Μουσικό πέπλο σε δύο βουβά φιλμ-ορόσημα

Μουσικό πέπλο σε δύο βουβά φιλμ-ορόσημα05.07.2018Τέχνες

Οι ταινίες «Αστέρω» και «Δάφνις και Χλόη» προβάλλονται στο Ηρώδειο στις 14 Ιουλίου υπό τους ήχους μελωδιών του Φ. Τσαλαχούρη

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Οι ταινίες «Αστέρω» και «Δάφνις και Χλόη», δύο αριστουργήματα του ελληνικού βωβού κινηματογράφου, θα «ντυθούν» με το μουσικό πέπλο των συνθέσεων του Φίλιππου Τσαλαχούρη (φωτό). Στις 14 Ιουλίου στο Ηρώδειο

η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβάλει σε μια ξεχωριστή βραδιά τις αποκατεστημένες κόπιες των δύο ταινιών, υπό τους ήχους των μελωδιών του γνωστού δημιουργού.

Μάλιστα, όπως τονίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο κινηματογραφικός οργανισμός, το έργο της αποκατάστασης των ταινιών ήταν ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Ιδίως για την ταινία «Δάφνις και Χλόη», την πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Ορέστη Λάσκου και την πρώτη ταινία με γυμνό στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, το έργο της συντήρησης έγινε με τη «συνεργασία» του ίδιου του σκηνοθέτη.



Τα πρωτότυπα αρνητικά της βωβής ταινίας είχαν καεί και από τα σκόρπια φιλμ που είχαν διασωθεί ο Λάσκος έφτιαξε την περίοδο της Κατοχής (1942) ένα ενδιάμεσο αρνητικό με καινούργιο μοντάζ, από το οποίο τύπωνε κόπιες ομιλούσες.
Στην κατοχή της Ταινιοθήκης βρίσκονταν δύο από αυτές τις ομιλούσες κόπιες, η μία με αγγλικούς υπότιτλους, τις οποίες ο Λάσκος είχε παραχωρήσει στην αείμνηστη Αγλαΐα Μητροπούλου, ιδρύτρια της Ταινιοθήκης και μητέρα της Μαρίας Κομνηνού (σημερινής προέδρου του ιδρύματος). Ωστόσο, η Ταινιοθήκη θεώρησε σημαντικό να διασώσει και να αποκαταστήσει την πρωτότυπη βωβή εκδοχή της ταινίας.

Οπως δήλωσε ο κ. Τσαλαχούρης, η σύνθεση της πρωτότυπης μουσικής για το συγκεκριμένο φιλμ ολοκληρώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ για την «Αστέρω» έχει γραφτεί από το 2008.
Υπενθυμίζεται ότι η «Αστέρω» του Δημήτρη Γαζιάδη σε σενάριο του Ορέστη Λάσκου βασίζεται σε ένα κείμενο του Παύλου Νιρβάνα και περιγράφει την ιστορία αγάπης της βοσκοπούλας Αστέρως (Αλίκη Θεοδωρίδου) με τον Θύμιο (Κώστας Μουσούρης). Η αποκατάσταση της ταινίας βασίστηκε στην κόπια με γαλλικούς μεσότιτλους που ανακαλύφθηκε στη Γαλλική Ταινιοθήκη το 2003.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε ακόμη ότι αρχίζει και η ενεργοποίηση του Β’ Τμήματος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, δηλαδή του Μουσείου Κινηματογράφου, μέσα από διάφορες ενδιαφέρουσες δράσεις, ενώ μέσα στο 2018 έχουν προγραμματιστεί το αφιέρωμα στον Παζολίνι (12-19/09) αλλά και το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου (18-28/10) που επιστρέφει έπειτα από τρία χρόνια απουσίας. Τέλος, έγινε γνωστό ότι η Ταινιοθήκη της Ελλάδος ενισχύεται οικονομικά με 750.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα