Μήνυμα από Παυλόπουλο: Ενεργή η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Μήνυμα από Παυλόπουλο: Ενεργή η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων03.09.2018Πρόσωπα

Μίλησε στον Χορτιάτη κατά τις εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα για νόμιμες αξιώσεις

Το θέμα των νόμιμων αξιώσεων της χώρας μας έναντι της Γερμανίας «για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής», που είναι «πάντα νομικώς ενεργές» και «δικαστικώς επιδιώξιμες», επανέφερε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης

Παυλόπουλος, μιλώντας στις εκδηλώσεις για την 74η επέτειο του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη.

Εσπευσε μάλιστα να σημειώσει πως η θέση αυτή είναι «κυριολεκτικώς εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη», ενώ τόνισε πως οι νόμιμες αυτές αξιώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της «ιερής μνήμης» των θυμάτων του ναζισμού -μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης- αλλά και της ανάγκης μη επανάληψης ανάλογων θηριωδιών στο μέλλον. Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε επίσης τους κίνδυνους για την Ευρώπη και τον κόσμο από την επανεμφάνιση «λαϊκιστικών μορφωμάτων που αγγίζουν ξανά τα όρια του ναζισμού», και την ανάγκη «αποφασιστικής» και «αποτελεσματικής» αντιμετώπισής τους από την Ε.Ε. και τους λαούς της.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ποιες είναι οι συνέπειες “ιδεολογιών” που οδηγούν στον “απανθρωπισμό” και την “εξαγρίωση” και είναι πραγματικά κηρύγματα μίσους εναντίον του ανθρώπου» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τόνισε δε πως η επέτειος του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη είναι ημέρα «μνήμης και διδαχής», μνήμης της ναζιστικής θηριωδίας και των θυμάτων της, αλλά και διδαχής διαρκούς «εγρήγορσης συνείδησης» ενάντια στην επανάληψη τέτοιων εγκλημάτων.

Ο κ. Παυλόπουλος εστίασε ιδιαίτερα στην ανάγκη «υπεράσπισης του κοινωνικού κράτους δικαίου στο πλαίσιο της Ε.Ε.» και στην εξάλειψη των αιτιών, ιδίως των έντονων κοινωνικών ανισοτήτων, που γεννούν τέτοια φαινόμενα. «Εμείς, μάλιστα, οι Ελληνες, που ζήσαμε πρόσφατα μια μεγάλη οικονομική -και όχι μόνο- κρίση, γνωρίζουμε καλά την αξία του κοινωνικού κράτους δικαίου και είμαστε πρόθυμοι να το υπερασπιστούμε έναντι όσων βάλλουν κατά της αναγκαιότητάς του» είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό του ολοκαυτώματος, που είχε ως συνέπεια τη μαρτυρική εξόντωση 147 κατοίκων του Χορτιάτη, μεταξύ αυτών 109 γυναικών και κοριτσιών.

Κατά την άφιξή του στο μνημείο των πεσόντων συνομίλησε με μέλη αντιστασιακών οργανώσεων που βρίσκονταν στο σημείο της εκδήλωσης. Μετά τον χαιρετισμό του κατέθεσε στεφάνι και αποδόθηκαν τιμές στα θύματα του ναζισμού. Νωρίτερα είχε παρευρεθεί στην επιμνημόσυνη δέηση που εψάλη στον Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου στον Χορτιάτη. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων αναχώρησε για τη Μονή της Παναγίας της Χορταΐτισσας.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόνισε: «Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη είναι η ιστορία του τόπου μας. Θα την τιμούμε μέχρι την τελευταία μας ανάσα. Και όταν έρθει αυτή, θα την έχουμε ήδη παραδώσει στα παιδιά μας για να κάνουν το ίδιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα