Νέα δεδομένα με την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου

Νέα δεδομένα με την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου11.10.2018Πρόσωπα

Και μήνυμα από την τριμερή στην Κρήτη κατά των προκλήσεων της Τουρκίας

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας

και Αιγύπτου, όπως προέκυψε χθες από την 6η Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη στην Κρήτη μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα, Φατάχ αλ Σίσι και Νίκου Αναστασιάδη. Μια τέτοια απόφαση θα σηματοδοτήσει σειρά εξελίξεων στα ενεργειακά ζητήματα και θα αναβαθμίσει τη θέση της Ελλάδας.

Οι ηγέτες των τριών χωρών συμφώνησαν επίσης σε κοινό μέτωπο απέναντι στις απειλές της Τουρκίας, υπερασπιζόμενοι οι κ. Τσίπρας και Σίσι το δικαίωμα της Λευκωσίας να αξιοποιήσει τα ενεργειακά κοιτάσματά της. «Είχαμε την ευκαιρία με τον πρόεδρο Σίσι, στη διμερή μας συνάντηση, να κουβεντιάσουμε περαιτέρω, καθώς και οι δύο αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη σημασία που έχει η οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας, και συμφωνήσαμε να βρούμε τον τρόπο να παρακάμψουμε τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και να συμφωνήσουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό» δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμη και για ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου μέχρι τα Χριστούγεννα. Αξίζει να σημειωθεί πως η Αίγυπτος και η Κύπρος έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ.

Από τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα και του Αιγύπτιου προέδρου προέκυψε επίσης η αποφασιστικότητα να αναχαιτιστούν οι απειλές και οι προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ με κοινό μέτωπο. «Εκφράσαμε σαφώς τη στήριξή μας στην Κύπρο, στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της, έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας, και τονίσαμε τη σημασία που έχει η εξόρυξη αυτή για όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Το γεγονός δε πως η τριμερής έγινε στην Κρήτη κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν. Οι τρεις ηγέτες θέλησαν να στείλουν το μήνυμα του κομβικού ρόλου που θα διαδραματίσει το νησί. «Η Κρήτη μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας» είπε ο κ. Τσίπρας και εξήρε τον ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού, ζητώντας μάλιστα και σύσφιγξη των σχέσεων της Ε.Ε. με το Κάιρο. «Διαπιστώσαμε ταύτιση απόψεων σχετικά με θέματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω αιματοχυσίας στη Λιβύη και τη Συρία. Και δεν μπορεί η κατάσταση να γίνει ευκαιρία για τις τρομοκρατικές οργανώσεις» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Σίσι. Υπουργοί των τριών χωρών υπέγραψαν συμφωνίες, μεταξύ άλλων, στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της εκπαίδευσης.

Ανδρέας Κούτρας

Keywords
Τυχαία Θέματα