Μουσική βραδιά για την ένταξη της Σπιναλόγκας στην UNESCO

Μουσική βραδιά για την ένταξη της Σπιναλόγκας στην UNESCO27.06.2018Τέχνες

Η Σπιναλόγκα ρίχνεται στη μάχη για την ένταξή της στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με ένα εμπνευσμένο μουσικό έργο που θα παρουσιαστεί στο «νησί των λεπρών».

Στις 18 Ιουλίου, ο γνωστός συνθέτης Νίκος Ξυδάκης, στον οποίο ανατέθηκε από τον Δήμο Αγίου Νικολάου η δημιουργία ενός νέου μελωδικού έργου, σε συνεργασία

με τον ποιητή Διονύση Καψάλη θα παρουσιάσει στη Σπιναλόγκα την πρωτότυπη δημιουργία του με τίτλο «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα», που είναι βασισμένη στον δημώδη λόγο του μεγάλου κρητικού ποιήματος «Απόκοπος» του Μπεγαρδή (16ος αιώνας).

Στη σύνθεση περιγράφεται η ονειρική κάθοδος στον άλλον κόσμο, συνδυάζοντάς τη με στοιχεία από τον Ορφέα και την Ευρυδίκη και από την αυτοβιογραφία του Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη, μιας μεγάλης φυσιογνωμίας που σφράγισε με τη ζωή και τη δράση της τον αγώνα των χανσενικών. Η αφήγηση εναλλάσσεται με λυρικά και οργανικά ιντερμέδια, με τραγούδια από τον Θοδωρή Βουτσικάκη και τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη.

Στη συναυλία συμπράττει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, ενώ το εγχείρημα θα ηχογραφηθεί, προκειμένου να περιληφθεί ψηφιακά στον φάκελο της υποψηφιότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα