Μοιραίοι και άβουλοι απέναντι στον εφιάλτη της πανδημίας!

Το γερμανικό τείχος στο κορονο-ομόλογο και κατά το χθεσινό Eurogroup επέτεινε την εικόνα διάλυσης στο ευρωοικοδόμημα

Kατώτεροι των περιστάσεων αποδείχτηκαν ακόμη μία φορά οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, που κονταροχτυπήθηκαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες για το αν πρέπει να στηριχτεί η ευρωπαϊκή οικονομία απέναντι στον κορονοϊό με το λεγόμενο κορονο-ομόλογο ή με ευρωπαϊκά δάνεια και μνημόνια, όπως επιθυμεί η Γερμανία.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup διακόπηκε για λίγες ώρες επειδή υπήρξαν πολλά αδιέξοδα

στις διαπραγματεύσεις βόρειων και νότιων χωρών που παρέμεναν ανυποχώρητες στις θέσεις τους. Έτσι, δεν υπήρξε ομοφωνία ούτε για το ύψος του ποσού ούτε για το ευρωομόλογο που ζητούν επίμονα η Ιταλία και η Ισπανία με τη στήριξη άλλων επτά χωρών (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας).

Η Ισπανία μάλιστα έκανε και ένα βήμα πίσω από το κορονο-ομόλογο. Πρότεινε να δημιουργηθεί ένα Οχημα Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vehicle), ένα ταμείο για τον κορονοϊό, το οποίο θα εκδώσει χρέος (ομόλογα) με εγγυήσεις τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τα έσοδα από τον ψηφιακό φόρο. Στη συνέχεια θα αναλάβει δράση η ΕΚΤ, η οποία θα μπορεί να μοχλεύσει το ποσό αυτό επί δέκα. Η ΕΚΤ, δηλαδή, θα είναι το εργαστήριο που θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη πυρός αυτού του ταμείου.

Πρόκειται για ένα κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο, πράγμα που σημαίνει ότι τα δανεικά δεν θα επιβαρύνουν μεμονωμένα χώρες. Στην ουσία δίνει το επιχείρημα τόσο στους Ιταλούς όσο και στους Γερμανούς πολιτικούς να παρουσιάσουν τη λύση αυτή στους ψηφοφόρους τους χωρίς ισχυρές αντιδράσεις. Οι πληροφορίες λένε ότι η Ρώμη προβάλλει αντιστάσεις, καθώς θα προτιμούσε ξεκάθαρη λύση με κορονο-ομόλογο.

Ο ευρωπαϊκός Βορράς, με προεξάρχουσες τη Γερμανία και την Ολλανδία, επέμενε στη χρήση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με τη μορφή δανείων και συνοδευόμενα από μνημόνια για την αποπληρωμή.

Ειδικότερα, η Γερμανία μαζί με τους στενούς συμμάχους της Ολλανδία και Αυστρία έβαλε πάνω στο τραπέζι την εξής πρόταση: Όσες χώρες πάρουν προληπτικές πιστωτικές γραμμές με χαλαρά κριτήρια χρηματοδότησης, όταν επιστρέψουν στην κανονικότητα οι οικονομίες τους να προχωρήσουν σε αποπληρωμή αυτών των χρημάτων σε μνημονιακούς όρους. Οι όροι θα αποκρυσταλλωθούν μετά το πέρας της κρίσης.

Για… μνημόνιο

Κατ’ ουσίαν το μπλοκ Γερμανίας, Ολλανδίας και Αυστρίας ζητεί να επιβληθούν μνημονιακές προδιαγραφές, όταν περάσει η κρίση του κορονοϊού, εξέλιξη που προκάλεσε την αντίδραση χωρών όπως η Ιταλία, η Ισπανία και πιο ήπια η Γαλλία. Εμπλοκή υπήρξε και με τη συμβιβαστική πρόταση των Γάλλων για τη σύσταση ειδικού ταμείου χρηματοδότησης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο από την πλευρά του επέμενε στη γνωστή ξαναζεσταμένη συνταγή. Τα δάνεια 200 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), που συνδέονται όμως με κάποιας μορφής όρους (conditionality), από εγγυήσεις της Κομισιόν για την ανεργία ύψους 100 δισ. ευρώ και με δάνεια ύψους 200.000.000 ευρώ από την ΕΤΕπ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Μέχρι χθες τα μεσάνυχτα το θρίλερ συνεχιζόταν…

Πηγή: Μοιραίοι και άβουλοι απέναντι στον εφιάλτη της πανδημίας! - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα