Ναι στους πρόσφυγες, όχι στους μετανάστες

Ναι στους πρόσφυγες, όχι στους μετανάστες11.10.2019Ρεπορτάζ

Το 40% των Ελλήνων ζητά να κλείσουν τα σύνορα!

Την ώρα που ο Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη με πλημμύρα προσφύγων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί μια έρευνα για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες το θέμα της μετανάστευσης. 

H συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Αυστρία και την Ουγγαρία, στο πλαίσιο του

προγράμματος «CIAK Μigraction».

Οι Ελληνες δεν βρίσκουν τίποτα θετικό στον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το Μεταναστευτικό στη χώρα, καθώς μόλις το 6% είναι θετικά διακείμενο, ενώ το 64% δηλώνει πως ο αντίκτυπος για την Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως αρνητικός.

Οι Έλληνες φαίνεται ότι είναι οι πιο επικριτικοί και ακολουθούν οι Ιταλοί (57%) και οι Ούγγροι (56%). Στην πλειοψηφία τους οι ερωτώμενοι κρίνουν αρνητικά το έργο θεσμών και ΜΚΟ για τη διαχείριση των ροών. 

Ωστόσο, την ίδια ώρα οι Ελληνες υποστηρίζουν το δικαίωμα των προσφύγων στη μετακίνηση και σε μεγάλο ποσοστό δηλώνουν αντίθετοι με την πρακτική να στέλνονται πίσω στη Λιβύη πλοία με πρόσφυγες και μετανάστες.

Η ασφάλεια

Κεντρικό ρόλο στην αύξηση των φόβων των Ελλήνων απέναντι στους μετανάστες φαίνεται ότι διαδραματίζει η ασφάλεια, καθώς η πλειοψηφία των ερωτώμενων ανησυχεί για την πιθανή παρουσία τρομοκρατών μεταξύ των μεταναστών. Είναι δε ιδιαιτέρως διαδεδομένη η ιδέα ότι τα περισσότερα εγκλήματα διαπράττονται από αλλοδαπούς (42%).

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι Ελληνες σε ποσοστό 59% δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν εργασία λόγω των μεταναστών που εισέρχονται στην ελληνική αγορά εργασίας. Η έρευνα δείχνει επίσης πως οι Ελληνες σε ποσοστό 55% θεωρούν πως οι εταιρίες οφείλουν να δίνουν προτεραιότητα στους Ελληνες εργαζομένους όταν προσλαμβάνουν προσωπικό και όχι στους μετανάστες.

Παρά τους φόβους αυτούς και παρότι μεγάλος αριθμός ερωτώμενων δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πια να δεχτεί άλλους μετανάστες και ότι, κατά συνέπεια, πρέπει να κλείσουν τα σύνορα (40%), η πλειονότητα των Ελλήνων φαίνεται ότι είναι θετικά διακείμενη απέναντι μόνο στους πρόσφυγες.

Ευσέβιος Σάμου: Αλλοιώνεται ο πληθυσμός

Την αγωνία των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για τις αρνητικές κοινωνικές και θρησκευτικές συνέπειες από το ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό ρεύμα εξέφρασε με νηφαλιότητα αλλά και ανησυχία ο μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος. «Ανησυχούμε για την αλλοίωση του εθνικού χαρακτήρα του λαού μας, της κοινωνικής συνοχής και της θρησκευτικής ομοιογένειας» φέρεται ότι σχολίασε ο μητροπολίτης Ευσέβιος στη συνεδρίαση της Τετάρτης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την υπογεννητικότητα.

Πάντως, η διοίκηση της Εκκλησίας εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεργαστεί αγαστά με την κυβέρνηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ρεύματος.

Χείρα βοηθείας στην ελληνική Πολιτεία έτεινε η Εκκλησία που εμφανίζεται αποφασισμένη να συνδράμει με τις δικές της δυνάμεις και την τεχνογνωσία που κατέχει στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης και της ένταξης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στην ενδοχώρα.

Ο Χρυσοχοΐδης

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, συναντήθηκαν χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στενούς συνεργάτες του, προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Εκκλησία για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εκκλησία πρότεινε στην Πολιτεία να αναλάβει την εκτέλεση ολοκληρωμένων προγραμμάτων που θα περιλαμβάνουν την εξεύρεση στέγης σε καταγεγραμμένες οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, καθώς και σε ασυνόδευτα ανήλικα, την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών και την παροχή βοήθειας για την καλλιέργεια δεξιοτήτων για την είσοδο των μεταναστών στην αγορά εργασίας και συνολικά για την κοινωνική τους ένταξη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από την πλευρά της Εκκλησίας υπάρχει διάθεση να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στον χριστιανικό προσφυγικό πληθυσμό. Πάντως, η Εκκλησία φέρεται ότι θέτει αυστηρά προαπαιτούμενα προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, θέλει να αναλάβει ολοκληρωμένα προγράμματα, κάτι που σημαίνει ότι θα αποκλειστεί η συμμετοχή οποιασδήποτε άλλης ΜΚΟ, κάτι που μόνο ως θετικό μπορεί να σχολιαστεί, καθώς μπαίνει ένα ανάχωμα στη διάθεση κονδυλίων σε οργανώσεις που δεν έχουν ξεκάθαρη προέλευση και διαφανή στοιχεία λειτουργίας ή καθαρούς σκοπούς.

Η Εκκλησία θα ρίξει στη μάχη του Μεταναστευτικού το Κέντρο Παλιννοστούντων και Μεταναστών.

Η απόφαση του Αρχιεπισκόπου έχει ξεχωριστή σημειολογία, καθώς βγάζει στο προσκήνιο μια δυναμική, τεχνικά άρτια, αλλά αθόρυβη οργάνωση, αντί της ΜΚΟ «Αποστολή» που μέχρι σήμερα είχε την «αποκλειστικότητα» στη διαχείριση προγραμμάτων της Εκκλησίας.
Αντ. Τριανταφύλλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα