίως από 700.000 που έχουμε σήμερα.

Μάλιστα, η πρόβλεψη χαρακτηρίζεται μετριοπαθής, καθώς η άνοδος

της αντιμικροβιακής αντοχής ανέρχεται σε ποσοστό 40% μέχρι το 2050, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων με θέμα «Ελεγχος λοιμώξεων: διασφάλιση για το μέλλον».

Σε ειδικό φόρουμ, που απευθυνόταν στους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς και διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), έγινε αναφορά στην πρόσφατη νομοθεσία που αναβαθμίζει τη σημασία που έχει ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων και περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση της Ομάδας Επιτήρησης Κατανάλωσης και Ορθής Χρήσης Αντιβιοτικών (ΟΕΚΟΧΑ) με συντονιστικό ρόλο για τον νοσοκομειακό φαρμακοποιό.
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ Δέσποινα Μακριδάκη, «ο περιορισμός των πολυανθεκτικών στελεχών αποτελεί για εμάς στόχο εθνικής σημασίας.

Γι' αυτό και μέσα από την ΟΕΚΟΧΑ θα υπάρχουν πραγματικά στοιχεία καταγραφής των καταναλώσεων, ιδιαίτερα των προωθημένων αντιβιοτικών, για να προστατευθούν και να ενδυναμωθούν οι ορθές πρακτικές και να υπάρχει αντιπροσωπευτική εικόνα για το σύνολο των νοσοκομείων από το ΚΕΕΛΠΝΟ».

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο όρο κατανάλωσης αντιβιοτικών στα νοσοκομεία (στοιχεία 2015), όμως κατέχει την πρωτιά στην κατανάλωση των σημαντικότερων αντιβιοτικών.
Επίσης, ο συντονιστής του φόρουμ Αντώνης Μαρκογιαννάκης αποκάλυψε πως έχει μειωθεί η παραγωγή νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων.

Σήμερα ο αριθμός των νέων αντιβιοτικών που παράγονται είναι δύο τρία ανά τετραετία, όταν την περίοδο 1985-1988 ήταν πάνω από 30.

Keywords
Τυχαία Θέματα