Μνήμες από το 2008, παρουσία Καραμανλή!

Μνήμες από το 2008, παρουσία Καραμανλή!11.01.2019Πρόσωπα

Οι χειρισμοί του Σκοπιανού στο Βουκουρέστι στο βιβλίο του Νίκου Στέφου

Μνήμες από το 2008 και την ιστορική σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, στην οποία απετράπη η είσοδος των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία, ξύπνησαν στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Στέφου με τον τίτλο «Ωρα Ελλάδος... Βουκουρέστι».

Παρουσία του πρώην

πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και του πρώην υπουργού Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη φωτίστηκαν διά του συγγράμματος άγνωστες πλευρές, αποκαλύφθηκαν μυστικές συναντήσεις και παρασκήνια για το τι πραγματικά συνέβη τότε, πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, που ήταν εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ εκείνη την περίοδο, τόνισε ότι «το «Βουκουρέστι απέδειξε ότι όταν η Ελλάδα και η πολιτική της ηγεσία, με γνώση, ορθή εκτίμηση των δεδομένων και σκληρή διπλωματική δουλειά, ορίζει κόκκινες γραμμές, τις εννοεί». Παρών και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, που ανέφερε ότι «υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι ζεις την Ιστορία όταν δημιουργείται, και μια τέτοια ήταν το Βουκουρέστι. Ο Καραμανλής είχε ξεκάθαρη θέση για το πώς ένας ηγέτης πρέπει να αντιμετωπίζει τα μεγάλα θέματα.

Στο αεροπλάνο μού εμπιστεύτηκε πως όταν πρέπει να πάρεις μεγάλες αποφάσεις για το έθνος, πρέπει να θυμάσαι πως κρίνεσαι όχι μόνο από τους πολίτες, αλλά και από τα φαντάσματα των ηρώων και προγόνων μας». Από την πλευρά της, η πρώην υπουργός Σοφία Βούλτεψη, αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για την επίλυση του ζητήματος την τελευταία 30ετία, υπογράμμισε ότι το βιβλίο δίνει απαντήσεις στη σημερινή προπαγάνδα, όπως αυτή παρουσιάζεται από την κυβέρνηση. Εκανε λόγο για «ιδιοφυή στρατηγική, που ο Κώστας Καραμανλής χάραξε και έθεσε σε εφαρμογή ο ίδιος ως πρωθυπουργός, και πρώτα ο Μολυβιάτης και μετά η Ντόρα ως υπουργοί των Εξωτερικών: Κρατάς ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους, δέχεσαι διάφορες προτάσεις ως βάση συζήτησης και αποδεικνύεις τελικά πως η αδιαλλαξία βρίσκεται στην άλλη πλευρά».

Τέλος, ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς είπε: «Πολλά θα είχε κερδίσει η κυβέρνηση, κυρίως δε οι υπερόπτες και προπετείς υπουργοί, επικριτές όλων των προκατόχων τους, αν έκαναν τον κόπο, έστω για μία ώρα, να ρωτήσουν για τους χειρισμούς στο Μακεδονικό πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Keywords
Τυχαία Θέματα