«Μοντέλο Creta Farms» και για άλλες επιχειρήσεις!

«Μοντέλο Creta Farms» και για άλλες επιχειρήσεις!26.07.2019Επιχειρήσεις

Τα γρήγορα αντανακλαστικά Γεωργιάδη, η επιτυχής μεσολάβησή του και η... απειλή «θέλετε να πάτε φυλακή;»

Από τον
Φώτη Κόλλια

Γρήγορα αντανακλαστικά, αλλά και τον δρόμο για ένα νέο μοντέλο διάσωσης δεκάδων προβληματικών ελληνικών εταιριών, οι οποίες βρίσκονται προ του λουκέτου για λόγους που δεν συνδέονται με τις παραγωγικές τους δυνατότητες, αλλά με οικογενειακές διαμάχες, κόντρες με τις τράπεζες ή άλλες παρενέργειες της πολυετούς κρίσης, έδειξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης στην περίπτωση της Creta Farms.

Η παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη, όπως υποστηρίζουν πρόσωπα που παρακολουθούν στενά το σίριαλ με τον οικογενειακό εμφύλιο στην κρητική βιομηχανία τροφίμων, υπήρξε αποφασιστική.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια των ξεχωριστών ραντεβού με τους αδερφούς Κώστα και Μάνο Δομαζάκη, βασικούς μετόχους της Creta Farms, ακούστηκε από το γραφείο του υπουργού το εξής: «Εχετε σκεφτεί ότι μπορεί να πάτε φυλακή;».

Η ερώτηση απευθυνόταν σε έναν από τους αδερφούς Δομαζάκη, ο οποίος πήγε μεν στο ραντεβού με τον υπουργό αλλά εξερράγη όταν του ζητήθηκε να υπογράψει το μνημόνιο (MoU) με τις τράπεζες.

Πιέσεις

Ο κ. Γεωργιάδης είδε ξεχωριστά τις δύο πλευρές που μάχονται για τον έλεγχο της Creta Farms με αποτέλεσμα να οδηγήσουν την επιχείρηση στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πίεσε και τους δύο ώστε να υπογράψουν το MoU.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι αφού έφυγαν οι αδερφοί Δομαζάκη (είχαν συμφωνήσει πως θα υπογράψουν από το MoU) και πήγαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών στο γραφείο του υπουργού, εκφράστηκαν αντιρρήσεις από συγκεκριμένη τράπεζα!

Η υπογραφή

Γιατί εξέφρασε αντιρρήσεις η τράπεζα αφού το μνημόνιο δεν είναι ούτως ή άλλως τόσο δεσμευτικό για την πλευρά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων; Επειδή φαίνεται ότι είχε συμφωνήσει ώστε να στηρίξει την πώληση της Creta Farms σε ενδιαφερόμενο επενδυτή από την Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη τράπεζα πήγε τελευταία να υπογράψει το MoU και αφού οι συνεργάτες του υπουργού είχαν γίνει μάρτυρες διάφορων σκηνών με έναν από τους δύο αδερφούς Δομαζάκη που φώναζε πως «εγώ δεν υπογράφω!».

Τελικά υπέγραψε. Τώρα οι πληροφορίες φέρουν δύο ή τρεις υποψήφιους επενδυτές να ενδιαφέρονται για την εξαγορά της Creta Farms, ενός από τα πιο γνωστά ονόματα (brands) στην ελληνική αγορά τροφίμων.

Στην αγορά επισημαίνουν ότι η παρέμβαση του Αδ. Γεωργιάδη «έδειξε πως αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος του κράτους σε μια ανοικτή οικονομία.Δεν μπορεί να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο όταν απειλούνται εκατοντάδες θέσεις εργασίας (σ.σ.: περίπου 800 στην περίπτωση της Creta Farms), ενώ κινδυνεύουν με πρόσθετες επιβαρύνσεις οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Προσθέτουν ότι χωρίς την παρέμβαση του υπουργού, η Creta Farms θα είχε κλείσει μέσα στην εβδομάδα εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας και της αδυναμίας να διαθέσει προϊόντα στους πελάτες της.

Τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν ότι την πρόταση ώστε να επιλεγούν 150-200 εμβληματικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κρίσης, αλλά μπορούν να διασωθούν γιατί έχουν προϊόντα με σοβαρό αποτύπωμα στην αγορά ή εξαγωγικές δυνατότητες, είχε κάνει εδώ και πολλά χρόνια ένας γνωστός διεθνής οίκος.

Και δεν την είχε κάνει μόνο για να μη χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες από τις οποίες σε περιοχές με σοβαρά προβλήματα ανεργίας, ειδικά στην περιφέρεια.

Η πρόταση είχε γίνει στο πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες με τα «κόκκινα» δάνεια.

Η πρόταση φυσικά δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα οι Ελληνες φορολογούμενοι να έχουν γίνει μάρτυρες ατέρμονων διαδικασιών πώλησης προβληματικών εταιριών από τις τράπεζες, χωρίς ουσιαστική πολιτική στήριξη.

Γιατί χρειάζεται η πολιτική στήριξη; Για να αντιμετωπιστούν προβλήματα γραφειοκρατικά (π.χ., με αδειοδοτήσεις), φορολογικά, ακόμα και ζητήματα ανταγωνιστών που δεν επιθυμούν με κανέναν τρόπο να διασωθούν κάποιες επιχειρήσεις.

Ενα τέτοιο παράδειγμα, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, είναι η Forthnet, η οποία εδώ και χρόνια βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ενώ οι τράπεζες προωθούν διαδικασία πώλησης που δεν τελειώνει ποτέ! Αντίστοιχα παραδείγματα μπορούν να εντοπιστούν και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους.

«Διπλωματία»

Ο σχετικός κατάλογος είναι πολύ μακρύς, πράγμα που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «το μοντέλο της Creta Farms πήγε καλά και θέλουμε να το εφαρμόσουμε γενικώς».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «θέλω να ξέρουν πως θα παρεμβαίνουμε και δεν θα αφήσουμε κανέναν στη μοίρα του».

Οπως εξήγησε, ρόλος της Πολιτείας δεν είναι να εμπλέκεται στις λεπτομέρειες ενός σχεδίου αναδιάρθωσης μιας εταιρίας, που εξετάζονται από τις τράπεζες και υποψήφιους επενδυτές.

«Εγώ μπαίνω στο διπλωματικό κομμάτι για να προχωρήσουν οι διαδικασίες» είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα