Μητρόπολη: Ουρά για το προσκύνημα

Άνθρωποι κάθε ηλικίας ήταν εκεί και περίμεναν υπομονετικά να αποτίσουν φόρο τιμής στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας, μπορεί να ήταν ιδιωτική με απόφαση της κυβέρνησης, ωστόσο για τον απλό λαό ήταν ένα αυθόρμητο λαϊκό ξέσπασμα και προσκύνημα. Η «δημοκρατία» βρέθηκε από τις 06.30 στη Μητρόπολη Αθηνών και

κατέγραψε καρέ καρέ μοναδικές στιγμές από ένα ιστορικό γεγονός: της ταφής του τελευταίου βασιλέα της Ελλάδας!

Ωρα 6.30 το πρωί της Δευτέρας. Ανεβαίνοντας την οδό Μητροπόλεως, λίγο προτού φτάσουμε στο ιστορικό μαγαζί του Χυτήρογλου, ο απλός κόσμος ξεπροβάλλει μπροστά μας. Ανθρωποι κάθε ηλικίας είναι εκεί. Αλλοι με ένα κλαδί ελιάς και άλλοι με σημαίες στα χέρια περίμεναν υπομονετικά και συγκινημένοι να αποτίσουν φόρο τιμής στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Εναν άνθρωπο τον οποίο πολλοί ποτέ δεν γνώρισαν ή δεν έζησαν τις μέρες της βασιλείας του. Κάνοντας επιτόπιο ρεπορτάζ, διαπιστώσαμε πως η οργή πολλών από αυτούς που ρωτήσαμε τους έφερε στη Μητρόπολη Αθηνών για το τελευταίο «αντίο» στον τέως βασιλιά. Οργή γιατί ένας πρώην αρχηγός κράτους, ένας χρυσός ολυμπιονίκης, αρχηγός και των τριών σωμάτων Στρατού, δεν τιμάται με κανέναν από τους τίτλους που κατείχε. Ηταν μια κυβερνητική απόφαση μάλλον επιπόλαιη, που θα την κρίνει η Ιστορία.

Τα περισσότερα παράπονα έγιναν φυσικά για το εθιμοτυπικό λαϊκό προσκύνημα και το «δημοσία δαπάνη». Ομως, δεν έλειψαν και τα παράπονα για την ημέρα ταφής. «Θα έπρεπε να γίνει Σάββατο ή Κυριακή αυτό το σημερινό για να έρθει όλη η Ελλάδα να αποτίσει φόρο τιμής» μας λέει ο Γιάννης από τα Τρίκαλα, που ήρθε οδικώς για το τελευταίο «αντίο».

Ανεβαίνοντας προς τη Μητρόπολη Αθηνών συναντάμε παρατεταγμένα όλα τα ειδησεογραφικά ΜΜΕ από όλη την Ευρώπη, που καταγράφουν τις ιστορικές στιγμές από την ταφή του τελευταίου Ελληνα βασιλιά. Είδαμε τηλεοπτικά δίκτυα από την Ισπανία (επτά στο σύνολο), από τη Δανία (τρία στο σύνολο), το πρακτορείο Reuters με κάμερες, φωτογράφους και drones να έχουν «περικυκλώσει» τη Μητρόπολη Αθηνών, είδαμε δύο τηλεοπτικά δίκτυα από τη Σερβία, δύο από τη Ρωσία, δύο τηλεοπτικές κάμερες από τη Γαλλία, εκπρόσωπους από το CNN, ακόμα και από την Ιορδανία, τα Αραβικά Εμιράτα, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο.

Εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι, σε αντίθεση με άλλες κηδείες υψηλών προσώπων, όλοι οι απλοί πολίτες ήθελαν να μιλήσουν στους δημοσιογράφους και τι κατέβασε τόσο κόσμο στους δρόμους σε μια εργάσιμη μέρα. Στις ταράτσες γύρω από τον καθεδρικό ναό αστυνομικοί ακροβολισμένοι επιβλέπουν με κιάλια κάθε κίνηση. Το σημείο θυμίζει «αστακό».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της διακριτικής παρουσίας των αστυνομικών, οι οποίοι φυσικά υπήρχαν παντού, ωστόσο χαμηλόφωνα προσπαθούσαν να βάλουν τάξη στις χιλιάδες των πολιτών, που ήθελαν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά. Η ουρά πάντως του κόσμου για το προσκύνημα καθ’ όλη τη διάρκεια παρέμεινε ακλόνητη στο ίδιο σημείο, φτάνοντας μέχρι και την πλατεία Μοναστηρακίου, ενώ, όπως μας μετέφεραν πολίτες από την Ελευσίνα, η μέση διάρκεια για να προσκυνήσει κάποιος έφτανε τις δυόμισι ώρες.

Λίγο πριν από την εξόδιο ακολουθία έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών και αντιπροσωπία των Μανιατών που φορούσαν παραδοσιακές στολές και κρατούσαν συμβολικά ένα δρεπάνι. «Ηρθαμε από την Αρεόπολη για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον βασιλιά της καρδιάς μας. Στον άνθρωπο που είναι πλέον κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας. Ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να σκεφτεί πολύ καλά προτού κάνει το λάθος να ερμηνεύσει την κηδεία αυτή ως “ιδιωτική”» μας λέει ο βασικός εκπρόσωπος από τους Μανιάτες.

Από τις πιο συνταρακτικές στιγμές ήταν όταν μπροστά από τη Μητρόπολη κατέβηκε η σύζυγος του τέως βασιλιά, Αννα Μαρία. Απ’ άκρου εις άκρον ακούστηκε το σύνθημα «Αννα Μαρία, βασίλισσα για πάντα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητρόπολη, Ουρά,mitropoli, oura