Νέα κυβέρνηση σε Βερολίνο

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τρικομματικό συνασπισμό χωρίς τους Χριστιανοδημοκράτες

Από τη Θεανώ Καρούτα

Ο «φωτεινός σηματοδότης είναι πραγματικότητα»! Με ενθουσιασμό που δεν κρυβόταν, ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε χθες, νωρίς το απόγευμα, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP) στη Γερμανία και παρουσίασε την προγραμματική συμφωνία των εταίρων.

Μια συμφωνία που είχε ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό της πρώτης τριμερούς

κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1950, αλλά και την πρώτη που αποκλείει από την εξουσία τους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, που βρίσκονταν στο «τιμόνι» της χώρας εδώ και 16 χρόνια. Στις 177 σελίδες της Συμφωνίας περιγράφονται οι πολιτικές στις οποίες κατέληξαν οι εταίροι έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο μηνών και θα εφαρμόσουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Εφόσον επικυρωθεί τις επόμενες ημέρες από τα κόμματα, η Συμφωνία θα μπορεί να υπογραφεί στις 6 Δεκεμβρίου και λίγες ημέρες μετά ο Σολτς (SPD) να ορκιστεί νέος καγκελάριος, απολαμβάνοντας την πλειοψηφία που διαθέτει στην Μπούντεσταγκ. Το μείγμα των προτεραιοτήτων του τριμερούς συνασπισμού περιλαμβάνει μια σειρά θεμάτων από επιθετικές επενδύσεις για την προστασία του κλίματος έως την αύξηση των κατώτατων μισθών και τη μείωση των δαπανών για το χρέος. Σημαντική αναφορά όμως γίνεται και στο ζήτημα της Τουρκίας, των οπλικών συστημάτων και του Μεταναστευτικού.

«Η Τουρκία παραμένει για εμάς, παρά τις ανησυχητικές εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και τις εντάσεις στην εξωτερική πολιτική, ένας σημαντικός γείτονας της Ε.Ε. και εταίρος του ΝΑΤΟ. Ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων με καταγωγή από την Τουρκία δημιουργεί μια ιδιαίτερη εγγύτητα μεταξύ των χωρών μας και αποτελεί ασφαλώς κομμάτι της γερμανικής κοινωνίας. Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων έχουν δραστικά περιοριστεί.

Γι΄ αυτό δεν θα ανοίξουμε κανένα νέο κεφάλαιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων και δεν θα κλείσουμε κανένα που είναι ήδη ανοιχτό. Θα δώσουμε πνοή στην ατζέντα διαλόγου Ε.Ε. – Τουρκίας και θα επεκτείνουμε την ανταλλαγή απόψεων με την κοινωνία των πολιτών και τα προγράμματα νεολαίας» αναφέρουν οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά την Τουρκία, η Συμφωνία αναφέρεται σε μια «περιοριστική πολιτική» και «πιο δεσμευτικούς κανόνες». «Θέλουμε να διαμορφώσουμε, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, έναν αντίστοιχο ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων. Τασσόμαστε υπέρ και ενός εθνικού νομοθετικού πλαισίου για τον περιορισμό εξαγωγών όπλων» αναφέρουν.

Πώς μοιράζονται τα υπουργεία οι τρεις συνεταίροι

Μαύρα είναι τα μαντάτα για την Ελλάδα αλλά και τον ευρωπαϊκό Νότο αναφορικά με τη μοιρασιά των υπουργείων στη νέα γερμανική κυβέρνηση.

Το υπουργείο Οικονομικών, το χαρτοφυλάκιο που ίσως περισσότερο από κάθε άλλο έχει τόση σημασία για την Ευρώπη όση και για την ίδια τη Γερμανία, πάει στους Φιλελεύθερους και πιθανότατα στον «σκληρό» Κρίστιαν Λίντνερ.

Προοπτική μάλλον ανησυχητική, αφού οι υπεύθυνοι οικονομικής πολιτικής των Φιλελευθέρων επιμένουν ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψουν το ταχύτερο στις περιοριστικές πολιτικές που ίσχυαν πριν από την κρίση του κορονοϊού.

Πέραν τούτου, μεγάλης σημειολογίας απόφαση είναι και το να δοθούν τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας – Πολιτικής για το Κλίμα στους Πράσινους, όπως και η θέση του αντικαγκελάριου, που θα κατέχει ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Αναλυτικότερα, το SPD παίρνει την Καγκελαρία, τον προσωπάρχη της και τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Πατρίδας και Κατοικίας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αμυνας, Εξωτερικής Αναπτυξιακής Βοήθειας.

Οι Πράσινοι την Αντικαγκελαρία και τα υπουργεία Οικονομίας – Πολιτικής για το Κλίμα, Εξωτερικών -το οποίο θα αναλάβει η συμπρόεδρος του κόμματος Αναλένα Μπέρμποκ, Οικογενειακών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος και Αγροτικής Οικονομίας. Και τέλος το FDP τα υπουργεία Οικονομικών, Μεταφορών και Συγκοινωνιών, Δικαιοσύνης, Παιδείας και Ερευνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα