Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας – Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε

«Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας πως «πήραμε αυστηρά, πρωτοφανή μέτρα σε σε συνθήκες ομαλότητας».

Στα μέτρα που έλαβε εγκαίρως η κυβέρνηση για να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε εκτενώς ο πρωθυπουργός, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, συγχαίροντας

παράλληλα την καθολική συνεργασία των πολιτών που τα σεβάστηκαν. «Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως καταθέτει «έναν απολογισμό των πρώτων 30 ημερών της μάχης κατά της πανδημίας και έναν σχεδιασμό για το άμεσο μέλλον». «Ο Απρίλιος ίσως αποδειχτεί κρίσιμος και καθοριστικός για το μέλλον. Όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχεία, πάνω από όλα ενότητητα ακαι αλληλεγγύη» επανέλαβε και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα ήμασταν μπροστά από τις εξελίξεις. Πολύ νωρίς διαχωρίστηκαν νοσοκομεία, έκλεισαν σχολεία  και καταστήματα. Πήραμε την πρωτοβουλία να ακυρώσουμε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα με στη στήριξη του Δημάρχου, ο οποίος προέρχεται από το ΚΚΕ, προτού υπάρξει το πρώτο κρούσμα».

«Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην απειλή. Θα επιμείνω στη δημοκρατική λειτουργία. Όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες. Ο ιός της παραπλάνησης είναι εξίσου επικίνδυνος. Ο δικός μας δρόμος ειναι ο δρόμος της αλήθειας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, διαμηνύοντας ότι «η υγειονομική κρίση είναι παγκόσμια, η αντιμετώπισή της είναι κυρίως εθνική». Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μια ουδέτερη χρονικά στιγμή, γιατί στον Έβρο δοκιμαζόταν η αντοχή των ευρωπαϊκών συνόρων». 

«Φαίνεται να έχουμε αποφύγει τις τραυματικές εμπειρίες Ιταλίας, Ισπανίας, ΗΠΑ κ.α. Όχι χωρίς μεγάλο κόστος. Πήραμε αυστηρά μέτρα, πρωτόγνωρα σε συνθήκες ομαλότητας. Η κοινωνία στη μεγάλη της πλειοψηφία τα στήριξε», επισήμανε και συμπλήρωσε: «Αντιλαμβάνομαι την κόπωση των πολιτών. Όμως η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αφοσίωση. Ο Απρίλιος θα είναι κρίσιμος, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε».

Αναφερόμενος στην προμήθεια υγειονομικού υλικού, ανέφερε ότι «κινηθήκαμε και εξακολουθούμε να κινούμαστε ταχύτατα στην προμήθεια υγειονομικού υλικού. Όλες οι χώρες αυτή τη στιγμή διεκδικούν αυτά τα υλικά. Καθημερινά εξασφαλίζουμε το υγειονομικό προσωπικό, τις δυνάμεις ασφαλείας και τη Βοήθεια στο Σπίτι με προστατευτικό υλικό». «Συγχαίρω όλους τους φορείς και τα ιδρύματα για τις δωρεές τους. Θα ήταν καλό να βρεθούν κι άλλοι μιμητές. Όλοι κρίνονται, παρόντες και απόντες», είπε ακόμα.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα πακέτα μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. «Πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης είναι οι Έλληνες που πρέπει να παραμείνουν υγιείς αλλά και όρθιοι ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν όλα αυτά που γκρεμίζει η πανδημία. Και με επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ξαναβάλουν μπρος τη μηχανή της ανάπτυξης. Γι’ αυτό και μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ», είπε.

«Οι απολύσεις έχουν απαγορευθεί και οι εργαζόμενοι λαμβάνουν μια αποζημίωση 800 ευρώ και διατηρούν όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Το επίδομα των 800 ευρώ αφορά 1.800.000 μισθωτούς. Κανείς δεν θα χάσει το δώρο Πάσχα», επισήμανε και επανέλαβε πως «μέχρι τις 10 Απριλίου μία παροχή ηθικής αναγνώρισης θα καταβληθεί στους αγωνιστές της πρώτης γραμμής. Έτσι η κυβέρνηση τιμά την εξαιρετική κοινωνική προσφορά τους. Θα το πάρουν 108.000 γιατροί και νοσηελευτές και στελέχη του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας.

«Τα μέτρα που ανακοινώσαμε έχουν κόστος, αλλά εξασφαλίσαμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να τα διαθέσουμε», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «πετύχαμε το προφανές, αυτό που διεκδικούσαν όλα τα άλλα κράτη, μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ενταχθήκαμε κι εμείς στο νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής χαλάρωσης. Πετύχαμε χαλάρωση στους κανόνες που αφορούν τις ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις. Αύριο ανακοινένεται από την Κομισιόν το νέο πλαίσιο ευελιξίας στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ που ενσωματώνει σχεδόν όλες τις απαιτήσεις μας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «όλα αυτά [τα μέχρι σήμερα μέτρα] απαντούν στα προβλήματα του χθες αλλά δεν αρκούν για τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Η διαχείριση της κρίσης πρέπει να είναι μόνιμη και διαχρονική».

«Η Ελλάδα εισηγήθηκε μαζί με άλλες οκτώ χώρες την ανάγκη ευρωπαϊκής δράσης. Σε αυτή την κρίση δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, δεν υπάρχει ηθικό μέτρο. Η κρίση χτυπά όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, χρειαζόμαστε κοινές πρωτοβουλίες», σημείωσε.

«Κανένα κυβερνητικό μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν το αγκαλιάσουν οι πολίτες και δεν το μετουσιώσουν σε καθημερινή πράξη. Είμαι οπαδός της συναίνεσης και της πολιτικής ωριμότητας και πιστεύω στη δημοκρατία της πειθούς και συγχαίρω τους πολλούς. Επιμένω να ασκώ σκληρή κριτική στους λιγοστούς. Καλώ και πάλι τους πολίτες να ακολουθήσουν τους κανόνες που έκαναν την Ελλάδα θετικό παράδειγμα. Το Πάσχα της αγάπης να γίνει Πάσχα της ευθύνης και της ζωής. Έχουμε και άλλα βέλη στην φαρέτρα μας αλλά δεν θέλουμε να αναγκαστούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Ας μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι για να γίνουμε μέρος της λύσης. Έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα μας. Στο χέρι όλων μας είναι να μην χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ακούω με προσοχή τις παρατηρήσεις του κ. Ξανθού για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί είναι αυτές που έχουν διατεθεί δωρεάν. Αυτό που δεν ανέχομαι είναι προειδοποιήσεις του στιλ “θα λογαριαστούμε”. Δεν θα λογαριαστώ με κανέναν αλλά θα δώσω λογαριασμό σε όλους. Ας προσέχουν τι ζητούν κάποιοι σήμερα, γιατί μπορεί να στέλνουν την Ελλάδα σε ένα νέο μνημόνιο. Κάποιοι έσπευσαν να δώσουν ιδεολογικό χρώμα στην πανδημία. Αυτές τις στιγμές η μόνη ιδεολογία είναι η προφύλαξη της δημόσιας υγείας».

«Τα όπλα που σήμερα επιστρατεύουμε στην πρώτη γραμμή δεν θα σιγήσουν την επόμενη μέρα. Τα εργαλεία που αναπτύσσουμε θα γίνουν τα μέσα για την ανοικοδόμηση του αύριο π.χ. http://gov.gr, άυλες συνταγογραφήσεις. Οι παρεμβάσεις που έγιναν στην εργατική νομοθεσία αφορούν μόνο την περίοδο της κρίσης», πρόσθεσε.

«Στην κρίση αυτή δεν στηρίζουμε απλά το δημόσιο σύστημα υγείας, το προετοιμάζουμε για την επόμενη μέρα. Θα βγούμε κερδισμένοι, έχοντας στο προσκήνιο τα πρόσωπα της άξιας, φιλότιμης Ελλάδος. Θα βγούμε έχοντας εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος, τον πατριωτισμό της ευθύνης. Αποφασίζουμε να αρθούμε πάνω από τις δυνάμεις μας και να υπερβούμε το προσωπικό μας μέσο όρο για να τον πάμε ακόμα ψηλότερα. Μένουμε σπίτι σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι που επιλέγουν να είναι πολιορκημένοι για να είναι ελεύθεροι», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δείτε την παρέμβαση του πρωθυπουργού:

The post Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας – Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε appeared first on ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα