«Μυρίζει μπαρούτι» σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

Η κυβέρνηση συνεχίζει τον ανένδοτο κατά των υγειονομικών που αντιστέκονται στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Εκρηκτική φαίνεται ότι θα είναι η επόμενη περίοδος για τις σχέσεις κυβέρνησης, υπουργείου Υγείας και υγειονομικών. Από χθες το πρωί, όταν άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο που προβλέπει αναστολή εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί, η κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της χώρας… μυρίζει μπαρούτι. Ήδη σε ορισμένα από αυτά, όπως στο Νοσοκομείο της Καβάλας, υγειονομικοί έχουν τεθεί σε αναστολή, ενώ από σήμερα οι περιπτώσεις αυτές αναμένεται

να πολλαπλασιαστούν.

«Είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα (…), καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους εργαζομένους και την ίδια ώρα υπάρχουν ασθενείς που θέλουν να εξυπηρετηθούν, να γίνουν καλά, να πάρουν τα εξιτήριά τους» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Ο Πλεύρης

Και ενώ οι υγειονομικοί που αναμένεται να οδηγηθούν εκτός συστήματος φτάνουν τους 10.000, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει κανονικά το σχέδιό της. Στην πρώτη του εμφάνιση ως υπουργός Υγείας, ο Θάνος Πλεύρης έδωσε το στίγμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο νόμος εφαρμόζεται και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται. Η Μίνα Γκάγκα απέφυγε να αναφέρει κάτι ουσιαστικό και αρκέστηκε να ζητήσει ακόμα μία φορά από τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση περιμένει «αρρυθμίες» στο ΕΣΥ. Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει σχέδιο για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας.

«Παρακολουθούμε όλη την κατάσταση και τη διαχειριζόμαστε» υποστήριξε μιλώντας στο Open, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το σχέδιο της κυβέρνησης.
Χθες, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας εφαρμογής του μέτρου και μπροστά στην κυβερνητική ακαμψία, υπήρξαν εντάσεις σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Υγειονομικοί προχώρησαν σε κινητοποιήσεις και συμβολικές καταλήψεις στα νοσοκομεία, από τον Ευαγγελισμό και το Λαϊκό έως το Αττικόν και από το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη έως την Κρήτη και τη Λάρισα, εκφράζοντας την εναντίωσή τους στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την αναστολή εργασίας.

ΑΘΗΝΑ

Αρχίζοντας από την Αθήνα και το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», μετά την έντονη αντίδραση των υγειονομικών, δεν εστάλησαν τελικά τα στοιχεία των εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η όποια διαδικασία.

Την ίδια ώρα, κινητοποιήσεις είχαμε τόσο έξω από το Λαϊκό όσο και στην είσοδο του Ευαγγελισμού, με τους εργαζομένους να αντιδρούν στην εφαρμογή του μέτρου των προσωρινών αναστολών.

«Λέμε “ναι” στον μαζικό – καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά αναστολή, καμιά απόλυση, καμιά πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό» έγραφαν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι.

Αντιδράσεις υπήρξαν και στο νοσοκομείο Αττικόν. «Δεν μπορεί κανένας συνάδελφος να βγει σε αναστολή. Το ΕΣΥ πρέπει να ενισχυθεί» δήλωσε ο γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του ιδρύματος Γιώργος Σιδέρης, ο οποίος αποκάλυψε ότι στο Αττικόν θα βγουν σε αναστολή 140 εργαζόμενοι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Αττικόν, Μιχάλης Ρίζος, έκανε λόγο για «τρομοκρατική και υποκριτική» απόφαση και κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκοπιμότητα και πως δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει τα νοσοκομεία.

ΛΕΣΒΟΣ

Στο Νοσοκομείο της Λέσβου οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων του διοικητή και της διεύθυνσης προσωπικού του νοσηλευτικού ιδρύματος, διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί.

ΚΑΒΑΛΑ

Ενταση είχαμε χθες το πρωί και στο Νοσοκομείο Καβάλας, με τους εργαζομένους να διαμηνύουν ότι θα κινηθούν νομικά κατά των αποφάσεων της κυβέρνησης για υποχρεωτικότητα και αναστολές, οι οποίες αφορούν τουλάχιστον 110 υγειονομικούς. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με γιατρό του νοσοκομείου, μας διεμήνυσε πως την επαύριον εφαρμογής της αναστολής το νοσοκομείο θα είναι «κλινικά» νεκρό!

ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Στη Ροδόπη έγινε κινητοποίηση κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και της αναστολής εργασίας των μη εμβολιασμένων έξω από το Νοσοκομείο Κομοτηνής. Μιλώντας σε τοπικά μέσα, η προϊσταμένη της ΜΕΘ του νοσοκομείου, Μαρία Κουρτούμα, ανέφερε ότι είναι η μόνη non – Covid ΜΕΘ στην περιφέρεια και από τις αναστολές κινδυνεύει η λειτουργία της.

ΚΡΗΤΗ

Στα Χανιά εργαζόμενοι στο τοπικό νοσοκομείο, που αντιδρούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική πύλη του νοσηλευτικού ιδρύματος. Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση εξέφρασαν την άποψη ότι οι αναστολές εργασίας θα δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, ενώ ζήτησαν την ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό. Ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Βαρδής Γεωργακακης, χαρακτήρισε τη χθεσινή ως μια «μαύρη μέρα» για το ΕΣΥ, καθώς, όπως μας εξήγησε, η εκδίωξη 109 εργαζομένων θα σημάνει τη λειτουργική διάλυση του νοσοκομείου.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο Ηράκλειο, όπου ανεμβολίαστοι υγειονομικοί βρίσκονται έξω από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οπως μας μετέφεραν άνθρωποι του νοσοκομείου, έως χθες το μεσημέρι στο ΠΑΓΝΗ υπήρχαν συνολικά 146 ανεμβολίαστοι οι οποίοι θα έβλεπαν την πόρτα της… εξόδου.

ΛΑΡΙΣΑ

Έντονες αντιδράσεις είχαμε και στη Λάρισα, με τους εργαζομένους που αναμένεται να τεθούν σε αναστολή να συγκεντρώνονται έξω από το νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον Κώστα Λαρίση από το Σωματείο Εργαζομένων ΠΓΝΛ: «Πρόκειται για μπάχαλο. Δεν επιτρέπεται σε εργαζομένους να προσφέρουν την εργασία τους, ενώ από τη διοίκηση του νοσοκομείου δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο σε υπάλληλο που να τίθεται σε αναστολή. Λίγους εργαζομένους τούς έχουν ήδη δεχθεί στα τμήματα, ενώ στα υπόλοιπα δεν τους επιτρέπεται να εργαστούν»

ΛΑΜΙΑ

Στη Λαμία υγειονομικοί συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του νοσοκομείου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το «παράλογο μέτρο» των αναστολών εργασίας, διαμηνύοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. «Φτάσαμε στο σημείο να βγάζουμε σε αναστολή εργασίας ανθρώπους που επί ενάμιση χρόνο έδωσαν μεγάλη μάχη ενάντια στον κορονοϊό» σχολίασε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Βαγγέλης Οικονόμου. «Στο πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας μάς χειροκροτούσαν, τώρα είμαστε επικίνδυνοι και μας στέλνουν στα σπίτια μας… Σήμερα είναι η κηδεία της δημοκρατίας!» έλεγαν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι και ζήτησαν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο.

Σοκ! Παραιτήθηκαν οι γιατροί ΜΕΘ στο Ρέθυμνο

Τι κι αν οι υγειονομικοί βρίσκονται στα κάγκελα, τι κι αν από το ΕΣΥ αναμένεται να αποχωρήσουν άμεσα 10.000 υγειονομικοί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη μάς είπε με περίσσιο θράσος πως «όλα είναι υπό έλεγχο». Λίγη ώρα αργότερα βέβαια διαψεύστηκε, καθώς έσκασε σαν βόμβα η είδηση πως παραιτούνται σύσσωμοι οι γιατροί της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, αντιδρώντας στη διαρκή υποβάθμιση και διάλυση του νοσοκομείου.

Οι ίδιοι στην επιστολή τους αναφέρουν ότι καθημερινά η πίεση στο σύστημα είναι τεράστια, ενώ το νοσοκομείο παραμένει υποστελεχωμένο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

«Αυτή τη στιγμή, με την παρουσία μόνο πέντε ειδικευμένων εντατικολόγων και την πλήρη απουσία βοηθητικού προσωπικού, καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε στην ασφυκτική πίεση και να παρέχουμε την εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζονται οι ασθενείς μας, όταν στη βάρδια είναι μόνο ένας εξειδικευμένος γιατρός. Αυτός ο γιατρός είναι υπεύθυνος για τις τρεις κλίνες ΜΕΘ Covid -η ύπαρξη των οποίων δεν προβλεπόταν καν στην αρχή και δημιουργήθηκαν κατ’ ανάγκη- και τις τέσσερις κλίνες ΜΕΘ non Covid περιστατικών. Παράλληλα, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, οι εντατικολόγοι καλούνται να συνδράμουν στα επείγοντα, στις διασωληνώσεις και όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη» ανέφερε σε τοπικά μέσα ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Μπάμπης Μαρκάκης. Μάλιστα, οι τέσσερις διευθυντές των κλινικών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας περιέγραψαν τις ελλείψεις στο προσωπικό και τα προβλήματα που δημιουργούνται με δραματικό τόνο. Σε ανοιχτή τους επιστολή ανέφεραν πως το νοσοκομείο δεν έχει ενισχυθεί με γιατρούς και πως ο ερχομός του ανειδίκευτου προσωπικού μόνο ως «μπάλωμα» μπορεί να λειτουργήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα