Μήνυμα (με το «καλημέρα») των δανειστών στον Κυριάκο

Μήνυμα (με το «καλημέρα») των δανειστών στον Κυριάκο09.07.2019Διεθνής Οικονομία

«Κίτρινες» κάρτες για τις καθυστερήσεις στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Καμπανάκι για συμφωνηθέντα και πλεονάσματα

Ρεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο δίνουν στη νέα κυβέρνηση οι δανειστές, φροντίζοντας όμως να ξεκαθαρίσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ο στόχος για μείωση των πλεονασμάτων από το 3,5% δεν είναι διαπραγματεύσιμος. 

Λίγο πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του

οργάνου, τόσο ο επίτροπος Μοσκοβισί όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο επισήμαναν ότι ο στόχος για τα πλεονάσματα είναι μέρος της συμφωνίας του 2018 και διαμήνυσαν ότι ο φετινός Προϋπολογισμός θα κλείσει με ένα δημοσιονομικό άνοιγμα 1,9 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ), γεγονός που ενδεχομένως να απαιτήσει τη λήψη πρόσθετων διορθωτικών μέτρων.

Μετά την αποχαιρετιστήρια συμμετοχή του, ο απερχόμενος αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επέστρεψε στην Ελλάδα φορτωμένος με «κίτρινες» κάρτες σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων στην τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Στην παρούσα φάση, όπως αναγνώρισε ο κ. Σεντένο, πρέπει να δοθεί στη νέα κυβέρνηση ο αναγκαίος χρόνος.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Eurogroup, που θα συνεδριάσει στη Φινλανδία, θα μετριάσουν τις απαιτήσεις τους. Στο τραπέζι θα επανεξεταστούν η διατήρηση του αφορολόγητου, η οποία ελήφθη, όπως τονίζουν οι δανειστές χωρίς να ερωτηθούν, καθώς και τα προεκλογικά μέτρα Τσίπρα, όπως η 13η σύνταξη και οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε Ταμεία και εφορίες.

Το νέο οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα θα πρέπει να πέσει από νωρίς στα βαθιά για να περάσει δύσκολους κάβους, που αφορούν:

• Τον στόχο για τα πλεονάσματα. Η πρόταση της Αθήνας, που προβλέπει μείωση του στόχου από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% για την τριετία 2020-2022 και δέσμευση 5,5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων σε ειδικό λογαριασμό ως εγγύηση για την κάλυψη της διαφοράς, θα πρέπει να εγκριθεί -αν τεθεί τόσο νωρίς από την επόμενη κυβέρνηση- από το Eurogroup.

•Την ανάπτυξη, η οποία, όπως ήδη διαφαίνεται, κινείται σε ρηχά νερά, με αποτέλεσμα να απαιτείται στα επόμενα τρίμηνα να επιτευχθεί αναπτυξιακό άλμα. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό κοντά στο 2,4%, ενώ ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ προβλέπουν ανάπτυξη 2,2% και 2,4% αντίστοιχα για το 2019.

•Το δημόσιο χρέος: Η εξόφληση των ακριβών δανείων, ύψους 3,7 δισ. ευρώ, του ΔΝΤ είναι σημαντική πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης.

Εξάλλου, είναι βέβαιο ότι οι δανειστές θα επιμείνουν στην αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, στις 1.550 απολύσεις «υπεράριθμων» συμβασιούχων στο Δημόσιο, στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, στον τερματισμό της προστασίας της πρώτης κατοικίας, μολονότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα μόλις άρχισε να λειτουργεί, και στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών εις βάρος όσων έχουν «κόκκινα» δάνεια και δεν έχουν εξασφαλίσει κάποια ρύθμιση.

Οι δανειστές παρατηρούν, επίσης, ότι:

•Δεν έχουν ολοκληρωθεί το Περιουσιολόγιο και το Κτηματολόγιο.

•Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φτάνουν στα 80 δισ., βραχυκυκλώνοντας τις τράπεζες.

•Οι οφειλές του Δημοσίου παραμένουν στο ύψος τους.

•Διαπιστώνονται μεγάλες καθυστερήσεις σε όλες τις νευραλγικές ιδιωτικοποιήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα