Μνήμες «ξεχωριστής μέρας»

Μνήμες «ξεχωριστής μέρας»08.12.2017Τέχνες

Ο ηθοποιός Σταύρος Ζαλμάς μιλά για την παράσταση που είναι βασισμένη στην πολυβραβευμένη ταινία του Ετορε Σκόλα

Ρεπορτάζ
Ελένη Σκάρπου

Εως χθες αποτελούσε απλά μια ταινία-ορόσημο, που είχε τη σφραγίδα του Ετορε Σκόλα και μνήμες από Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και Σοφία Λόρεν. Η πολυβραβευμένη ταινία «Μια ξεχωριστή μέρα» κάνει πρεμιέρα, ως παράσταση πλέον, απόψε, στο θέατρο Αυλαία, σε θεατρική διασκευή του Αλέξανδρου Ρήγα και σκηνοθεσία της

Ασπας Καλλιάνη, και θα διαρκέσει έως τις 17 Δεκεμβρίου.

Εδώ ο Γκαμπριέλε (Σταύρος Ζαλμάς) διώκεται από το καθεστώς της Ιταλίας του 1938 και έως τη δύση του ηλίου θα τον μεταφέρουν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Αντονιέτα (Δήμητρα Ματσούκα), πιστή έως σήμερα στο καθεστώς, τον συναντάει χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τις «ανατρεπτικές» αντιλήψεις του. Οι ώρες που θα περάσουν μαζί θα συνταράξουν τα πιστεύω της σε σχέση με τον κόσμο και κυρίως τη σχέση με τον ίδιο της τον εαυτό. «Ο Γκαμπριέλε είναι ένας άνθρωπος πολιτισμένος, δημοκρατικός, σκεπτόμενος και πολύ ευαίσθητος. Ανήκοντας και ο ίδιος στη διαφορετικότητα, δεν αντέχει πια τη βία, τη μισαλλοδοξία, το μίσος για το διαφορετικό και την υποκρισία του καθεστώτος.

Εχει εκδιωχθεί από τη δουλειά του ως εκφωνητής στο εθνικό ραδιόφωνο της Ιταλίας. Το βράδυ που περιμένει να τον συλλάβουν η Αντονιέτα εισβάλλει στο σπίτι του αλλόφρων για να πιάσει το πουλί που της έχει φύγει από το κλουβί και έχει κάτσει στο περβάζι του Γκαμπριέλε.

Αυτή η συνάντηση δύο ανθρώπων από διαφορετικούς κόσμους είναι καρμική. Εκείνη, μια γυναίκα λαϊκή, πολύ όμορφη και παντρεμένη με έναν φαλλοκράτη, έχει χάσει τον εαυτό της και προσπαθεί να αναθρέψει έξι παιδιά, υπηρετώντας αυτόν τον σύζυγο, έχοντας ενοχές που είναι αμόρφωτη και κουβαλώντας μέσα της πολλούς φόβους». Κάπως έτσι περιγράφει ο Σταύρος Ζαλμάς τη συγκεκριμένη παράσταση, που φέρει στις πλάτες της ήδη από τον κινηματογράφο αξιώσεις και διακρίσεις. Ο δικός του ρόλος είναι καταλυτικός επί σκηνής και ανατρεπτικός για ακόμη μία φορά.



«Προσπαθώ συχνά να αλλάζω την εικόνα, να παίζω διαφορετικά πράγματα για να μη λιμνάζω στα ίδια και τα ίδια και ο κόσμος να παίρνει νέες εικόνες από μένα. Είναι πολύ ενδιαφέρον για έναν άνθρωπο που ασχολείται με την τέχνη της υποκριτικής να χτίζει κάθε φορές καινούργιες οντότητες.

Είμαι ο μέντορας της Αντονιέτας. Θα περάσουμε τη μέρα μαζί και θα με ερωτευτεί. Θα είναι μια μέρα με τσακωμούς, τρυφερότητα και αισθησιασμό. Θα καταφέρω να της δείξω ότι έχει δικαίωμα στη χαρά, στην παιδικότητα, στο παιχνίδι. Θα της μάθω ότι έχει δικαίωμα στην ελευθερία» επισημαίνει ο γνωστός ηθοποιός και εμείς θα ανακουφιστούμε μαζί με την Αντονιέτα, γιατί παρόλο που το βράδυ εκείνης της ξεχωριστής μέρας θα επιστρέψει στο σπίτι της και στην ίδια, παλιά συνθήκη, μέσα της θα έχει λυτρωθεί, θα αισθάνεται ολοκληρωμένη και ελεύθερη, θα αισθάνεται αγάπη για τον εαυτό της.

«Η αίσθηση του αρχέγονου δικαίου»

«Αυτό το έργο μιλάει για όλα αυτά που θα θέλαμε να μιλήσουμε σήμερα. Γιατί σε κάθε εποχή που η ζωή γίνεται απάνθρωπη, τα ολοκληρωτικά καθεστώτα ελλοχεύουν και εμφανίζουν το πρόσωπό τους. Οι κοινωνίες, όταν δεν περνούν καλά, στρέφονται στη βία. Δεν είναι απλά μια διαφωνία απέναντι στην άποψη και τη διαφορετικότητα του άλλου, είναι βία απέναντί του. Ας μη γελιόμαστε, προοδεύουμε μεν, αλλά σε κοινωνίες που μοιάζουν με τη δική μας, η γυναίκα παραμένει ακόμη πολύ αδικημένη.

Ο σεξισμός είναι έντονος, όπως και η υποτίμηση της ικανότητας και των δυνατοτήτων της γυναίκας. Θεωρούμε εκ των προτέρων ότι δεν πρέπει να απαιτεί πράγματα, ότι δεν πρέπει να διεκδικεί. Αυτά όλα έρχονται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις που γίνονται από το κράτος, την κοινωνία και τους νομοθέτες» υπογραμμίζει ο Σταύρος Ζαλμάς, που αναγνωρίζει την έμφυτη τάση του υπέρ των αδυνάτων.

«Εχω αυξημένη την αίσθηση του αρχέγονου δικαίου, να μην κάνεις δηλαδή στους άλλους αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν. Αυτό με κάνει να επαναστατώ πολύ έντονα μέσα μου» καταλήγει ο ίδιος και επιμένει ότι το θεατρόφιλο κοινό στις μέρες μας έχει ανάγκη από κάτι τρυφερό, που θα το συγκινήσει και θα το ταξιδέψει σε ευαίσθητες «περιοχές», ώστε να επικοινωνήσει ουσιαστικά με τον εαυτό του.

•INFO: Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15, Κυριακή στις 20.00, Δευτέρα στις 20.00

Keywords
Τυχαία Θέματα