Μύδροι των πολιτικών αρχηγών για τα εγκλήματα της Μέρκελ

Μύδροι των πολιτικών αρχηγών για τα εγκλήματα της Μέρκελ28.03.2020ΝΔ

Κυριάκος: Κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία τού χθες. Τσίπρας: Εχουν εμμονή με το μοντέλο της λιτότητας

Η Θέση μας: Διαλύστε επιτέλους το γερμανικό «μαντρί»

Μαζική αποδοκιμασία εξακολουθεί να προκαλεί στην Ελλάδα το τείχος που ύψωσαν την Πέμπτη η Γερμανία και η δορυφόρος της Ολλανδία στην αποτυχημένη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ματαιώνοντας

την έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση των δεινών συνεπειών του κορονοϊού. 

Η εξωφρενικά ιδιοτελής στάση του Βερολίνου βοηθά πάντως ακόμα και τους τελευταίους καλοπροαίρετους να παραδεχτούν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια υπαρξιακή απειλή που ρίχνει τον σπόρο της διάλυσης στην παραπαίουσα Ενωση.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα καυτηρίασε την αρνητική στάση της Γερμανίας με πρώτον τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε «κατώτερη των περιστάσεων» τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ σε αιχμηρή ανάρτησή του στο facebook παρατήρησε: «Εδώ δεν υπάρχουν “καλοί” και “κακοί” ούτε υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Ολοι δεχόμαστε την ίδια απειλή, βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Το 2020 δεν είναι 2010…».

«Δυστυχώς, ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία τού χθες. Αυτά δεν αρκούν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Και ο ESM δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τέτοιες πρωτόγνωρες κρίσεις.

Η συζήτηση για τα Ευρωομόλογα Ειδικού Σκοπού (coronabonds) θα ανοίξει αργά ή γρήγορα. Ομως, η Ευρώπη οφείλει να μη βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις. Οι δηλώσεις περί κοινοτικής αλληλεγγύης θα ακούγονται τότε χωρίς περιεχόμενο, ενώ η αδράνειά μας θα προσφέρει έδαφος στους κάθε είδους εχθρούς της ευρωπαϊκής ιδέας. Και όμως, αυτή μπορεί και πρέπει να ανανεωθεί μέσα από αυτήν την περιπέτεια. Και να αναδειχθεί με μια νέα δυναμική και ακτινοβολία όταν αυτή ξεπεραστεί» ήταν η προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε οξύτερους τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επικαλούμενος τον οικονομολόγο Τζον Μέιναρντ Κέινς υπενθύμισε ότι «η δυσκολία δεν έγκειται στην ανάπτυξη νέων ιδεών, αλλά στο πώς θα αφήσουμε πίσω μας τις παλιές», στηλίτευσε τη Γερμανία ότι «ακόμα και στις σημερινές τραγικές στιγμές για την ανθρωπότητα επιμένει εμμονικά στο μοντέλο της λιτότητας που εγκλώβισε την Ευρώπη στην κρίση».

Κάλεσε δε την ευρωπαϊκή ηγεσία να… διαλέξει: «Είτε θα αφήσει πίσω της τις καταστροφικές αυτές πολιτικές, ώστε να προστατεύσει τους λαούς της, είτε θα καταδικάσει την Ε.Ε. σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση που θα υπονομεύσει όχι μόνο τις θυσίες των λαών της αλλά και την ίδια της την ύπαρξη». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από την άλλη παρομοίασε την παρούσα κατάσταση στην Ευρώπη με αυτή πριν από την άνοδο του ναζισμού.

Να μην υποστείλει τη σημαία συνέστησε στον πρωθυπουργό η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά προβλέποντας δυσοίωνα: «Χωρίς αυτό το ομόλογο η Ευρώπη θα μπει σε πολύ άσχημα μονοπάτια. Τολμώ να πω ότι θα θέσει το μέλλον της σε πολύ μεγάλο κίνδυνο». Ιδιαίτερα σκληρή όμως ήταν και η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης. Ο πρόεδρος του Κινήματος Κυριάκος Βελόπουλος διερωτήθηκε «αυτήν την απάνθρωπη, γερμανική Ευρώπη θέλουμε;» σπεύδοντας να υπογραμμίσει: «Απορούμε και με την κυβέρνηση της Ν.Δ., που δεν βάζει βέτο και περιμένει από άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Γιατί ο παραλογισμός της Γερμανίας να νοιάζεται μόνο για τον εαυτό της είναι φίδι στον κόρφο των Ευρωπαίων αυτές τις τραγικές στιγμές».

Keywords
Τυχαία Θέματα