Νέα ρύθμιση για οφειλές πριν και μετά την καραντίνα

Ανάσα για ιδιώτες και επιχειρήσεις που λόγω κορονοϊού αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους

Ρύθμιση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού έφερε το υπουργείο Οικονομικών και δίνει τη δυνατότητα να εντάξουν σε αυτή όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς την Εφορία.

Πρόκειται για χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μάρτιος – Ιούνιος 2020 με ευνοϊκούς όρους και τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021. Πλέον μπορούν να ρυθμιστούν από τον Μάιο του 2021 σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις, με χαμηλό επιτόκιο, της τάξεως

του 2,5%. Παράλληλα, όλοι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση της Εφορίας με τις 24 για τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος κ.λπ.) ή τις 48 δόσεις για έκτακτες οφειλές (π.χ. φόρος κληρονομιάς) για όλες τις τρέχουσες αρρύθμιστες οφειλές τους.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία, είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους και το κράτος έχει αναστείλει τις πληρωμές αυτών των φόρων έως τις 30 Απριλίου 2021 (αφορά τις δόσεις Μαρτίου – Ιουνίου 2020). Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προστεθούν από τον Μάιο του 2021 και μετά στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

Όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση οφειλών στην Εφορία ή βγήκαν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον τρέχοντα μήνα.

Η ρύθμιση αυτή αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματά της και οι δόσεις που δεν κατέβαλαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση.

Επίσης, όλοι όσοι έχασαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά και η Εφορία τούς είχε απαγορεύσει να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Οφειλές στην Εφορία που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων, τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις.

Αυτό θα γίνεται με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Οι ρυθμίσεις θα νομοθετηθούν άμεσα, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να τονίζει πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα των οφειλών προς την Εφορία κατά την παρούσα, πρωτόγνωρη συγκυρία, «διατηρώντας παράλληλα την αναγκαία και πολύτιμη κουλτούρα πληρωμών».

Αναλυτικά παραδείγματα για τους φορολογουμένους

• Επιχείρηση με ΚΑΔ που ανήκει στους πληττόμενους από την πανδημία του κορονοϊού οφείλει ΦΠΑ, π.χ., 12.000 ευρώ, βάσει δήλωσης Μαρτίου, ο οποίος έπρεπε να καταβληθεί τον Απρίλιο και για τον οποίο έχει χορηγηθεί αναστολή πληρωμής μέχρι 30 Απριλίου του 2021. Η επιχείρηση θα εντάξει τον ΦΠΑ στη νέα ρύθμιση των 12 δόσεων άτοκα, δηλαδή θα πληρώνει 1.000 ευρώ τον μήνα ή σε 24 δόσεις των 500 ευρώ, συν το επιτόκιο του 2,5%. Την οφειλή του ΦΠΑ θα μπορεί να αρχίσει να τη καταβάλλει από τον Μάιο του 2021.

• Φορολογούμενος (είτε έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε όχι) έχει τρέχουσες φορολογικές οφειλές, οι οποίες δεν είναι σε αναστολή (π.χ., φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ). Μπορεί να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

• Φορολογούμενος που είχε ενταχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ., ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων) και ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν κατέβαλε τις δόσεις της ρύθμισης τους μήνες από Μάρτιο έως Ιούνιο του 2020, αξιοποιώντας τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής. Τι θα γίνει με τις δόσεις αυτές; Η περίοδος αναστολής πληρωμής λήγει στις 30/4/2021. Οι παραπάνω δόσεις θα προστεθούν από τον Μάιο του 2021 και μετά στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

• Φορολογούμενος που ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων με μηνιαία δόση, για παράδειγμα, 200 ευρώ. Δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου και έχασε τη ρύθμιση. Από τον Οκτώβριο του 2020 θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τη ρύθμιση, η οποία αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματά της. Τα 400 ευρώ των δύο δόσεων που δεν πλήρωσε προστίθενται στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

• Φορολογούμενος (είτε έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε όχι) ο οποίος πλήρωνε κανονικά την πάγια ρύθμιση την 1η Νοεμβρίου του 2019 (αφορά και όσους την έχασαν και στη συνέχεια) και την απώλεσε έχασε το δικαίωμα να ρυθμίσει ξανά τις συγκεκριμένες οφειλές του. Πλέον, αποκτά τη δυνατότητα να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

• Επιχείρηση με βεβαιωμένες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, οι οποίες προέρχονται από δάνειο που έλαβε με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα που προβλέπει έως 120 δόσεις, με κλιμακούμενη απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, η οποία φτάνει σε ποσοστό μέχρι και το 100%.

Keywords
Τυχαία Θέματα